Supersnygg tv med stor potential

Årets kanske snyggaste oled-tv kommer från Philips och heter OLED 804. Den finns i 55 och 65 tum kallad 65OLED804 som vi testat här. Allt du ser framifrån är en glasyta kantad av en millimetertunn ljus metallram. Minimalism när den är som bäst.

Foten består av två minimala metallstavar som sticker fram en decimeter. Det gör att själva bildytan hamnar rätt så långt ner, och passar kanske inte alla möblemang. Baksidan i matt svart plast är hög och bred jämfört med andra oled-tv, delvis för att Philips Ambilight-dioder tar lite extra plats.

Som vanligt från Philips får du en fjärrkontroll med qwerty-tangentbord på baksidan. Det gör det enkelt att skriva kontouppgifter och sökningar. Den har inbyggd mikrofon för röstsökningar. Här är det Android TV 9.0 som är operativsystem, och du kan använda Google Assistent för att prata med den. Svenskspråkiga versionen av Assistent i Android TV är inte helt funktionskomplett i slutet av 2019 men förväntas bli det snart. Du kan givetvis diktera på svenska i sökrutor.

Intelligent ljud imponerar

I mitten baktill sitter en subwoofer som levererar ordentligt med bas. Den och två dolda högtalare ger en fyllig och fin ljudbild, speciellt för musik. Även röster lyfts fram på ett utmärkt sätt. En del atmosfäriska ljud, som riktigt djup bas liksom riktigt skarpa diskanter, kan komma bort lite i mixen när vi tittar på film och tv-serier, men det går att lyfta fram delvis med finjustering.

Philips 65OLED804
Ambilight-glöden bakom din tv är något Philips är ensamma om. Om du gillar det eller inte är en smaksak, men att alternativet finns där är givetvis en bonus, och det gör den inte märkbart dyrare.

För det mesta låter det som bäst med Dolby Atmos igång och ett ai-assisterat automatiskt ljudläge justerar det hela åt oss, men just för bästa bio-upplevelse tycker vi att manuell justering blir nödvändig. Tyvärr är det lite bökigare att byta både ljud- och bildprofiler än med många andra smart-tv-system.

Det ligger ett eller ett par extra steg ner i menyer, och Android TV är inte det mest lättnavigerade systemet för inställningar. Det är utmärkt upplagt för att hitta innehåll i installerade appar, men saker du gör mer sällan, som att ändra inställningar eller installera nya appar, är onödigt tillkrånglat.

Komplett hdr-stöd är ett plus

Panelen har det mesta vi önskar oss av en bra oled-tv. Klockren kontrast, hög punktljusstyrka, fin dynamik och detaljering, jämna graderingar. Den har extra stort färgomfång med 99 procents matchning av dci-p3-skalan. Tv:n har stöd för alla viktiga hdr-format.

Du får sju bildprofiler, men vi föredrar nästan alltid standardläget. Möjligen kan du växla till bioläge för rätta filmupplevelsen. Du får många detaljinställningar för bilden. Det är lite tålamodsprövande att navigera, men om du vet vad du håller på med är slutresultatet övertygande.

Philips 65OLED804
Behändig fjärrkontroll med riktigt tangentbord.

Ett läge för spel och ett för datorskärm går igång automatiskt när en bildkälla som identifieras som konsol eller pc väljs. Insignals-lagg är dock långt från snabbast i klassen. Det andra som vi hade hoppats på just för spelande var stöd för hdmi 2.1 på åtminstone en av bildingångarna.

Philips stoppar in dubbla bildprocessorer och har vässat kvaliteten ett par snäpp sedan förra generationen, med bland annat naturligare uppskalning av lägre upplösta bildkällor. Den ska också ha blivit bättre på att skala upp sdr till hdr. Simulerad hdr kan kännas lite överdriven, med uppressad kontrast. Det ser bäst ut på lägsta läget.

M3 rekommenderarOmdöme

OLED804 kan väldigt mycket och är väldigt entusiastisk med att visa upp sina tricks. Men du som användare får nog bäst upplevelse om du går in och tyglar den lite. Det är snyggaste tv:n just nu enligt oss, med grymt stilren minimalism och Ambilight-funktion som extra bonus. Men den saknar en del småsaker, som bra spelegenskaper.

Läs hela testet av Philips 65OLED804 här

Specifikationer

Produktnamn: Philips 65OLED804
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Philips
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Dolby Vision, hdr10+, hdr10 och hlg
Operativsystem: Android TV 9
Ljud: 50W 2.1 med Dolby Atmos
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0a, komponent, lan, 2 st usb, line in, hörlur, s/pdif ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Energiklass: B
Mått inkl. fot: 144,9 × 28 × 84,3 cm
Vikt inkl. fot: 28,5 kg
Rek. pris: 36 995 kronor
Pris: 29 988 kronor hos CDON.

plus

Extra stilren design.
Vässad uppskalning och dynamik.
Rätta hdr-stödet.
Behändig fjärrkontroll.

minus

Aggressiva standardinställningar.
Inte så bra för spel.

Betyg: 4 av 5