Oled-utmanaren övertygar

Q90R säljs i storlekarna 55, 65 och 75 tum. Den har tunna ramar runtom och en överlag diskret design sedd framifrån, men är tack vare led-matris baktill rätt så tjock. Skärmfoten ser tunn och ostabil ut, men den visar sig vara rejält tung och mycket mindre svajig än vi befarat.

Baktill sitter bara en anslutning, en minimal kabel går till en separat dosa med alla anslutningar, inklusive ström. Här hittar vi alla anslutningar du kan tänkas behöva, förutom äldre analoga, vilket Samsung precis som LG väljer att skippa.

Hdmi-portarna är officiellt hdmi 2.0, men ska ha stöd för de viktigaste egenskaperna i hdmi 2.1, som 4k i upp till 120 Hz, samt adaptiv bildfrekvens. Q90R har också AMD Freesync-stöd, vilket Xbox One-ägare kan uppskatta. Den har också utmärkt låg insignals-lagg.

Tn-teknik bättre än någonsin

Samsungs val att inte gå över till oled har ifrågasatts. Men här visar de att deras va-paneler har rätta kvaliteten. Vi får skarp svärta och utmärkt luminanskontroll, och kontrast så pass nära oled att vi inte bryr oss. Med upp mot 2 000 cd/m2 i ljusstyrka går det att få gnistrande hdr-upplevelse. En del inbitna cineaster kanske blir besvikna på avsaknaden av Dolby Vision-stöd. Det är även en viss förlust av ljusstyrka precis sista centimetrarna utåt kortsidorna. Det märks i enstaka tillfällen.

Samsung Q90R
Samsung Q90R har ett okomplicerat yttre med en fot som lyfter den någon decimeter. Det gillar vi.

Q90R levererar övertygande ai-baserad uppskalning både snabbt och snyggt. Från 1080p till 4k är resultatet väldigt övertygande. Vi får även överraskande skarpa och korrekta kanter även från 720p-material. Enskilda detaljer, som solglitter i vågor ger en del tydliga artefakter vid uppskalning, men överlag är Q90R en av de bästa tv-apparaterna när det gäller uppskalning just nu.

Vi är dock lite tveksamma till hur den hanterar rörelseoskärpa och rörelseutjämning. Den är lite väl aggressiv och som orsakar mer artefakter än den hjälper. För det mesta ser bilden bättre ut med funktionen avstängd.

Få justeringar behövs

Samsungs standardinställningar gör annars ett utmärkt jobb. Intelligent Mode ställer dynamiskt in sig efter olika typer av media och ljuset i rummet. Möjligen kan det vara skönt att växla till Cinema-läge när vi tittar på en del filmer utan hdr. Vill du in och meka med bildinställningarna är det relativt enkelt, även om vi inte får extremt mycket detaljkontroll. Q90R stödjer hdr i formaten hlg, hdr10 och hdr10+ men tyvärr inte Dolby Vision.

Vi får distinkt och rent ljud från inbyggda högtalare, väl dolda i underkant. Men den står sig rätt slätt mot några av konkurrenterna med riktig soundbar eller subwoofer inbyggd. Den där riktiga fylligheten och volymen saknas. Q90R har som de flesta nyare smarta tv-apparater från Samsung stöd för Smartthings, och du kan konfigurera Samsung wifi-högtalare från Q90R som surround-enheter.

Samsung Q90R
Alla anslutningar i en separat kopplingsdosa är praktiskt.

Samsung smart-tv-plattform Tizen OS är ett av de snyggaste och mest lättnavigerade. Vi kan antingen styra det med en fjärrkontroll eller med Samsungs Smartthings-app. Det rekommenderas för en första installation, då den automatiskt hittar tv:n med bluetooth och sedan direkt konfigurerar nätverksuppkoppling åt dig.

Vid vardaglig användning föredrar vi dock den behändiga lilla fjärren. Den har skön kvalitetskänsla i knapparna, minimalt med onödigheter. De flesta stora videotjänster finns tillgängliga i systemet, antingen förinstallerade eller lätta att ladda hem. Vi får också inbyggt stöd för Google Assistent, Amazon Alexa och Apple Airplay 2.

M3 rekommenderarOmdöme

Att en av årets bästa bildupplevelse på en tv skulle komma från en led-tv hade vi inte gissat för ett par år sedan. Men Samsung visar att de vet vad de håller på med, och lyckas här komma så nära oled att skillnaden blir marginell, samtidigt som dynamiken och stunsen i ljusstyrkan är något alldeles speciellt. Framåtblickande teknik under huven och utmärkt system övertygar också. Det lite mesiga ljudet och avsaknad av Dolby Vision är största minuspunkterna.

Läs hela testet av Samsung QE65Q90R här

Specifikationer

Produktnamn: Samsung QE65Q90R
Testad: April 2019
Tillverkare: Samsung
Tv-typ: Va lcd (Samsung Qled)
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k (2160p)
Hdr: Quantum HDR 2000, HDR10+, HDR10 och HLG
Operativsystem: Tizen OS 5.0
Ljud: 40W 2.2
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0, 3 st usb 3.0, e-link, lan, s/pdif ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått inkl. fot: 145,2 × 28,5 × 92,3 cm
Vikt inkl. fot: 34,7 kg
Rek. pris: 36 990 kronor
Pris: 36 990 kronor hos Hifi klubben.

plus

Fantastisk kontrast och dynamik i bilden.
Högkvalitativ uppskalning.
Smidigt system med bra apputbud.
Smarta, praktiska One Connect.

minus

Inget Dolby Vision-stöd.
Lite klena högtalare.

Betyg: 5 av 5

Samsung QLED QE65Q90R Pris vid test: 36990 kr.

Bästa pris just nu: 10996 kr