En av de mest beroendeframkallande spelserierna någonsin är tillbaka. Football Manager 2020 återvinner samma koncept varje år: välj nästan vilket fotbollslag i världen du vill och led det till framgång med vass coachning, rätt drag på transfermarknaden och allt annat som hör till skötseln av ett proffs- eller amatörlag.

Precis som alla år bjuder Football Manager på en del större nyheter jämte mindre förbättringar och finslipningar för att ta simulatorn till nästa nivå. 2020-versionen fokuserar primärt på den som inte gärna lämnar sin klubb efter ett eller två år, utan vill bygga långsiktigt och få chansen att verkligen sätta sin prägel på ett fotbollslag. Något som nämligen blir påtagligt i äldre versioner är "here we go again"-känslan när man inleder ännu en säsong utan andra mål än att vinna serien och alla kontinentala cuper.

Fotbollsfilosofi

Här har utvecklarna SI verkligen tänkt till. För det första har systemet för klubbfilosofier fått massvis med kärlek och låter dig – tillsammans med styrelsen – bygga en mer långsiktig framgångsstrategi för laget. Du bedöms för hur väl du presterar mot dessa uppsatta mål och får både del- och totalbetyg för en säsong. En fin tabellposition kan vara högt prioriterad i vissa klubbar, medan andra styrelser snarare lobbar för "mellanår" där du tillåts utveckla ungdomsakademin, fokusera på en viss spelidé eller något annat som kan bringa framgång i det långa loppet.

Football Manager 2020
I den nya fliken "Utvecklingscenter" får vi fullständig överblick kring ungdomsverksamheten, komplett med formkurvor, lånemöjligheter och träningsprestation.

Redan när vi skriver på för Arsenal får vi klart för oss att styrelsen inte väntar sig en guldpokal första året. Champions League suktar man dock efter, samtidigt som det ses som viktigt att värva så många unga spelare som möjligt. Men vi får också reda på styrelsens planer för att återbörda det formsvaga laget till Premier Leagues absoluta toppskikt och skörda framgångar inom ett par, tre år. Allt sammanfattas på den nya undersidan Klubbvision, där vi kan hålla koll på hur väl vi lever upp till filosofierna.

I början kan vi knappt påverka styrelsens filosofier alls. Vi är gröngölingar utan inflytande och får finna oss i att jobba mot vissa uppsatta mål. Det känns som en rimlig förutsättning – och i takt med att vårt rykte stiger under säsongerna får vi sedan större inflytande i styrelserummet. Det ger en tillfredsställande känsla av att verkligen investera i ett projekt, samtidigt som vi får en mycket bättre inblick i vad som faktiskt förväntas av oss. Totalt sett ett av de bästa tillskotten till serien på flera år. 

Spela det långa spelet

Något annat som imponerar är våra möjligheter att tillsammans med spelare sätta en flerårig plan för dennes utveckling. I tidigare spel har det ibland varit stört omöjligt att hantera alla spelares förväntningar kring speltid, vilket lett till en hel del frustration. Men i år kan vi exempelvis komma överens med nyvärvade ungdomstalanger om hur deras speltid ska öka exponentiellt allt eftersom de blir mer tongivande i laget. Raka rör, helt enkelt, något som minskar risken att spelare knackar på din dörr och ryter efter mer speltid. 

Football Manager 2020
I kontraktsförhandlingar med lovande spelare kan ni tillsammans staka ut dennes väg till a-laget.

Ovanstående går väl ihop med det nya centret för ungdomsutveckling, där du får en överblick över alla juniorspelares formkurvor, utvecklingspotential och kontraktssituation. Det blir lättare att lyfta upp formstarka 18-19-åringar till seniorlaget vid en skadekris när vi direkt kan ta reda på hur bra de presterat på träningar och i ungdomsmatcher på sistone.

Ett par nya personalroller har också tillkommit. Nu kan vi tillsätta personer som ska ansvara för våra spelarlån, och en annan roll som ska hitta brister i personaluppsättningen och jobba med förslag för att åtgärda dessa. En mindre nyhet som vi kontrollfreak kanske inte har någon större nytta av, men som kan vara välkommet hos nybörjare i serien som har svårt att kunna överblicka allting.

Football Manager 2020
Vår assisterande manager föreslår nu en startelva utifrån en rad olika omständigheter. Smidigt!

Trevligare är att vår assisterande manager nu kan föreslå startelvor utifrån formkurva, skador och trolig matchbild – denna rapport kommer inför varje match och låter oss snabbt göra berättigade ändringar direkt från hemskärmen.

Matchmotorn tar och ger

Spelet på plan är en ojämn historia som kan ge upphov till både wow-ögonblick och enorma mängder frustration. Våra spelares rörelsemönster under match har för det mesta blivit mer verklighetstroget, särskilt när det gäller snett-inåt-bakåt-passningar och spelarnas förmåga att dribbla och behålla bollen även i tajta situationer. Det är större sannolikhet att spelare med högt självförtroende och många poäng i egenskapen "mod" ger sig ut på gynnsamma soloräder och penetrerar motståndarens försvar. 

Football Manager 2020
Friläge! Ska "Laca" försöka runda målvakten? Passa en framrusande medspelare i sidled? Nänä. Han tåfjuttar rakt på.

Men ibland blir vi så förbannade att vi tvingas stänga av spelet. Football Manager 2020 sätter anfallare i surrealistiskt många en-mot-en-situationer med målvakten, och i stort sett inga av dessa resulterar i mål. Även några av världens bästa målgörare väljer att skjuta rakt på målvakten, tåfjutta ut bollen sju meter bredvid mål eller ta skott från helt omöjliga vinklar istället för att passa en framrusande lagkamrat. Ibland är det verkligen så att man häpnar, och även om problemen var större i betaversionen lever de i högsta grad kvar.

Det blir också väldigt mycket hawaiifotboll, även om vår taktik förespråkar något annat. Även försvarare med högt "positionsspel" tenderar att lämna sina linjer och försätta målvakten i prekära situationer för ofta för att det ska anses realistiskt. Bollar byter kant precis hela tiden och sitter ofta som limmade vid de anfallande spelarnas fötter. Lite arkadigt, nästan, och vi hade gärna sett bättring på den här fronten.

Långskott är årets melodi. Spelare kan få på helt vansinniga häxpipor, ibland nästan från halva plan, som borrar sig in i bortre krysset. Det leder inte sällan till orimligt många mål från mittfältare, även om de inte är speciellt bra på just "långskott". De har helt enkelt blivit lite för bra, samtidigt som många anfallare blivit sämre på att omsätta sina chanser till målprotokollet.

På den positiva sidan ska nämnas att målvaktsspelet blivit bättre, med bättre rörelsemönster och större chanser att faktiskt rädda avslut som ser ut som givna mål. Färre tabbar får vi också se, och tillsammans resulterar nyheterna i att målvakterna kan ses som viktigare än tidigare. 

OmdömeM3 rekommenderar

Flera av nyheterna i Football Manager 2020 träffar helt rätt, särskilt för spelare som prioriterar långa "saves" framför hoppande mellan olika klubbar. Vårt största missnöje rör matchmotorn, där tydliga brister tenderar att skapa onödig irritation. Men ett nytt djup och ännu mer fokus på talangutveckling gör detta års version av Football Manager minst lika bra som fjolårets.

Football Manager 2020

Genre: Managersimulator.
Format: Pc, Mac, Google Stadia.
Testat format: Pc.
Lansering: Ute nu.
Utvecklare: Sports Interactive.
Utgivare: Sega.
Pris: 399 kronor.

plus

Nya systemet för filosofier och klubbvisioner briljerar.
Möjligheten att sätta individuella utvecklingsplaner.
Fortfarande oerhört beroendeframkallande.

minus

Matchmotorn är väldigt ojämn.
Presskonferenserna är fortfarande onyanserade.

Betyg 4 av 5