Testad produkt: Plantronics BackBeat Pro 5100
Pris: Cirka 744 kronor hos ComputerSalg

Marknaden av så kallade true wireless-hörlurar har formligen exploderat de senaste åren och varje tillverkare med någon som helst självbevarelsedrift erbjuder numera minst en modell i segmentet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här kan vara några av de mest intressanta hörlurarna någonsin från Plantronics. De har grym passform och är komfortabla att bära även under en längre tid. Funktionellt finns det inte mycket, om ens något, att klaga på och ljudmässigt står sig Backbeat Pro 5100 väl. Snygg design och ett brett användningsområde, men med tanke på hur konkurrensutsatt det här segmentet är så känns prislappen omotiverat hög.

Positivt

  • Snygg design, smidigt format, bra passform
  • Funktionella kontrollknappar
  • Bra ljud, om än något platt
  • Bra ljudkvalitet i båda riktningarna vid telefonsamtal

Negativt

  • Priset
  • Saknar ljudinställningsmöjligheter

Plantronics på rätt spår

Plantronics känns mer intressanta och spännande än på länge, och med Backbeat Pro 5100 visar de att ett envetet och målinriktat arbete i längden lönar sig. För det här känns bra – riktigt bra!

Backbeat Pro 5100

Backbeat Pro är ett par nätta och snyggt designade hörlurar som levereras tillsammans med ett smidigt och behändigt laddningsetui som utan problem ryms i byxfickan. Dosan har ett inbyggt batteri (440 mAh) med kapacitet att ladda upp hörlurarna två gånger, och fulladdade kan du räkna med drygt sex timmars lyssningstid.

Komfort och passform har stor betydelse oavsett hörlursmodell och beträffande in ear-hörlurar är det än viktigare. Inte enbart för att de ska sitta stabilt även under rörelse; isoleringen påverkar i stor grad ljudupplevelsen överlag och basåtergivningen specifikt. Det spelar liksom ingen roll hur bra konstruktionen är i övrigt eller vilka högkvalitativa element som hörlurarna är bestyckade med, sitter de illa kommer det att låta därefter.


Sitter bergfast i örat

I fallet Backbeat Pro 5100 har man valt en något ovanlig lösning när det gäller de utbytbara propparna i tre olika storlekar som medföljer. Utbytesenheterna består av en hårdare del av gummi som klickas fast i huvudenheten och en avslutande mjuk del, själva pluggen som förs in i hörselgången. En bra lösning som minimerar risken för att de annars så känsliga silikonpropparna skadas.

Passformen är riktigt bra, för att inte säga exemplarisk. Vi springer, hoppar och skakar på huvudet – de sitter som berget. Nu marknadsförs inte Backbeat Pro-serien som några sporthörlurar men i det här fallet, och med tanke på att hörlurarna är IPX4-klassande, fungerar de utan tvekan lika bra i löpspåret eller på gymmet som på bussen på väg till jobbet.

På utsidan av vardera öronsnäcka finns en kontrollknapp som är både tryck- och beröringskänslig. Beroende på vilken av hörlurarna som i den tillhörande appen väljs som huvudenhet blir det också enheten som styr uppspelningsfunktionerna. I detta fall väljer vi den högra. Ett tryck för att pausa och återuppta musiken, två för att stega framåt samt tre gånger för att backa, och hålls den intryckt två sekunder aktiveras Google Now alternativt Siri. Samma knapp används även för att svara på eller avsluta samtal.

Funktionella och anpassningsbara

Utsidan på vänster hörlur blir i vår konfiguration tillika den sekundära och istället för att styra funktioner genom tryckningar reagerar ytan på en lätt beröring. Den beröringskänsliga ytan kan användas antingen för att justera volymen (tryck snabbt med fingret för att höja stegvis, lägg fingret emot och håll kvar för att sänka ljudstyrkan) eller via appen och ”My Tap” anpassa vad en respektive två beröringar ska aktivera för valbara funktioner. Exempelvis kan ett snabbt tryck mot ytan starta en favoritspellista på Spotify medan två aktiverar Google Assistent. Riktigt bra!

Hörlurarna har inbyggda sensorer och musiken pausas automatiskt om du tar av dig snäckorna och återupptar densamma när du sätter dem på plats igen. I appen kan du välja om funktionen ska vara aktiv eller inte och även ställa in vad som ska ske om hörlurarna tas ur under ett samtal, och om mikrofonerna då ska stängas av tillfälligt alternativt skicka samtalet till telefonen för att fortsätta samtalet direkt i denna.

Plantronics BackBeat Pro 5100

I appen får du även notiser om eventuell uppdaterad mjukvara finns tillgänglig, information och hörlurarnas funktioner samt en funktion för att hitta hörlurarna om du förlagt dem. Är de påslagna och anslutna till din smartphone kan du be dem spela upp en ljudsignal, tillräckligt hög för att du ska hitta dem i din närhet. Är de inaktiverade får du istället upp en karta som visar var de senast användes och var uppkopplade.

Ljudmässigt presterar Backbeat Pro riktigt bra, mycket tack vare den tajta och isolerande passformen, men överlag gillar vi vad 5,8 millimeters-elementet lyckas förmedla. Basen når djupt och det går att dra på rejält och diskanten bidrar med närvaro och utan otrevliga resonanser. Men – med tanke på den relativt höga prislappen förväntar vi oss ett mer detaljerat och högupplöst, tillika mer engagerande övre mellanregister.

Specifikationer

Modell: Backbeat Pro 5100
Testad: November 2019
Tillverkare: Plantronics
Typ: True wireless
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Upp till 6,5 timmar per laddning + 13 timmar (laddningsdosa) 
Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 2 x 5,8 gram, laddningsetui 38,6 gram
Övrigt: IPX4-klassade
Rek. Pris vid test: 1 995 kronor
Pris: Cirka 744 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 4 av 5