Ett stort problem med traditionella hänglås är, inte helt oväntat, att hålla reda på nycklarna. Med ett kombinationshänglås kommer man visserligen runt nyckelproblemet, men måste å andra sidan komma ihåg vilken kod man valde. Dessutom är de inte de säkraste då någon kan snegla över axeln och få reda på koden.

För tre år sedan testade vi Noke Padlock, ett smart hänglås som låstes upp antingen via bluetooth och en app i mobilen eller genom att klicka in en förprogrammerad ”morsekod” (korta och långa tryck på låsbygeln).

Tapplock har nu tagit fram ett smart hänglås, Tapplock One+ som lägger till ytterligare ett sätt att låsa upp – med hjälp av fingeravtryck.

Uppladdningsbart batteri

Tapplock One+ är, till skillnad mot Noke Padlock, försett med ett uppladdningsbart batteri. Det första som måste göras är alltså att ladda upp hänglåset. Här visar sig tyvärr en av Tapplock One+ svagheter direkt.

Det magnetiska fästet för laddkontakten är milt sagt uselt. Magneten är på tok för svag och om man inte försiktigt lägger låset på rätt sätt efter att ha satt i sladden så lossnar den. Som tur är behöver man inte ladda låset särskilt ofta. Tapplock utlovar upp till ett års användande per laddning.

Tapplock One+
Gränssnittet är tydligt och enkelt.

Tapplock One+ blinkar varnande rött när mindre än 10 procent batterikapacitet återstår. Skulle man trots det missa att ladda batteriet kan man med en vanlig powerbank snabbladda det så att det i alla fall går att låsa upp. Men då gäller det att man har låsets egen laddsladd med sig.

Lättanvänt

När batteriet väl är laddat och appen nedladdad går det snabbt att komma igång med Tapplock One+. Det är bara att lägga till ett antal användare och registrera deras fingeravtryck (ett eller upp till tio per användare), så är man igång. Upp till 500 olika fingeravtryck per lås kan sparas, vilket torde räcka för de flesta.

Tapplock One+ kan även låsas upp genom att klicka på ”Unlock” i appen eller, precis som med Noke Padlock, genom att klicka in en förprogrammerad ”morsekod”. (Ett litet tips – välj inte SOS).

Tapplock One+
Det går att lägga in upp till 500 olika fingeravtryck.

Oavsett vilket metod man använder går det väldigt snabbt att låsa upp Tapplock One+, men fingeravtrycksläsandet är överlägset snabbast. Denna metod är också den smidigaste, då man ju inte behöver ha telefonen till hands (vilket man ju inte har om man exempelvis vill låsa in just telefonen i ett skåp).

Det går också att dela med sig åtkomst till låset (via appen) på distans, antingen permanent eller under ett visst tidsintervall.

Det enda negativa med Tapplock One+ är egentligen att det är rätt stort och klumpigt (det väger 265 gram) och att det är rejält dyrt med sitt pris på en tusenlapp.

M3 rekommenderarOmdöme

Tapplock One+ är ett smart och lättanvänt hänglås som gör att man aldrig mer behöver oroa sig för att hålla koll på nycklarna. Den enda riktiga nackdelen är priset på en tusenlapp som gör att det svider rejält i plånboken.

Specifikationer

Produkt: Tapplock One+.
Testad: November 2019.
Tillverkare/kontakt: Tapplock, tapplock.com / Smarta Saker, smartasaker.se.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri.
Vattentålighet: IP67.
Mått: 3,4 x 8,7 x 5,6 centimeter.
Vikt: 265 gram.
Cirkapris: 1 000 kronor.

plus

Tre olika sätt att låsa upp.
Uppladdningsbart batteri.
Lättanvänt.
Kan delas av många användare.

minus

Uselt fäste för laddsladden.
Dyrt.

Betyg 4 av 5