Extra elegant allround-tv med oled

LG:s bästa oled i standardutförande just nu heter E9. Den vi har fått in för test heter OLED55E9 och är en 55-tummare med en prislapp på 27 990 kronor. Samma modell finns också i 65-tumsmodell, och kostar då 38 490 kronor hos LG:s rekommenderade återförsäljare. Det är i samma klass som de främsta konkurrenterna.

OLED55E9 kan vara den jobbigaste tv:n att montera på länge. Foten är en bjässe till massiv metallklump, och enligt instruktionerna ska du krypa runt på alla fyra med ett gäng pilliga skruvar. Med foten på väger alltsammans också ovanligt mycket. Skärmen står direkt på bordet med en vag lutning bakåt, och foten agerar motvikt så att inte skärmen riskerar att tippa framåt.

Baktill är det väldesignat, med ett tunt och brett bakstycke. Baktill sitter alla anslutningar väl samlade med några riktade bakåt och några åt sidan. Vi får fyra hdmi-ingångar men ingen analog ingång förutom antennkontakt.

Smidigt system och smart fjärr

Fjärrkontrollen är en halvstor enhet med direktknapp för Netflix och Prime Video. Det är en så kallad Magic Remote som kan styra en pekare på skärmen genom att vifta med den i luften. Det fungerar övertygande bra. Du kan även diktera till tv:n med Googles röstinmatning, och du kan styra den via Google Home och Apple Homekit. WebOS är lättnavigerat, ända tills vi försöker nå avancerad finjustering av bild och funktioner.

LG E9
En genomskinlig list nedtill lyfter upp bildytan något. 

En handfull appar är förladdade – som Netflix, HBO, Prime och Google Play Video. Sedan finns en appbutik med drygt 300 appar, varav ett hundratal är småspel, och resten medie- och informationstjänster. Det mesta Sverige-intressant finns och det är lätt att hitta till rätt app. Men enstaka videotjänster saknas.

LG:s oled-panel ger oss en fint krispig bild med klockren svärta och fin kontrast. Ljusstyrkan på 800 cd/m2 är helt okej för en oled. Den gör också mycket med den dynamik den har. Den har dock lite väl aggressiv abl (Automatic Brightness Limiter) som dämpar ljusstyrkan överlag om hela skärmen blir ljus. Det funkar i många lägen men ger en udda effekt i andra. Du får stöd för Dolby Vision, hdr10 och hlg för hdr, men inte för hdr10+.

Bra i många lägen

Du får tio lägen att snabbväxla mellan, varav flera är olika expertlägen för biofilm. För det mesta finner vi ingen anledning att gå ifrån standardläget, förutom vid spel då spelläget är överlägset, eller just för en biokväll. Det kan dock vara en god idé att gräva sig in i finjusteringarna och testa lite olika nivåer av rörelseoskärpa.

LG E9
Foten på baksidan ser inte mycket ut för världen, men här sitter en stor del av vikten.

Uppskalning klarar OLED55E9 också utmärkt, i alla fall från 1080p till 4k. Även från 720p är resultatet övertygande, men vissa toningseffekter känns onaturliga. Även viss konvertering från sdr till hdr-liknande dynamik klarar den bra. Du får utmärkt korta svarstider för gaming. Hdmi 2.1 på alla hdmi-portarna gör att du får stöd för sådant som skalbar uppdateringsfrekvens.

Ljudkvaliteten i de inbyggda högtalarna och Dolby Atmos-stöd är riktigt bra. Men det kan behövas lite manuellt grävande för att få fram den rätta klangen. En intressant detalj är att E9 också har stöd för wisa, en standard för att enkelt kunna koppla in trådlösa högtalare. Kompatibla högtalare är än så länge sällsynta, men det förväntas bli vanligare framöver.

M3 rekommenderarOmdöme

LG visat att de definitivt är med och konkurrerar om en topplats bland årets tv-apparater. Läckra designen, smidiga WebOS och magiska fjärrkontrollen är ett plus i kanten, och framför allt får vi en utmärkt bildkvalitet som med ett par knapptryck är lika väl anpassad för bio och serier som för sport, gaming och kvällsunderhållning. Förbättrat ljud från förra årets modeller är också ett rejält plus.

Läs hela testet av LG OLED55E9 här

Specifikationer

Produktnamn: LG OLED55E9
Testad: Augusti 2019
Tillverkare: LG
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Dolby Vision, hdr10 och hlg
Operativsystem: WebOS 4.5
Ljud: 60W 4.2 med Dolby Atmos
Anslutningar: 4 st hdmi 2.1, lan, 3 st usb 2.0, optisk s/pdif, hörlur/audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A
Mått inkl. fot: 122,6 × 22 × 75,3 cm
Vikt inkl. fot: 25,8 kg
Rek. pris: 27 990 kronor
Pris: 22 990 kronor hos Proshop.

plus

Elegant design.
Kristallklar bild.
Smidigt system och fjärrkontroll.
Snabb responstid.
Bra ljud.

minus

Inget hdr10+.
Saknar enstaka appar.
Ljudet behöver finjusteras.

Betyg: 4 av 5