Många nya bilar har väldigt bristfällig belysning, både när det gäller halvljus och helljus, och så här års kan det vara en rejäl utmaning att köra. De senaste åren har det dykt upp ett antal nya extraljuslösningar tack vare led-tekniken, och du behöver inte längre fästa ett gäng feta runda halogenlampor på en utstickande ramp framför grillen. Om du inte vill...

Några saker att tänka på först

Innan du beställer det där coola ljuskitet du spanat in på nätet gäller det dock att du tänker igenom några saker. Har din bil parkeringssensorer framtill? I så fall behöver du tänka till en extra gång så att dina ljus och/eller fästen inte gör dessa obrukbara.

Har du tänkt koppla in ljusen själv? Detta kan vara relativt enkelt, men beroende på bilmodell och befintligt typ av ljus skiljer det sig åt hur du kopplar, om du vill ha extraljusen på samma brytare som det vanliga helljuset. Och om du manuellt vill kunna stänga av extraljusen behöver du koppla in en brytare för det.

Extraljus led bar

Vilken typ av ljusbild är du ute efter? Här skiljer sig många ljuslösningar markant åt, en del ger lång räckvidd rakt fram medan andra lyser upp bättre på sidorna. Sist men inte minst – är ljusen godkända? Här finns massor av ljusstarka modeller till låga priser, men en del av dem är inte godkända att användas i Sverige.

Här tipsar vi om ett gäng extraljus i olika prisklasser, produkter vi antingen testat själva eller som vi tycker verkar intressanta på pappret.


led ramp extraljus Cree

Amerikansk storsäljande led-ramp

Produkt: Cree 288W 9-32V
Beskrivning: Led-ramp 50 tum
Pris: 7 445 kr

Är du ute efter extrem belysning att montera på taket på pickupen eller kanske din Jeep? Då känns det här som en intressant lösning till hyfsat bra pris. Cree är en välkänd tillverkare på området och den här 50-tumsrampen ska leverera 23 000 lumen och finns i två utföranden – en för bred ljusbild och en för dig som prioriterar långt spotljus. 288 watts effekt och 1,27 meter bred. Tänk på att kolla upp rätt fästen till just din bil bara – att montera en sådan här pjäs snyggt kan vara en utmaning.


Extraljus Ford Ranger

Smidigt extraljus som inte sticker ut

Produkt: Osram Oslon White-paket till Ford Ranger
Beskrivning: Paket med 2 st 11,5 tums led-ljusramper och fäste till Ford Ranger
Pris: 4 375 kr

Om du köper ett extra ljuskit anpassat till just din bilmodell kan du få riktigt snygg installation, och det här är ett exempel som passar pickupen Ford Ranger väldigt bra. 2 stycken ljusramper som monteras diskret i underdelen av grillen, och med tanke på att alla fästen och kablar ingår är prislappen ganska blygsam. Enligt tillverkaren ska du kunna installera paketet på cirka en halvtimme om du är hyfsat händig, men det krävs att du borrar i chassit.

4100 effektiva lumen i varje ramp samt IP68-klassning låter helt okej, men den största fördelen med den här lösningen är att den inte förstör för radarsensorerna framtill, för den adaptiva farthållaren. Liknande snygga integrerade lösningar finns givetvis till många andra bilar.


ledbar ljusramp vision x

Brutalt ljus med amerikansk värsting

Produkt: Vision X Xmitter Prime Xtreme 43
Beskrivning: Ljusramp LED 43 tum
Pris: 23 475 kr

Den här ledrampen finns i flera storlekar och vi på M3 har kört 43-tumsversionen. Tillverkaren har ett gott rykte om sig när det gäller kvaliteten och den här rampen håller helt tätt mot fukt samtidigt som den levererar brutalt starkt ljus med både bredd och räckvidd. Totalt över 41 000 lumen från 78 led-element, varav hälften med 25 graders bredd och resten med 10 graders fördelning på ljuset. Finns endast i 12V-utförande och drar mäktiga 32,5 A. Men så lyser den också upp vintermörkret som få andra lösningar vi sett.


Ljusramp curved

Supervision W-Light 150W Curved

Produkt: Vision X Xmitter Prime Xtreme 43
Beskrivning: Curved ljusramp LED
Pris: 2 195 kr

Med en böjd ljusramp kan du få lite mer naturlig spridning på ljusbilden, men också anpassa rampens design efter din bils böjda former. Den här 54 centimeter breda ljusrampen levererar ut 13 500 lumen på pappret och den ska lysa upp ända till 648 meter (1 lux) vilket låter väldigt bra.

Om du istället prioriterar brett ljus är inte denna ramp rätt för dig, här är spridningen endast 10 grader. 15 stycken Osram-element står för ljuset och produkten är IP67-klassad. Håller den helt tätt mot fukt? Det vet vi inte då vi inte har testat den, men den är E-märkt och priset är riktigt bra.


Extraljus led

Moderna svarta led-lampor under tusenlappen

Produkt: LED Extraljus 9 tum 120W
Beskrivning: Led extraljus 12 element
Pris: 999 kr

Är du ute efter traditionellt runda lampor i fronten men ändå med lite modernare look kanske den här E-märkta modellen kan vara rätt för dig? Du får i alla fall på pappret mycket ljus för pengarna och lamporna är IP68-klassade med aluminiumhus.

Tillverkaren lovar 425 meters räckvidd rakt fram samtidigt som du ska få optimal bredd på ljuset 25 meter framför bilen med cirka 20 graders spridning i sidled. Vi har inte testat dem, men de ser i alla fall läckra ut och lovar gott.