Lexus har länge sålt hybridbilar, men vid flera tillfällen varit tydliga med att helt eldrivna elbilar inte är något för Lexus. Istället har man mött den eldrivna trenden med att marknadsföra sin egna bilar som ”självladdande elhybrider” – men nu gör Lexus helt om.

Under fredagen visade Lexus upp en ny variant av sin redan existerande UX, med här som helt eldriven. Namnet blir Lexus UX300e och bilen blir därmed en konkurrent till andra eldrivna småsuvar som Volvo XC40 Recharge, kommande Tesla Model Y och de redan existerande Hyundai Kona respektive Kia E-Niro.

Lexus UX300e får ett 54,3 kWh stort batteri som ska räcka till 40 mils körning, men den siffran är enligt den äldre mer tillåtande och kritiserade körcykeln NEDC. WLTP-siffran lär bli betydligt lägre, runt 20-30 mil beroende på temperatur och körsätt.

Lexus visar upp elbil
Foto: Lexus

Elmotorn har en effekt på 150 kw (210 hästkrafter), och ett vridmoment på 300 nm. Den som kan sina specifikationer i huvudet märker att det är sämre siffror än XC40 Recharge. Men blir priset rätt kan det kanske ändå bli en framgång.

Lexus UX300e ska börja levereras i Sverige om mer än ett år, från januari 2021. Vad de svenska priserna blir är inte klart i dagsläget.