Fler tv-tester

En tv kan vara en liten eller en stor investering, helt beroende på vad du är beredd på att lägga ner på den. Även en enklare smart 4k-tv, som de vi testade i somras, levererar en hel del kvalitet och en rik smart tv-upplevelse till en överkomlig slant. Speciellt om du inte har behov av stor skärm utan vill inreda ett mindre rum där du sitter närmre tv:n.

Kalibrera din TV rätt – så får du bästa bilden

Mycket av tv-kostnaden handlar fortfarande om ytmåtten. Men det är onekligen så att det är skillnad på bra, och extra bra, och det märks också på priset. Bättre skärmpaneler och kvalitativa ljudsystem kostar också på.

Inte bara apparna

En smart-tv är smart på två olika sätt. Det mest uppenbara är dess öppna operativsystem och internetuppkoppling, med inspelnings- och mediaspelarfunktion, och tillgång till appar för strömningstjänster, information, spel med mera. Men dessa är mer eller mindre identiska i en dyr och en billig smart-tv från samma tillverkare numera.

Den stora skillnaden sitter i tv-apparatens andra smarta egenskap, förmågan att med avancerade algoritmer och numera även AI kunna maximera bildkvaliteten. En verklig cineast som uppskattar det lilla extra i bilddynamik och nyanskontroll för färger, som vill ha de bästa hdr-teknikerna i bilden, och som vill kunna skala upp hd- och fhd-video till 4k med bästa möjliga kvalitet, är också för det mesta beredda att betala för det.

Allt du behöver veta när du köper tv – 4k och hdr och mer

Om inte annat ska du kunna ha en toppklassad tv införskaffad nu längre än en lite enklare modell innan det börjar klia i fingrarna för en uppgradering. Det är troligen fortfarande en högre kostnad sett över tid, men skillnaden kan vara mindre än vad prislapparna säger. Och med dagens klimatmedvetenhet kan det ju om inte annat vara bra för samvetet att titta på bra prylar som känns moderna längre än att köra slit-och-släng.

Fem kandidater i toppklass

Här har vi samlat de tester av de stora tillverkarna av flaggskeppsmodeller som vi testat under året. Det är en imponerande skara tv-apparater som alla imponerat på sina sätt och förärats med toppbetyg. De som testades tidigt 2019 håller fortfarande toppklass och de som vi kompletterat med under hösten har utmärkt sig på sina egna sätt.

Vissa med extra bra ljud, andra med extra goda egenskaper för dig som vill ansluta en konsol och spela spel, och ytterligare andra med kalibrerade och extra bio-lika lägen som ska motsvara exakt vad filmskaparna tänkte sig. Överlag är dock kvaliteten i topp, och ingen av de testade modellerna är ett dåligt köp – så länge du har råd. Här pratar vi prislappar på mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Det handlar därför mest om att hitta den tv som är bäst på det du är mest intresserad av. Perfekt bioupplevelse i ett nedsläckt rum? Maxad klarhet och skärpa i bild och rörelse för att inte missa något i fotbollsmatchen? Bästa 4k-upplevelsen från lägre upplöst direktsänd tv och gamla dvd-eller bluray-filmer?

Bildkvalitet, och andra kvaliteter

Eller vill du ha vassaste skärmen att koppla in en konsol till och få snabb spelrespons? Rikaste utbudet av smarta appar och smidigaste gränssnittet för att hantera dem? Vill du ha bästa inbyggda högtalarna, eller tänker du ändå koppla in extern ljudanläggning?

Det finns mycket att tänka på. Ingen av dessa påkostade tv är egentligen direkt dålig på någon av punkterna, men det finns helt klart de som är snäppet bättre på enskilda saker än andra. Eller så väljer du helt enkelt den som du tycker är snyggast och som passar bäst in i rummet.

Som konsument ska du också vara extra uppmärksam på priserna i butik. Här har vi gått efter tillverkarnas rekommenderade priser, och ofta kan en enskild tv-modell gå att få betydligt billigare. Stora årliga reor som Black Friday och mellandagarna, liksom framåt våren då nya premium-modeller lanserats brukar vara bra tillfällen att hålla ett extra öga på prisjämförelsesajterna.

Så gjorde vi urvalet och testet

Tv-apparaterna har testats en och en vid olika tillfällen under 2019, fabriksnya eller efter full systemåterställning till standardinställningar, installerade enligt instruktion för användning i hemmet. Använda bildkällor är en UHD bluray-spelare, en Playstation 4 Pro, en pc med Nvidia GTX-grafik och respektive smart tv-systems appar för Youtube och Netflix, där foton, spel och video från 720p till 2160p-upplösning och olika typer av sdr och hdr visats. Tv-apparaterna har testats med förinställda standardprofiler – individuell kalibrering har inte gjorts utöver visuell manuell justering av parametrar.