Med ett par hörlurar kan du njuta av musik och din favoritpodcast utan att störa omgivningen och oavsett var du befinner dig. Men moderna hörlurar är fullproppade med avancerad teknik och inställningsmöjligheter, något som kan verka avskräckande för nybörjaren. Häng med när vi besvarar några av de vanligaste frågeställningarna när det gäller hörlurar och tipsar om inställningarna du måste känna till.
Vad ska jag tänka på för att få så bra ljud som möjligt i hörlurarna?
Ett viktigt begrepp när man pratar om ljudteknik är signalkedjan. Den beskriver hela den väg ljudet färdas innan det når fram till lyssnarens öron. För att säkerställa högsta möjliga ljudkvalitet är det viktigt att se över alla länkar i kedjan. Det spelar ingen roll att du har köpt de dyraste hörlurarna om du kopplar in dem till en ljudkälla av låg kvalitet.
Om du har ett par trådlösa hörlurar som spelar upp ljud direkt från din smartphone är signalkedjan okomplicerad, men det finns ändå ett par saker du ska tänka på. Om du spelar upp ljud från en app i din mobil (till exempel Spotify) bör du dubbelkolla inställningarna så att ljudkvaliteten är ställd till högsta möjliga.
Det brukar också finnas en inställning för själva hörlurarna som avgör om hög ljudkvalitet eller en stabil överföring av ljud ska prioriteras. Här bör du välja att prioritera ljudkvalitet.

Idag lyssnar de flesta på digitala ljudfiler, antingen strömmade direkt från internet, eller som finns lagrade lokalt på något slags elektronisk enhet, och då är det viktigt att komma ihåg att det i de flesta fall handlar om komprimerade ljudformat. Det innebär i korthet att man kompromissat en del när det kommer till ljudkvaliteten för att minska storleken på ljudfilerna. Om du är en riktig finsmakare bör du alltså se till att undvika komprimerade ljudformat helt. Men det är långtifrån alla som har så här höga krav och verkligen kan höra någon skillnad.
Om du vill säkerställa absolut högsta kvalitet vid uppspelningen är några exempel på okomprimerade ljudformat pcm, aiff och wav.
Räckvidd
Tänk på att bluetooth-tekniken som används för trådlös överföring av ljud har en räckvidd på i bästa fall cirka tio meter. Se därför till att hålla avståndet mellan uppspelningsenheten och dina hörlurar så kort som möjligt.
Eftersom bluetooth och vanliga trådlösa nätverk (wifi) arbetar inom samma frekvensområde kan det också vara en god idé att inte vistas i närheten av en trådlös router eller annan nätverksutrustning som kan vara en potentiell störningskälla.
Hörlursförstärkare
Om du har ett par sladdförsedda hörlurar finns det möjlighet att förändra signalkedjan lite mer radikalt. Istället för att förlita sig på den inbyggda förstärkaren i den uppspelningsenhet du använder så kan du använda en extern hörlursförstärkare eller till och med en extern dac (digital-till-analogkonverterare) som gör ett bättre jobb med att översätta den digitala ljudströmmen till en analog signal som kan spelas upp av dina hörlurar än den som finns inbyggd i din dator eller smartphone.
Hörlursförstärkaren kan göra stor skillnad. Det är den elektronik som förstärker ljudsignalen innan den spelas upp i högtalarmembranen som sitter i dina hörlurar. Om du har ett par trådlösa hörlurar är både dac:en och hörlursförstärkaren inbyggda i dessa.

En annan viktig sak att tänka på med trådbundna hörlurar är den så kallade impedansen och att kombinationen av förstärkare / hörlurar kan vara viktig. Här skiljer man mellan hörlurar med hög impedans (100-600 ohm) och hörlurar med låg impedans (16-32 ohm). Högimpedanshörlurar är mer trögdrivna och ställer större krav på den förstärkare de ansluts till. Förstärkare av äldre modell bör kompletteras med en extern hörlursförstärkare för att göra dessa hörlurar rättvisa.
Är det lika bra ljud i trådlösa hörlurar som trådade?
Det enkla, och korta, svaret på den frågan är nej. Om du köper de mest exklusiva sladdförsedda hörlurarna och ansluter dem till en ljudkälla av högsta klass så kommer ljudkvaliteten att bli bättre än med de dyraste, trådlösa hörlurarna.
Däremot kommer långtifrån alla kunna höra någon skillnad. De bästa trådlösa hörlurarna är i dagsläget så pass bra att de garanterat kommer att tillfredsställa de allra flesta lyssnare.
De flesta system för trådlös överföring av ljud har tekniska begränsningar som omöjliggör samma höga ljudkvalitet som en traditionell kopparkabel kan ge. Den vanligaste tekniska lösningen i moderna, trådlösa hörlurar är bluetooth, en standard för radiokommunikation på korta avstånd, som har åtskilliga år på nacken. Bandbredden, alltså den mängd information som kan överföras samtidigt, är begränsad och signalen riskerar dessutom att utsättas för störningar.
Förutom själva ljudkvaliteten finns det en rad andra för- och nackdelar med trådlösa respektive sladdförsedda hörlurar som du bör ha i åtanke. Det är skönt att slippa en trasslande sladd men du måste å andra sidan komma ihåg att regelbundet ladda batterierna i dina trådlösa hörlurar.
Många trådlösa hörlursmodeller levereras med en sladd som extra tillbehör, som du kan ansluta om ljudkällan inte stöder trådlös överföring av ljud. Det här är något du bör kolla upp innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.
Det bör också nämnas att långtifrån alla trådlösa hörlurar är baserade på bluetooth-tekniken. Andra alternativ för överföring av ljudet är dect och fm-radio, något som dock inte medger direktanslutning till din smartphone.
Hur fungerar aktiv brusreducering (noise cancelling)?
Många moderna hörlurar har en funktion som kallas “noice cancelling” eller aktiv brusreducering. Det är två komponenter som samverkar: mikrofoner på utsidan av hörlurarna som fångar upp miljöljud och en mjukvara som analyserar ljudet och därefter skapar en fasvänd version av ljudet. På så sätt släcker det fasvända ljudet ut det oönskade, störande miljöljudet.
Olika tillverkare har kommit olika långt med den här tekniken, men det finns i dag inga hörlurar som kan blockera allt oönskat bakgrundsljud. Tekniken är ofta mycket effektiv när det gäller att släcka ut lågfrekvent motorljud och fläktljud men kan inte helt filtrera bort röster och mer högfrekvent ljud i din omgivning. Du får också räkna med oönskade biverkningar, i de flesta fall upplevs dessa som ett svagt brusande bakgrundsljud som hörs när ingen musik spelas upp i hörlurarna.
Som regel kan brusreduceringen stängas av tillfälligt med ett enkelt knapptryck, eller så kallad geststyrning. Det här är en användbar funktion om du befinner dig i en situation där du kanske av säkerhetsskäl inte vill filtrera bort allt bakgrundsljud, eller vill höra om någon försöker påkalla din uppmärksamhet.
Optimera brusreduceringen
De flesta tillverkare ger dig möjlighet att finjustera inställningarna för den aktiva brusreduceringen. Om du till exempel har ett par Sony WH-1000XM3 så når du inställningarna från en app som du laddar ned till din mobiltelefon. Här kan du finjustera den aktiva brusreduceringen i flera steg, till exempel så att den släpper igenom den mänskliga rösten.
Här brukar också finnas en funktion som automatiskt anpassar den aktiva brusreduceringen till olika miljöer. Det innebär att hörlurarna känner av om du sitter stilla i ett hyfsat tyst rum eller om du befinner dig i stressig storstadsmiljö och anpassar ljudet utifrån detta.
Sony har en funktion för personling optimering av brusreduceringen, som du kan starta från den tillhörande appen i din smartphone. Då tystnar musiken och ett antal testtoner spelas upp medan du har på dig hörlurarna. Sedan avslutas processen genom att atmosfärtrycket mäts. Det senare innebär att du bör kalibrera hörlurarna på nytt om du förflyttar dig till en plats på lägre eller högre höjd.
Måste jag finjustera ljudinställningarna för att få ett så bra ljud som möjligt?
Alla hörlurar kommer med en fabriksinställning som är tänkt att passa de flesta lyssnare och användningsområden, men eftersom det är högst subjektivt vad vi upplever som bra ljud, så kan det löna sig att utforska de olika inställningsmöjligheterna.
Eq (equalizer)
Många hörlurar har inställningar för eq (equalizer), vilket helt enkelt är ett sätt att höja eller sänka ljudvolymen för olika frekvenser, alltifrån de låga basfrekvenserna till den högsta diskanten. En eq brukar bestå av ett antal band, där varje band täcker ett givet område i frekvensomfånget. Här kan du antingen använda de förinställda eq-alternativen eller så skapar du en helt egen eq-inställning som du tycker låter bra.
Som regel bör du inte överdriva sänkningar eller höjningar i något visst register, men var inte rädd för att experimentera. Om du tycker att det låter bättre så har du gjort rätt. Och det är alltid enkelt gjort att stänga av eq-funktionen eller återgå till någon av de förinställda eq-alternativen.

En del hörlurar har en funktion som kallas “bass boost”. Det är helt enkelt en eq-inställning som ökar trycket i de allra lägsta basfrekvenserna. Det här blir extra tydligt om du spelar upp viss typ av musik, medan det för andra genrer inte spelar någon större roll.
Observera att för en del kombinationer av hörlurar och smartphones kan ljudkvaliteten påverkas negativt om du skapar en egen eq-inställning. Det du ska hålla ögonen på är vilken bluetooth-codec som används för överföringen av ljud och om den ändras när du justerar eq-inställningarna. Återigen, det är inte alla som kommer att märka någon skillnad om bluetooth-codecen ändras.
Vad är surroundläge och när kan jag använda det?
Den ursprungliga betydelsen av surroundljud är att man använder flera högtalare för att ge lyssnaren en upplevelse av att ljudet kommer från olika platser i rummet, inte bara från vänster eller höger kanal. Tekniken dök först upp i biosalonger och finns i varianter som 5.1- eller 7.1-surround med fem respektive sju högtalare som placeras på olika platser i rummet. Men det finns även möjlighet att simulera surroundljud i ett par vanliga hörlurar som endast har två högtalare, en för vardera örat.

Surround är mer att betrakta som en rolig finess än något som du kommer vilja använda dagligdags, åtminstone om du främst lyssnar på musik. Däremot är tekniken mer intressant om du spelar eller tittar på film.
Vad menar man när man pratar om högupplöst ljud?
När man pratar om högupplöst, digitalt ljud kan det handla om flera olika saker, men oftast är det kombinationen av samplingsfrekvens och bitdjup som avses. Exempelvis betyder 96 kHz/24 bit att ljudet återges med samplingsfrekvensen 96 kilohertz och bitdjupet 24 bitar. Ju högre siffror desto bättre ljud, men det ställer samtidigt krav på bättre överföring och dessutom tar ljudfilerna upp större utrymme om du lagrar dem på din egen enhet.
För att få högsta möjliga ljudkvalitet är det alltid viktigt att börja vid källan: vilket format har musiken som du spelar upp? Många ljudformat är komprimerade, vilket innebär att viss information har tagits bort för att minska storleken på den ljudfil eller ljudström som ska skickas till dina hörlurar (se ovan).
Ordlista
360 reality audio: Sony har utvecklat en teknik för virtuellt surroundljud som ska ge dig samma lyssningsupplevelse som att befinna sig i en konsertlokal. Streamingtjänsten Tidal har precis börjat erbjuda stöd för tekniken som ska fungera oavsett vilka hörlurar du har.
Aac (advanced audio coding): Ett format för digital överföring av komprimerat ljud som kan sägas vara en vidareutveckling av mp3-formatet. Det är det standardiserade ljudformatet för användning i Iphone och en rad andra enheter.
Anc: Active noice cancelling, aktiv brusreducering på svenska.
Aptx: en teknik för att komprimera digitalt ljud i realtid som numera ägs av elektronikjätten Qualcomm. Algoritmen bakom aptx används i en del bluetooth-hörlurar för att ge högre ljudkvalitet än vad den ursprungliga bluetooth-standarden medgav. För att kunna dra nytta av tekniken krävs dock att både hörlurarna och den enhet som spelar upp musiken har stöd för aptx. Till exempel har Apple valt att inte inkludera stöd för atpx i sina Iphone-modeller.
Dsee hx: En teknik som Sony tagit fram för att höja ljudkvaliteten vid uppspelning av komprimerade ljudformat som mp3 och aac.
Eq: Equalizer är en funktion som låter dig finjustera ljudnivåerna i olika register, från bas upp till diskant, så att ljudet ska passa din personliga smak.
In ear: hörlurar av mindre modell som stoppas in i hörselgången. En fördel med denna konstruktion är att de rent fysiskt blockerar störande miljöljud, något som ger dig en bättre ljudupplevelse utan att behöva använda aktiv brusreducering.
On ear: Hörlurar med en kåpa som vilar mot öronen utan att täcka hela örat.
Over ear: Hörlurar med en kåpa som täcker hela örat. Effektiva för att stänga ute oljud från omgivningen och en vanligt förekommande lösning på hörlurar med aktiv brusreducering.
Surroundljud: En lyssningsupplevelse där ljudet upplevs komma från alla riktningar, framifrån såväl som bakifrån. Antingen har du flera olika högtalare i rummet eller så simuleras surroundupplevelsen i dina hörlurar.