Bästa tv för filmkvällen

Panasonics toppmodell i år heter GZ2000. Den finns i två storlekar, 55 tum (TX-55GZ2000E) och 65 tum (TX-65GZ2000E). Priset för dem är en ordentlig investering, 39 990 respektive 49 990 kronor. Det gör den till den klart dyraste 4k-tv vi testat 2019.

65-tummaren är en bastant sak för att vara en oled-tv, med vikt på totalt 40 kilo. Det krävs ett par försiktiga lyft och lite måttande för att få den på en tv-bänk, men själva monteringen är egentligen väldigt rättfram.

GZ2000 har ett stramt och traditionellt utseende. En mattsvart metallkant runtom tunna oled-panelen, bred platt fot nedtill och högtalardel i nederkant. Den har dock ett ovanligt stort bakstycke. Här sitter nämligen två rejäla extra högtalare monterade som kompletterar tre på framsidan.

Kraftfullt kvalitetsljud

Ljudet är kraftfullt, har en skönt varm klang, och är detaljerat. Det blir en riktig Dolby Atmos-upplevelse med extra realistisk surround. Det som dock saknas är möjlighet att pressa upp diskanten. Speciellt för musik blir det lite mesigt. Korrekt, men inte med den rätta känslan. En funktion som heter Audiolink gör att du kan använda tv:n som bluetooth-högtalare och lätt strömma ljud till den.

Panasonic
Äkta filmkänsla utlovas. Och vi tycker att Pansonic faktiskt håller löftet bra.

Tv:n har en specialframtagen oled-panel från LG som vässar punktljusstyrkan till 1 000 cd/m2. Det är mer än någon annan oled-tv just nu. GZ2000 har stöd för alla viktiga hdr-format, och dynamiken i bilden imponerar. Blänket i toppade ljusstyrkan är påtagligt, men det är framför allt mörk nyansering som Panasonic är bäst av alla på.

Det finns tio färdiga bildlägen, varav många är olika varianter på biolägen. Överlag ger dessa lägen varmare toner, vilket egentligen är mer verklighetstroget än den något kalla tv-bild som vi är mer vana vid. Men de saknar ibland den där riktiga stunsen i ljuset och färgerna. För det mesta är vi därför väldigt nöjda med normalläget som även det ger mycket fin dynamik.

Jämn bild och snygg skalning

Pansonic får också pluspoäng för väl balanserad rörelseutjämning. Det är något vi ofta känner behov av att gå in och justera i en tv, men inte här. Det finns också ett spelläge som minimerar insignalslagg. Men inte heller då går det särskilt snabbt. Här är flera konkurrenter bättre.

Uppskalning ser överlag riktigt bra ut, speciellt från 1080p-bildkällor upp till 4k där resultatet ibland kan vara klockrent, men det beror lite på vilken typ av innehåll som ska hanteras. Snabba rörelser kan ge små mikro-pauser som inte sker vid uppspelning av 4k-bild. Uppskalning från lägre upplösningar är försiktig och en viss blockighet kan skönjas. Men det kan vara att föredra framför plastiga ytor.

Panasonic baksida
Extra högtalare upptill på baksidan.

Panasonics system My Home Screen 4.0 är det enklaste bland topptillverkarna just nu, och är det något som drar ner intrycket för GZ2000 så är det just det. Fjärrkontrollen är traditionell, med ett styrkors som mest avancerade navigeringsmetod. Systemet har inte heller stöd för till exempel röstinmatning, vilket gör att det är bökigt att skriva in text för exempelvis innehållssökning i appar.

Många viktiga appar är förinstallerade, som Netflix, Youtube, Viaplay, SVT Play, SF Anytime och Prime Video. Tyvärr tar det stopp där, och i appbutiken är det inte särskilt rikt på intressant innehåll. Vi hittar Blockbuster och Deezer men det mesta annat är rätt ointressant. Särskilt påtagligt är avsaknaden av de flesta stora musikströmningstjänsterna.

M3 Bäst i testOmdöme

Bildkvaliteten är kort och gott den bästa vi upplevt i en tv, även om den är väldigt stramt definierad och fokuserar nästan helt på bästa bio-upplevelse. Det här är också den bästa implementeringen av Atmos-ljud vi sett, eller snarare hört, i en tv. Rent tekniskt går det inte att förneka att det är toppkvalitet. Det Panasonic nu behöver för en full pott är att slänga sitt mossiga gamla smart-tv-system.

Läs hela testet av Panasonic TX-65GZ2000E här

Specifikationer

Produktnamn: Panasonic TX-65GZ2000E
Testad: November 2019
Tillverkare: Panasonic
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Dolby Vision, hdr10+, hdr10 och hlg
Operativsystem: My Home Screen 4.0
Ljud: 140W 3.2 med Dolby Atmos
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0b, komponent, komposit, lan, 2 st usb 2.0, 1st usb 3.0, line in, hörlur, s/pdif ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått inkl. fot: 144,6 x 90,7 x 31 cm
Vikt inkl. fot: 40 kg
Rek. pris: 49 990 kronor
Pris: Från 49 990 kronor hos Prisjakt

plus

Bäst bildkvalitet just nu.
Riktig Atmos-upplevelse i ljudet.
Lätt att göra bildinställningar.
Välbyggd och snygg.

minus

Trist smart tv-gränssnitt och dåligt apputbud.
Inte optimal för spel.
Extra dyr.

Betyg: 5 av 5