Uppdatering (2019-11-28):

Twitter backar och förklarar

Många Twitter-användare blev förvirrade och oroliga under gårdagen efter Twitters meddelande att gamla inaktiva konton snart ska börja raderas och användarnamnen återställas så att andra kan registrera dem.

En vanlig fråga, som Twitter redan trodde sig ha svarat på, var vad som händer med konton som tillhör döda personer – både vanliga användare vars släktingar vill kunna gå tillbaka och se vad de har skrivit och kändisar vars Twitter-strömmar kan vara av allmänt intresse.

Twitter började med att förklara att raderandet av inaktiva konton ska börja i EU och beror på GDPR – företag ska inte behandla personuppgifter längre än nödvändigt enligt lagen. Men snart tvingades det backa och meddela att inga konton kommer raderas förrän en funktion har tagits fram för att bevara döda personers konton till eftervärlden.

Ett potentiellt problem för Twitter med en sådan funktion är användare som skapar fejkkonton och senare märker dem som avlidna.


Tidigare:

När Twitters popularitet exploderade passade många på att registrera en massa konton med korta, praktiska namn. Namn som många senare har försökt registrera förgäves, trots att de aldrig har skrivit något på plattformen och inte följer någon eller har några följare.

Nu ska Twitter börja göra nåt åt detta, skriver The Verge. Twitter har börjat varna inaktiva konton att de måste logga in innan 11 december, annars raderas kontona och namnen kommer så småningom frigöras för andra att registrera.

Twitter riktar sig mot konton som varit inaktiva i över ett halvår. Företaget säger att processen att återvinna kontonamnen kommer ta flera månader och inte ske över en natt. Det kommer alltså inte plötsligt finnas en massa nya tillgängliga namn 12 december.

The Verge har frågat Twitter vad detta kommer ha för inverkan på döda personers konton. De är av uppenbara skäl inaktiva, men en del har många följare och fungerar som ett slags minnesvägg. En talesperson för företaget svarar att det i dag inte finns något sätt att frysa en död användares konto för eftervärlden.

Om du har tillgång till en död släktings konto är det därför en god idé att då och då logga in på det – det räcker för att hålla liv i dem.