Uppdatering (2020-02-14):

Släpps 23 mars

Lagom till Alla hjärtans dag meddelar Valve att alla som älskar Half-Life kan markera 23 mars i sina kalendrar. Då släpps nämligen Half-life: Alyx, det första nya spelet i serien sedan Half-life 2: Episode Two som släpptes 2007.

Spelet kan förbeställas med 10 procent rabatt fram till dess, men är också gratis för de som lyckas få tag i vr-headsetet Valve Index.


Uppdatering (2019-11-27):

Tveksamt hur många datorer som är vr-redo för Half-life: Alyx

Med Half-life: Alyx hoppas Valve på att många spelare till sist ska ta steget och investera i ett dyrt virtual reality-headset.

En ny datasammanställning visar dock att inte särskilt många spelare just nu är redo för vr rent prestandamässigt.

Detta baserat på offentlig grafikkortsdata från Steam som reddit-användaren Annsly jämfört med Steams officiella prestandatest för vr, rapporterar Kotaku.

Jämförelsen visar att bland användare som kör något av de 50 mest förekommande grafikkorten på Steam, vilket uppskattas vara hälften av alla Steam-användare, så är enbart 37 procent redo för virtual reality.

Enligt Half-life: Alyx egna systemkrav krävs som minst ett Geforce GTX 1060 för att köra spelet. Siffrorna visar också att knappt en procent av Steam-användarna i dag har ett virtual reality-headset.

Det återstår att se hur mycket Half-life: Alyx kommer ändra på detta när det släpps i mars 2020.


Ursprungligen (2019-11-22)

Här är Half-life: Alyx

I maj lanserade Valve sitt egna vr-headset Index VR Kit. Innan lanseringen gick det rykten om att Valve även skulle släppa ett nytt storspel i samma veva, och att det till och med kunde vara ett nytt Half-Life.

Så blev det inte i maj, men nu har företaget presenterat Half-Life: Alyx, ett ”fullängdsspel” och Valves ”flaggskepps-vr-titel”.

Spelet utspelar sig mellan Half-Life och Half-Life 2 och handlar om när The Combine invaderar jorden, och hur motståndsrörelsen formas. Spelare känner redan Alyx Vance från Half-Life 2 där hon är Gordon Freemans närmsta bundsförvant, och i det nya spelet axlar du rollen som henne själv i kampen mot de multidimensionella Combine-varelserna.

Half-Life: Alyx ska släppas 20 mars 2020 och blir gratis för Index-ägare, men fungerar med alla pc-baserade vr-headset.