Bekant toppmodell i ny förpackning

Senhösten 2018 testade vi Sonys då bästa oled-tv AF9, som övertygade med bildkvalitet, överraskande bra ljud och förbättrat gränssnitt. Men den hade också en del egenheter som avskräckte. Framför allt dess säregna design. AG9 är en direkt uppföljare.

Bildpanelen i den ser ut att vara den samma som i föregångaren, och den har också samma bildprocessor X1 Ultimate med ett helt gäng smarta egna bildförbättringstekniker. Den levererar kusligt bra uppskalning från 1080p är kusligt bra, ibland nästan helt perfekt. Kontrasten är givetvis skarp då det är oled, och färgomfånget är stort och toningar klockrena.

AG9 har dock inte den där riktiga stunsen i ljuset som konkurrenternas mest maxade modeller. Det verkar handla om att de satsat mer på detaljåtergivning och korrekta gammakurvor än på att få till den där riktigt krispiga och gnistrande effekt som vi ofta förknippar med hdr. I teorin har den allt rätt för hdr-video, som stöd för både hdr10+ och Dolby Vision, och de tekniska förutsättningarna finns i panelen. Så det handlar om ett medvetet val från Sonys sida.

Precis som för AF9 är AG9 en bra tv för spel, då svarstiderna är relativt korta, åtminstone i standard- eller spelläge som pressar ner det lite extra. Det finns dock en anledning att kanske avvakta och vänta in nästa modell från Sony, om du tar din gaming på allvar – AG9:s hdmi-portar är av typen hdmi 2.0 och inte senaste hdmi 2.1.

Sony Bravia KD-65AG9
Sony Bravia KD-65AG9 har avskalad och diskret deign.

Traditionellt utseende

Den mest uppenbara skillnaden mellan gamla AF9 och AG9 är annars designen. AG9 har fått en traditionell fot istället för det säregna stödet på baksidan, så att skärmytan står helt vertikalt istället för att luta. Foten är i mörk plåt och sticker ut som en platt halvcirkel. Skärmen står direkt vilande på den. Det gör att själva tv-ytan fortfarande är placerad rätt så lågt.

Av någon anledning är inte skärmpanelen 100 procent symmetriskt placerad. På vänster kortsida har vi en extra centimeter skärmkant. Det är ingen stor sak, men kan irritera en och annan perfektionist. Baktill är designen enkel och avskalad, med alla anslutningar förutom strömsladd samlade på ett ställe. Tv:n är relativt tunn, så väggupphängning passar den bra för.

AG9 har högtalare inbyggda under skärmen med kompletterande baselement baktill. De levererar riktigt fint ljud. Kanske med lite för överdriven bas, tills vi går in i och balanserar det hela.

Ny fjärrkontroll, förbättrat Android

Fram till i fjol drogs även de bästa och mest lyxiga Sony-modellerna med en tråkigt plastig och obekväm fjärr, men den har här ersatts av samma snyggare och greppvänligare fjärrkontroll som i XG95, toppmodellen i lcd-segmentet.

Sony Bravia KD-65AG9
Tunn design gör Bravia KD-65AG9 extra lämpad för att hängas på väggen.

Systemet är Android TV baserat på Android 8.0. Om det blir uppgradering till version 9.0 saknar vi svar på i skrivande stund. Navigeringen bland innehåll i appar är snabb, smidig och med bra överblick. Sony får även plus i kanten för bra snabbåtkomst till viktiga tv-inställningar, något som Android TV annars är dåligt på. Inbyggd Chromecast är ju givetvis också en klar fördel med alla Android-baserade tv.

Bara ett fåtal appar är förinstallerade, men det mesta du kan tänkas behöva finns till Android. App-butiken är dock fortfarande irriterande osmart uppbyggd, och det är många steg för att få in de viktigaste och vanligaste apparna.

M3 rekommenderarOmdöme

AG9 övertygar rent allmänt. Det är tekniskt sett hög kvalitet på precis allt, och om du uppskattar Sonys försiktigare inställning till hdr eller inte är nog mest en smaksak. Vi hade nog gärna sett mer aggressiv dynamik. Det känns dock som om Sony trampar lite vatten. Det här är mestadels förra årets modell i ny kostym. Vi hade hoppats på ett par tekniska framsteg också, inte bara i designen.

Läs hela testet av Sony Bravia KD-65AG9 här

Specifikationer

Produktnamn: Sony Bravia KD-65AG9
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Sony
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Dolby Vision, HDR10 och HLG
Operativsystem: Android TV 8
Ljud: 60W 2.2 med DTS
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0, lan, 2 st usb 2.0, usb 3.0, komposit, optisk s/pdif, hörlur, subwoofer ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått inkl. fot: 144,7 × 83,8 × 25,5 cm
Vikt inkl. fot: 24,8 kg
Rek. pris: 45 000 kronor
Pris: Från 31 990 kronor hos Prisjakt. 

plus

Suverän bildkvalitet, speciellt för sdr och uppskalning.
Slimmad och stilren design.
Rent och kraftfullt ljud.
Ny, snyggare fjärrkontroll.

minus

Dämpad dynamik i hdr-läge.
Android TV fortfarande lite bökigt.
Rätt så dyr.

Betyg: 4 av 5

Sony Bravia KD-65AG9 Pris vid test: 31990 kr.

Bästa pris just nu: 22990 kr