Fler tv-tester: 4k-tv 55 tum | 4k-tv 65 tum

2023-01-19 Artikeln uppdaterad med test av LG Oled C2 samt aktuella priser.

Nu när alla de största tillverkarnas bästa tv-apparater för året är testade är det bara att konstatera att oled har tagit över helt i premiumklassen, både vad gäller utbud och kvalitet. Oled har blivit så ljusstarka och färgsäkra att det inte finns någon vettig anledning att snegla mot lcd-baserade tv. Såvida det inte är för att spara pengar, eller för att du har extrema behov av ljusstyrka, till exempel om du ska ha en tv i direkt dagsljus.

Testade 4k-tv


Oled-branschen har också äntligen fått hälsosam konkurrens. LG har i stort sett haft monopol på att göra skärmpaneler i tv-storlek med oled, medan alla andra, Panasonic, Philips och Sony, har köpt panelerna till sina tv av LG.

Läs även: Kalibrera din TV rätt – så får du bästa bilden
 

Ny paneltillverkare ger riktig konkurrens

Samsung höll tidigare ett krampaktigt grepp om lcd-tekniken och vägrade använda LG-paneler. På tre punkter var deras egna lcd-baserade så kallade qled-skärmar faktiskt bättre. 8k-upplösning till rimligt pris, högre toppljusstyrka, och kvantpunktsteknik som levererade högre färgintensitet och färgkontroll.

I år debuterade dock Samsung sin alldeles egna 4k oled-panel i toppklass, och släppte tv-apparater med just den. Med både hög ljusstyrka och stor färgrymd gjorde de sina egna qled-tv obsoleta, och för första gången någonsin är alla de bästa tv-apparaterna av oled-typ. Sony hoppade också från LG till Samsung och använde samma panel i sina bästa 4k-tv.

LG har givetvis samtidigt arbetat vidare med sina egna paneler. I den senaste har även de höjt ribban för såväl ljusstyrka som färgkontroll, om än inte färgomfång. I toppmodellerna från Panasonic och Philips, samt givetvis i LG:s egna bästa modeller, sitter den senaste och mest ljusstarka LG-panelen. Förhoppningsvis kan det här ge teknikutvecklingen en skjuts i framtiden, med två tillverkare som pressar varandra till innovationer.

Läs även: Allt du behöver veta när du köper tv – 4k och hdr och mer

8k på fallrepet?

Hur är det med 8k då? Svajigt, är svaret. Det har varit svårt att locka kunder till tv med 8k, som inte bjuder på någon stor visuell skillnad, trots ett påtagligt högre pris. Oled-tv med 8k är fortfarande komiskt dyrt, och utvecklingen av strömmande media i 8k har inte gått tillräckligt snabbt.

Dessutom har 8k ett annat hinder. Det är mycket mer strömslukande än en 4k. Allt mer energimedvetna konsumenter har tvekat även av den anledningen. Kommande EU-krav för energieffektivitet i tv-apparater riskerar också att helt punktera 8k-marknaden. Ingen nuvarande 8k-tv blir godkänd när det träder i kraft i mars 2023.

Att tillverkarna skulle kunna få till en 8k-tv som samtidigt också är ljusstark och klarar de nya kraven ser i alla fall i dagsläget ut som en omöjlighet. Men vem vet, kanske är mer ljus till mindre energikostnad nästa steg i oled-utvecklingen? Det får kommande år utvisa.

Läs också: Oled vs qled – här är skillnaden

Mer än bara bildteknik

Det är givetvis inte bara bildpanelen som avgör om bildkvaliteten blir bra. Du behöver också intelligent teknik bakom den, och det står varje tillverkare för själva. Signalprocessor, bildförbättringsmotor, och ett smart-tv-system med rätt automatik och/eller manuella möjligheter att justera och trimma bilden utefter olika smak, behov och typer av media.

Och det är givetvis inte bara bilden som avgör. Du kan kallt räkna med att alla tv i den här klassen ser riktigt bra ut. Vilken tv som passar dig bäst kan avgöras av helt andra saker. Har den rätt egenskaper för att koppla in en Playstation 5 eller Xbox Serie X eller spel-pc om du är en kräsen gamer? Har den en bra plattform med tillgång till alla de appar du vill ha för att strömma dina tv-program, filmer och serier? Har den en bekväm fjärrkontroll?

Ljudet kan också avgöra, en del tv-apparater i toppsegmentet har tillräckligt bra inbyggda högtalare för att du inte ska behöva koppla in en ljudlimpa till dem. För andra kan det vara angeläget. Den ena lösningen är inte nödvändigtvis bättre än den andra, men visst kan det vara skönt att slippa.

Och slutligen, är det en tv som passar i ditt hem estetiskt? Det är ju trots allt en pryl som tar upp en enorm plats mitt i vardagsrummet Då får den inte se ful ut när den står eller är upphängd på väggen, även när den är avstängd. Där ska du nog främst lita på dina egna ögon istället för att läsa en recension.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Under året har vi gjort separata tester av toppmodeller från samtliga stora tillverkare. Här har vi valt ut de bästa av de testade som matchar följande kriterier: 4k-upplösning, tillgänglig i 42, 55 och/eller 65 tum, bildpanel med oled eller mini-led och smart-tv-funktion. Tv-apparaterna har testas en och en i hemmamiljö med vardera tv:s standardinställning utan professionell kalibrering, med tv från Comhem, apparna Netflix, Prime Video och Youtube samt en pc-dator och en Playstation 5 som bildkällor. Bild- och ljudkvalitet samt gränssnitt och hantering har bedömts manuellt med uppspelning av blandat innehåll och spelande.

LG G2: Bäst tv för väggen

Den unikt slimmade tv:n från LG är som byggd för snygg väggmontering. Årets modell bjuder framförallt på optimerad ljusstyrka.

LG G2

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ska du ha din tv på väggen är LG G2 en väldigt het kandidat. Den har samma lyft i ljusstyrka och färgbalans som vi ser i alla de bästa oled-tv-modellerna i år. Det är också en av de allra bästa tv-apparaterna du kan ha just nu för spel. Vill du ha tv:n på en bänk är den dock inte lika attraktiv. Det finns bättre och mer prisvärda alternativ.

Positivt

 • Ljusstark oled med snygg dynamik
 • Helt rätt egenskaper för spel
 • Läcker, tunn design för väggmontering
 • Snyggare, smartare gränssnitt

Negativt

 • Ingen hdr10+
 • Fot säljs separat
 • Enstaka artefakter i uppskalning
 • Svagare inbyggt ljud
Testad: December 2022
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled evo Gallery Edition (Oled Ex)
Storlek: 55 tum, 65 tum, 77 tum, 83 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10 pro, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Pris24 990 kr på Komplett (65 tum)

 Läs hela testet av LG G2 


LG OLED42C2: Storartat i litet format

För att få en topp-tv har du tidigare behövt en fri vägg modell större. Nu kan du få briljant kvalitet i mindre rum.

LG OLED42C2
Betyg 4 av 5

Omdöme

Äntligen en tv i premium-klass för dig som inte har plats med jätteskärm hemma. Det här är den perfekta tv:n för sovrummet eller spelhörnan, och överdrivet dyr är den inte. Om nu bara ljudet hade varit bättre, men det går ju lätt att åtgärda.

Positivt

 • Kompakt 4k-oled
 • Utmärkt skärpa och dynamik
 • Perfekt för spel
 • Smidigt gränssnitt

Negativt

 • Ingen hdr10+
 • Inte lika ljusstark som de större
 • Klent ljud, soundbar behövs
Testad: Januari 2023
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled evo
Storlek: 42 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10 pro, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Pris: 8 990 kronor hos Webhallen eller hos MediaMarkt

 Läs hela testet av LG OLED42C2


Panasonic LZ2000: Hemmabio-mästare i gamla hjulspår

Det både låter och ser fantastiskt ut, men Panasonic LZ2000 trampar vatten på vissa punkter.

Panasonic LZ2000
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vore det inte för att Panasonic klänger sig kvar vid en mossig smart-plattform med allvarlig app-brist vore LZ2000 en klar utmanare till Sony A95K om titeln årets bästa tv. Det här är en utmärkt förvaltning av ny oled-panel, fantastiskt ljud samt bästa finliret med ljud- och bildhantering för optimal bioupplevelse. Då de trots allt adderat ett par av de mest saknade apparna, blir det ändå en rekommendation, om än med viss reservation.

Positivt

 • Återigen bästa bioläget
 • Hög punktljusstyrka
 • Komplett hdr-stöd
 • Rikt och kraftfullt ljud

Negativt

 • Något klumpig för väggmontering
 • Bara två hdmi 2.1
 • Mossigt system saknar många appar
Testad: December 2022
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Oled EX
Storlek: 55 tum, 65 tum, 77 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ adaptive, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Aktuellt pris: Från 29 990 kronor via Prisjakt (55 tum)

 Läs hela testet av Panasonic LZ2000


Philips Oled Plus 937: Ljus och ljud i toppklass

Gnistrande punktljusstyrka och förbättrad Ambilight. Dessutom bättre högtalare, som redan tidigare var de bästa.

Philips Oled Plus 937
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Philips kombinerar här många saker som gör Oled Plus 937 till en tv i världsklass. Den nya ljusstarka oled-panelen imponerar, även om den fortfarande har vissa begränsningar. Philips förbättrar sedan tidigare stark bildbehandling, med vässad nyanskontroll och automatik. Det fantastiska ljudsystemet och roliga Ambilight har fått uppgraderingar. Men precis som i förra årets modell finns det saker att finputsa, framför allt i gränssnittet.

Positivt

 • Hög punktljusstyrka
 • Högklassig bildoptimering
 • Bästa ljudet i en tv hittills
 • Klockrent filmmaker-läge

Negativt

 • Bara två hdmi 2.1
 • Inget 55-tumsalternativ
 • Omständligt att göra inställningar
Testad: Oktober 2022
TillverkarePhilips / TP Vision
Paneltyp: Oled EX
Storlek: 65 tum, 77 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ Adaptive, Dolby Vision
Aktuellt pris: Kostar 39 990 kronor hos Komplett eller hos Proshop (65 tum)

 Läs hela testet av Philips Oled Plus 937 


Samsung S95B: Oled-debut i toppklass

Det är ljusstyrkan och de starka färgerna som är det bestående intrycket i Samsungs första oled-tv.

Samsung S95B
Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsung visar att det finns plats för panel-innovation i branschen. De bygger inte den allra bästa tv:n med sin oled-panel, det är det fortfarande Sony som gör. Men med tanke på att Samsung S95B är signifikant billigare är det den absolut mest prisvärda tv:n vi testat i år. Och är du gamer, då har Samsung ett övertag med fler snabba hdmi-portar och smartare funktioner. Det blir absolut tummen upp.

Positivt

 • Stort färgomfång och hög precision
 • Hög punktljusstyrka
 • Klockren för spel
 • Nytt gränssnitt med bättre överblick

Negativt

 • Ingen Dolby Vision
 • Kan behöva soundbar
 • Begränsad möjlighet till detaljinställning
 • Nya gränssnittet behöver trimmas
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Samsung
Storlek: 55 tum (QD55S95B), 65 tum (QD65S95B)
Paneltyp: Qd-oled
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ adaptive
Rek pris: 24 990 kr (55 tum), 34 990 kr (65 tum)
Aktuellt pris19 990 kronor hos Komplett (55 tum)

 Läs hela testet av Samsung S95B


Sony Bravia XR A95K: Tungviktare med fantastisk bild

En ny typ av panel gör susen för Sonys 4k-oled toppmodell. 

Sony Bravia XR A95K
Betyg 5 av 5

Omdöme

Det är bara att konstatera att Sony har gjort det igen. Mycket ljus för att vara oled och en fantastisk färg- och nyanskontroll, kombinerat med Sonys sedan tidigare utmärkta och här finputsade bildbehandling gör den svårslagen. Elegant design, bra ljud, funktionsrikt system med rätt tillägg, och bonuskamera som ger smart automatik är grädde på bildkvalitetsmoset.

Positivt

 • Fantastiska färger och dynamik
 • Utmärkt bildförbättring
 • Högklassigt inbyggt ljud
 • Smidigt system

Negativt

 • Bara två hdmi 2.1
 • Dämpat ljus för sdr-bild
 • Rejält tung
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Sony
Paneltyp: Qd-oled
Storlek: 55 tum, 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision
Rek pris: 34 000 kr (55 tum), 45 000 kr (65 tum)
Aktuellt pris: Från 33 390 kronor via Prisjakt (55 tum)

 Läs hela testet av Sony Bravia XR A95K