Fler hörlurstester:

Det går att lägga i stort sett hur mycket som helst på ett par hörlurar, men det finns billigare lurar som många gånger duger alldeles utmärkt. Vi har testat sju budgetlurar och är positivt överraskade av ljudkvaliteten.

Hörlurarna i detta test har alla ett pris på max 1 000 kronor och lämpar sig i första hand för den som är på språng. De är små och lätta on ear-hörlurar som alla är trådlösa. I de flesta fall (förutom Jabra Move) är de också vikbara (kåporna går att vika in för att ta mindre plats) och/eller plattbara (kåporna går att vrida så att hörlurarna blir platta) för att vara lättare att ta med sig i väskan eller till och med fickan (om man har stora fickor).

5 saker att tänka på när du väljer hörlurar

Relativ ljudkvalitet

Det ska dock sägas att även om vi blev positivt överraskade av ljudkvaliteten ska man ha klart för sig att det är budgetlurar det handlar om. Hörlurar för att lyssna på musik eller ljudböcker och som man kan ta emot mobilsamtal med när man är på språng. När vi pratar om att ljudkvaliteten är bra är det alltså i relation till de övriga hörlurarna i testet. Är man en finsmakare när det gäller musik bör man nog kika på lurar en eller två prisklasser upp. Men för de allra flesta av oss räcker hörlurarna i detta test utmärkt!

De är som sagt också tänkta att ringa med och samtliga lurar i testet är försedda både med mikrofon och knappar för att ta emot/avvisa mobilsamtal. De har också knappar för att ändra volymen och hoppa framåt eller bakåt i musiken.

Stora skillnader i batteritid

Eftersom de är tänkta att användas när man är hemifrån är batteritiden en viktig faktor. Här är skillnaderna stora i vårt test och hörlurarna har en batteritid (vid kontinuerligt användande) från 12 timmar upp till 35 timmar. Även för passningstiden skiljer det sig åt rejält, från 290 till 550 timmar.

För att spara på batteriet (eller om det är helt urladdat) kan man ansluta de flesta hörlurarna till ljudkällan med en ljudkabel, en ljudkabel som i de flesta fall följer med i paketet. Bara ett par (Sony WH-CH510) saknar denna möjlighet och för ett par (Urbanears Plattan 2 Bluetooth) går det, men det medföljer ingen ljudkabel.

Vi har även tittat på utformningen av hörlurarna och hur bekvämt de sitter på huvudet. Detta är förstås i hög grad en smaksak och väldigt personligt, så det rekommenderas att man själv testar hörlurarna för att hitta ett par som sitter på det sätt man önskar på huvudet.

Personligt är också vilken färg man vill ha på hörlurarna. Alla går att få i svart, men för de flesta (förutom Jays x-Five) finns det fler färger att välja bland (upp till hela nio olika färger för Urbanears Plattan 2 Bluetooth).