Fler tv-tester: 4k-tv 55 tum | 4k-tv 65 tum
Det är många delar som ska komma ihop och fungera prefekt tillsammans för en fulländad smart-tv. En bildpanel i toppklass byggd på den senaste tekniken, en bakpanel med de rätta anslutningarna, en bildprocessor med avancerad signalbehandling, intelligent bildförbättring med rätt balans och gärna ai-styrd automatik.
Testade 4k-tv
Och det är bara för bilden. Bra inbyggda högtalare och/eller rätta anslutningarna för att ansluta eget hemmabioljud är ett måste. Gärna bägge. Och till det även rätta möjligheterna i systemet att optimera ljudet för olika typer av media, och enkelt kunna ansluta kompletterande högtalare samt hörlurar.Kalibrera din TV rätt – så får du bästa bilden
Mer än bara ljud och bild
Lägg till detta att en smart-tv ska vara smart, utöver att bara ha smart bildbehandling. Det behövs en gedigen och öppen tv-plattform som kan hantera alla de mediatjänster som tagit över tv-tittandet på senare år, med fler och fler prenumerationstjänster som Disney Plus, Apple TV, Discovery Plus och så vidare. Detta ställer också krav på både tv:ns nätverksuppkoppling, och på ditt egna bredband.Allt du behöver veta när du köper tv – 4k och hdr och mer
Samtidigt som traditionell tablå-tv från antenn eller kabel fortfarande ska hanteras snabbt och smidigt. Gärna i samma gränssnitt med lätta sätt att navigera mellan dem.
Sen ska det vara snyggt också. Tv:n, speciellt en som är 55 tum eller större, är en central del av vardagsrummet, och ska helst inte vara ett störande element när den inte används. Och när den väl är på och tittas på så är det ju ett plus om den inte har osnygga visuella element som tar uppmärksamhet från bilden. En tv i toppklass är en lyxprodukt och ska ha lyxig design därefter, tycker vi.
Välj storlek efter rummet, och budgeten
Under 2021 har vi testat tv-modeller av flera olika sorter och prisklasser, med olika skärmteknik, i olika storlek och med olika smart-tv-plattformar, från de största tv-leverantörerna på den svenska marknaden. Allt från bra budgetklass runt 10 000 kronor upp till påkostad lyx med 8k-upplösning.Framför allt har vi testat det som fortfarande får anses vara en ”vanlig” topp-tv, vardera tillverkares just nu bästa 4k-modell i 55- och/eller 65-tumsstorlek. Alla tillverkare har tv-apparater i de två storlekarna, och i vissa fall även i snäppet mindre och större modeller, med samma panelteknik, funktioner och bild- och ljudkvalitet.
Därför gör vi i denna sammanställning ingen skillnad på om vi fått in och testat 55- eller 65-tums-tv. Vilken storlek som passar bäst hemma hos dig kan du välja fritt. En större tv är alltid ett snäpp dyrare än sitt mindre syskon, men det ska vara enda skillnaden på dem.
Två nya tekniker ger extra dynamik
I år ser vi en intressant kamp mellan två olika skärmtekniker, som har blivit hetare än någonsin. Oled-skärmarna dominerar alltjämt, med LG, Sony, Panasonic och Philips som satsat helhjärtat på oled i sina toppmodeller. Det nya här är att oled har fått en helt ny toppnivå i ljusstyrka.För ett år sedan var det ingen oled-modell som kunde mäta sig med en bra lcd-tv när det gällde hög ljusstyrka. Det gjorde lcd med direkt led-bakbelysning till det bästa valet för hdr-film, även om du inte kunde få till det där fantastiska djupet i svärtan och pixelkontrasten som du får med en oled.
Men med ett par modeller som kom förra hösten började det bli ändring på det. Oled-paneler med specialbyggd värmeavledning bakom kunde pressa upp ljusstyrkan rejält. Med en ny panel från LG (som i dagsläget tillverkar panelerna i alla oled-tv) har nu alla större tillverkare av oled-tv lagt in en ny växel och höjt intensiteten. Så den fördelen med lcd-tv har krympt.
Men fördelen med oleds svärta har också krympt, tack vare introduktionen av mini-led. Det är helt enkelt mängder av lokala dimningszoner som i många fall kan ge en lika bra dynamisk upplevelse och djup svärta i bilden som en oled. Samsung, som aldrig satsade på oled-teknik, har nu mini-led i alla sina bättre modeller, och det ger dem ett stort lyft i ljuskontroll. Även TCL, en tillverkare som hittills egentligen inte konkurrerat i premium-klass, har ett par intressanta mini-led-modeller. Därför får även deras bästa 4k med mini-led vara med i denna jämförelse, som ett budgetalternativ.
Men 8k då?
4k har dominerat tv-marknaden i många år, inklusive 2021, och det lär dröja ett par år till innan 8k tar över, även i premium-klass. Det finns enstaka 8k-modeller, men förutom Samsungs QN900A är det ingen av dem som är både vad vi skulle kalla en toppmodell och har ett acceptabelt pris. Även LG har lcd-modeller med 8k-upplösning som inte är extremdyra, men de kan inte mäta sig med bästa 4k oled-modellen i övrig kvalitet.En 8k-oled, vilket både Sony och LG faktiskt säljer, kostar närmare 200 000 kronor. Det kan vi kort och gott inte ta på allvar ännu. Vi ser dem snarare som skrytbyggen som visar oss vart tekniken för oss vanliga konsumenter kan vara på väg om några år.
Så gjorde vi urvalet och testet
Under året har vi gjort separata tester av toppmodeller från vardera stora tillverkare. Här har vi valt ut de bästa av de testade som matchar följande kriterier: 4k-upplösning, tillgänglig i 55 och 65 tum, bildpanel med oled eller mini-led och smart-tv-funktion. Tv-apparaterna har testas en och en i hemmamiljö med en standardinställning med vardera tv:s standardinställning utan professionell kalibrering, med tv från Comhem, apparna Netflix, Prime Video och Youtube samt en pc-dator och en Nintendo Switch som bildkällor. Ljus och bildkvalitet har bedömts manuellt med uppspelning av blandat innehåll och spelande.LG G1: Ljusstark topp-tv för snygg väggmontering
Den största och viktigaste nyheten i denna tv är en toppljusstyrka som oled inte tidigare har kunnat uppnå.

Omdöme
Positivt
- Ljusstark oled med snygg dynamik
- Helt rätt egenskaper för spel
- Läcker, tunn design för väggmontering
- Snyggare, smartare gränssnitt
Negativt
- Inbyggt ljud inte i toppklass
- Enstaka uppskalningsmissar
- Stödjer ej hdr10+
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled
Storlek: 55, 65, 77 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Aktuellt pris: Från 29 790 kr på Komplett
Panasonic JZ2000E: Mäktigt och vackert, men inte alltid smart
Nya toppmodellen från Panasonic bjuder inte på enorma nyheter, men då den bygger vidare på förra årets överlägset bästa tv-skärm når den långt ändå.

Omdöme
Positivt
- Hdr i toppklass
- Snyggt och kraftfullt ljud
- Nytt smart ai-läge
- Nu även bra för spel
Negativt
- Inte längre överlägsen bild
- Branchens sämsta apputbud
- Tråkigare fjärrkontroll
- Relativt dyr
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+ Adaptive, Dolby Vision IQ
Aktuellt pris: 40 990 kr på Hembiobutiken
Läs hela testet av Panasonic JZ2000E
Philips OLED+ OLED936: Komplett tv-paket i världsklass
Med Philips bästa tv i år får du både bildkvalitet av högsta rang och ljud som matchar.

Omdöme
Positivt
- Ljusstark och färgstark
- Utmärkt uppskalning och bildhantering
- För det mesta bra automatik
- Kraftfullt och högklassigt ljud
Negativt
- Omständligt att göra inställningar
- Bara två hdmi 2.1
- Inte snabbast för spel
Tillverkare: TP Vision
Paneltyp: Oled
Storlek: 48, 55, 65 tum (Annan oled-panel på 48-tummaren)
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ Adaptive, Dolby Vision
Aktuellt pris, testad modell (65 tum): 41 990 kronor hos Elon
Läs hela testet av Philips OLED+ OLED936
Samsung QN95A: Mini-led tar qled till nya nivåer
Extra många dimningszoner gör susen för Samsung. 2021 års bästa 4k-modell från tillverkaren imponerar på många sätt.

Omdöme
Positivt
- Extra ljusstark och dynamisk bild
- Utmärkt uppskalning
- Snygg, slimmad design
- Bra för spel
Negativt
- Inget Dolby Vision
- Mini-led behöver finjusteras
- Begränsade ljudinställningar
Tillverkare: Samsung
Storlek: 55, 65, 75, 85 tum
Paneltyp: Va-lcd
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+
Rek pris: 21 990 kr (55 tum), 29 990 kr (65 tum), 39 990 kr (75 tum), 59 990 kr (85 tum)
Aktuellt pris: Från 21 990 kr på Netonnet
Läs hela testet av Samsung QN95A
Sony Bravia XR A90J – en helt lysande tv-apparat
Nya 4k-tv:n med oled-skärm imponerar på flera olika sätt. Det här är en fullträff. I alla fall om du har råd.

Omdöme
Positivt
- Bild i toppklass
- Snygg och utstickande design
- Funktionsrik och stort app-utbud
- Nu med kraftfullt ljud
Negativt
- Inget hdr10+
- Kan bli opraktisk att placera
- Relativt dyr
Tillverkare: Sony
Paneltyp: Oled
Storlek: 55, 65, 83 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision
Rek pris: 30 000 kr (55 tum), 38 000 (65 tum), 80 000 (85 tum)
Aktuellt pris: Från 29 990 kr på Mediamarkt
Läs hela testet av Sony Bravia XR A90J
TCL C825: Prispressad mini-led-tv med bra ljud
Mycket ljud och konkurrenskraftigt pris.

Omdöme
Positivt
- Både mini-led och qled till bra pris
- Högklassigt och kraftfullt ljud
- Fullt hdr-stöd
Negativt
- Tjock konstruktion
- Inte premiumklass på bildbehandling
- Färre zoner och långsammare lokal dimning
Tillverkare: TCL
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55, 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Pris: 13 990 kronor på Webhallen (55 tum), 14 990 kronor på Webhallen (65 tum)
Aktuellt pris: Från 13 990 kr på Webhallen