Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi Redmi Note 8T gör det mesta bra utan att briljera på något enskilt. Solida prestanda, skärm som gör jobbet, mångsidig kamera, och stort batteri som räcker länge om vi dämpar ljusstyrkan. MIUI-gränssnittet med sina egenheter och onödigheter kan irritera. Står du ut med det är det här kanske den vassaste budgetmobil vi testat.

Positivt

  • Stabila prestanda
  • Stort batteri
  • Bra lyxkänsla för budgetlur
  • Mångsidig kamera utan större problem

Negativt

  • Något stor att hålla i
  • Ljud inte mer än godkänt
M3 rekommenderar

Testad produkt: Xiaomi Redmi Note 8T
Pris: 1 990 kr hos CDON.

Xiaomi börjar få lite av ett Motorola-problem. De släpper så många mobiler i budget- och mellanklassnivå att vi börjar få svårt att hålla isär dem. En av dessa är prispressade Xiaomi Redmi Note 8T. Den nådde svenska butiker i början av november. Den kostar ungefär 2 300 kronor, och för det priset får vi generöst mycket mobil.

Redmi Note 8T är en solitt byggd mobil med svart, polerad aluminiumram och två platta glasskivor. Den har inte extremt tunna skärmkanter och en rejäl ”läpp” nertill där tillverkaren till och med fått plats att skriva ”Redmi” i blanka bokstäver. Upptill har skärmen en droppformad miniflärp. Med rejält 4 000 mAh-batteri under huven och mycket metall och glas blir den relativt bastant att hålla i. Det kan vara en smaksak, men vi gillar den solida känslan.

Xiaomi Redmi Note 8T undesida
Usb-c, hörlurar och högtalare i botten.

På baksidan hittar vi traditionell fingeravtrycksläsare i mitten och en rejäl och rätt så utstickande uppsättning kameror i ena hörnet. De gör att telefonen inte kan ligga still på rygg utan ligger och vickar. Ett medföljande silikonskal stabiliserar upp det, men gör också luren lite jobbigt bred att greppa.

Skärmen är på 6,3 tum, inte överdrivet stor nu när bildförhållandena blivit extra avlånga, och den har en upplösning på 1 080 x 2 340 bildpunkter. Den har hygglig ljusstyrka på strax under 500 cd/m2, och ser ut att ha bra kontroll på kontrasten så länge vi inte maxar ljusstyrkan. Då får den blekhet i svärtan, och lite ljusläckage i underkant.

Xiaomi Redmi Note 8T färger
Xiaomi Redmi Note 8T finns förutom i vår neutralt svarta modell också i två lätt tonande färger.

Medelmåttigt ljud, prestanda över förväntan

Såvitt vi kan se har skärmen inte hdr-stöd, och ser ungefär ut att matcha srgb-färger, men vi saknar exakta uppgifter om det. Att spela film på skärmen ser i alla fall överlag bra ut. Åtminstone efter att vi manuellt justerar färgbalansen, som i standardläge drar lite väl mycket åt kalla toner.

Ljud får du från en monohögtalare i botten, med en tydlig om än lite klen bas och skarp diskant, men en hel del detaljer i musik kommer bort. Ljud vid samtal med mobilen vid örat har bra volym, men en lite vass röståtergivning. Luren har traditionellt hörlursuttag med godkänd men inte direkt fantastisk ljudkvalitet.

Datorkraften i mobilen levereras av en Snapdragon 660, vilket är helt klart bra i den här prisklassen. Den ger oss laggfri surf, navigation och hantering av de flesta appar. Lagringsminnet är inte det snabbaste, så en del pauser vid öppnande av stora appar får du räkna med.

Xiaomi Redmi Note 8T profil
Xiaomi Redmi Note 8T är inte tunn till att börja med, och kameran sticker ut en hel del till.

Stort batteri kan räcka länge

Med ips-skärm får vi som alltid lite beskedligare batteritid i våra tester än med oled-mobiler, men Redmi Note 8T gör inte bort sig tack vare sitt stora batteri. Den klarar utan problem en intensiv arbetsdag utan att behöva laddas, och mer vardaglig spontan användning kan få den att räcka upp till två dygn. Men räkna inte med det.

Här får du av kostnadsskäl inte sådant som trådlös laddning, men snabbladdaren du får med ska vara rätt så rapp. Xiaomi anger att den ska gå från tomt till fulladdat batteri på ungefär två timmar. Det tar cirka 20 minuter extra för oss när vi testar, men det får vi fortfarande anse vara bra.

Det andra som möjligen saknas är vattentät konstruktion, men det är inte rimligt att begära i den här prisklassen, och Xiaomi utlovar viss stänktålighet. Annars saknar vi inget viktigt. Telefonen har dubbla sim-kortsplatser med sd-kortläsare separat, nfc-stöd, påtliglig gps och till och med ir-enhet framtill.

Xiaomi Redmi Note 8T kameror
En rejäl knippe kameror för en strax-över-2000-kronors-telefon. 

Stabila kameror utan flaggskeppsfiness

Kamerorna är annars det som drar blickarna till sig med mobilen. Fyra stycken linser, varav tre är direkt åtkomliga, huvudkameran med 48-megapixelsensor från Samsung, en 8 megapixel vidvinkelkamera och en separat 2 megapixel makrolins. Fjärde kameran är en 2-megapixlare för extra djupseende till huvudsensorn för sådant som bokeh-fotning.

Stort test: Mobilerna med bäst kamera

48-megapixlaren fungerar som på andra Xiaomi-kameror. Du kan antingen fota i nersamplat 12-megapixelläge som för det mesta blir både detaljerat och har goda ljusegenskaper, eller så kan du använda ett separat 48-megapixelläge. Här är det inte lika lyckat som i de modeller som har Sonys högupplösta sensor, och på detaljnivå blir det artefakter av för aggressiv efterbehandling. I dunkelt ljus får kameran också lite problem med hoppig autofokus och en för varm färgpalett.

Vidvinkeln är kul för en och annan landskapsbild, trots lite fokusproblem ute i kanterna. Men den har en mörkare och mindre färgmättad bildåtergivning än huvudkameran, så det blir inte naturligt att snabbt växla mellan dem. Makrolinsen är trots låg upplösning i sensorn och långsam fokus överraskande pålitlig, och kan leverera riktigt roliga närbilder om du har tålamod och en stadig hand.

Xiaomi Redmi Note 8T MIUI
MIUI har en del saker vi gillar, men lika mycket vi irriterar oss på. Här har Xiaomi potential att förenkla och förbättra.

Gränssnittet en vattendelare

Operativsystemet är Android 9 med Xiaomis egna MIUI10 ovanpå. Det här är fortsatt en av Xiaomis svagaste punkter. Det är ett system som går emot många Android-konventioner av ingen egentlig anledning alls, har en del irriterande och inte så väl genomtänkta egenheter.

Till exempel dess avsaknad av notifikationsikoner som i vissa versioner av systemet går att aktivera och i vissa andra inte. Du får även en hel del oönskade appar som det hade varit bättre att få ladda ner själv. Å andra sidan innehåller MIUI flera smarta små funktioner och appar som ger mervärde.


Specifikationer

Produktnamn: Redmi Note 8T
Testad: November 2019, uppdaterad maj 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 665
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,3 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 2 MP djupsensor + 8 MP vidvinkel + 2 MP makro med led bak, 13 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), wifi 5, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir
Operativsystem: Android 9.0 med MIUI 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 10h 45min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 23h samtal (3g)
Storlek: 16,1 x 7,55 x 0,9 cm
Vikt: 200 gram
Rek. pris: 2 290 kr
Pris: 1 990 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 170 680 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 385 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 1 066 poäng
Androbench, lagring: 315,65 MB/s