Testad produkt: Cat S52
Pris: Från 5 673 kronor hos Prisjakt.

När vi tidigare i höstas testade ruggade smartphones bestod startfältet av två typer av telefoner. De flesta är tunga kantiga och tjocka pansarlurar både byggda för maximal tuffhet och designade för att ge det intrycket på bekostnad av komfort.

Men vi testade också där en halvruggad lur, Samsung Galaxy Xcover 4s, som inte hade samma maxade tålighet, men som var mer som en normal smartphone i design och komfort att hantera. Idealet vore ju givetvis en fullt ruggad mobil som är så behändig. Och nu finns det en. Cat Phones har släppt Cat S52, som har alla viktiga ruggade egenskaper, men är tunn, lätt och smidig som vilken vanlig smartphone som helst. Eller nästan i alla fall.

Rätt form och praktisk design

Cat Phones gjorde redan en av de mest bekväma helruggade lurarna, Cat S61, men nu har de överträffat sig själva på den punkten. S52 är 7,6 centimeter på bredden och precis under en centimeter tjock. Det är fortfarande lite mer än de flesta telefoner, men inte mycket. Vikten ligger på 210 gram, återigen lite i överkant, men det finns tyngre mobiler. Den har dock inte de avancerade extrafunktionerna som Cat S61 har, som ir-kamera, laser eller luftsensor, utan är mer en normal smartphone för vardaglig användning.

Cat S52
Skärmen är relativt ljusstark, men utomhus bör du fortfarande vara försiktig med störande reflexer i Gorilla Glass-ytan.

De brukar dock ha extra batteri eller extra stora skärmar. Här går de extra millimetrarna och vikten istället till den skyddande konstruktionen. Skärmen är på bara 5,65 tum, och du har påtagliga skärmkanter på långsidorna. För att inte tala om på höjden. Det är en 18:9-skärm, men utan sådant som rundade hörn eller flärp för selfiekamera. Det är en extra centimeter både upptill och nedtill.

Sim-kort och minneskort nås bakom en lucka på sidan. Det är faktiskt lättare att komma åt dem än på de flesta icke-ruggade telefoner. Vi pillar upp luckan och sedan sitter korthållaren på en greppbar släde som dras ut. Här finns både plats för dubbla som-kort och en separat sd-kortplats så du behöver inte välja det ena eller det andra.

All tålighet du väntar dig

Telefonen har rundad ljust matt metallram runtom som lite påminner om den på en klassisk Iphone. Baksidan är i greppvänlig gummi och här hittar vi för första gången från Cat Phones en fingeravtrycksläsare centralt placerad. Glas får du bara framtill i en plan yta kantad av en extra skyddande plastlist vilket gör risken att den spricker mindre om den skulle landa på kanten när du tappar den. Just den känns tydligt när vi greppar luren, och påminner om designen av andra riggade mobiler. Men det kan det vara värt.

Usb-c-port för laddning och hörlursuttag sitter öppna och inte bakom skyddade luckor som i en del ruggade telefoner. Det ska vara vatten- och dammtätt i alla fall med full ip68-klassning och tål nedsäkning i 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. Tillverkaren rekommenderar att du undviker att plugga in kontakter om telefonen nyss har badat. Vänta till den är torr, samt skölj först en extra gång under en kran om den råkat ut för sådant som lera eller saltvatten.

Cat S52 i lera
Jodå, den tål en hel del misshandel. Vi oroade oss till en början för öppna hål för kontakter och högtalare, med det är lätt att skölja rent och torka av.

Utöver detta är den klassad för stryktålighet enligt MIL-SPEC-810G men det är som alltid en specifikation som kan betyga lite olika saker. Här innebär det till exempel att den tål temperaturer mellan -30 och 65 grader Celsius och dessutom snabba svängningar mellan dem. Den ska också tåla en hel del vibrationer. Framför allt är den falltestad från 1,5 meter ned i betong. Skärmen är täckt av Gorilla Glass 6, men glaset är extra tjockt jämfört med vad mobiler vanligen har.

Måttliga prestanda för priset

Priset för Cat S52 är ungefär 5 700 kronor, vilket lägger den i nivå med till exempel Samsung Galaxy A80 och Asus Zenfone 6. Det vill säga bra mellanklass eller prispressad premium. Men då betalar du en hel del extra just för tåligheten. Telefonen innanför det tuffa skalet är mer i klass med en lur för 2 000 till 2 500 kronor, som Huawei P Smart Z eller Motorola Moto G7 Plus.

Du får måttliga men inte undermåliga prestanda med Mediateks åttakärniga systemkrets Helios P35, 4 GB ramminne och 64 GB lagring. Det är visserligen utan problem bra nog för allt vardagligt, som att ringa, mejla, kolla Facebook, Googla fram information och strömma media. Vi upplever en viss seghet vid zoomning i Google Maps eller laddning av tunga webbsidor, men med lite tålamod är allt funktionellt.

Skärmen är som sagt relativt liten till ytan och har 720p-upplösning. Just tack vare de mindre måtten fungerar det, och vi upplever ingen nämnvärd pixlighet i bilden. Denna ips-panel är rätt så ljusstark även om vi sett lite vassare. Mörka ytor håller god svärta och därmed är kontraster skarp och fin. Färgmättnaden är dock lite svag. Vi har inga uppgifter om färgomfånget, men vi gissat på att den inte är mer än en normal budgetmobil.

Cat S52
Den gummiklädda baksidan ger ett skönare och stadigare grepp än de flesta vanliga mobiler.

Påträngande ljud på gott och ont

Telefonen har monoljud från en högtalare i botten. Det har hög volym men en rätt så vass ton. Vi tror det är medvetet, då det gör att ringsignaler går fram bra i bullriga miljöer. Men det blir inte lika trevligt att titta på film eller lyssna på musik med. Även högtalaren för samtal delar de egenskaperna.

Cat S52 har inga nymodigheter i kameraväg som dubbla linser och extra zoom, men kameran som sitter där håller god klass. Det är en 12-megapixels Sony-sensor med stor f/1.8-bländare och elektronisk bildstabilisator. Den tar bilder med väl avvägd dynamik och god skärpa i dagsljus, och även dess 4x digitalzoom gör ett godkänt jobb, vilket inte alltid är fallet.

I dunklare ljus får bilder låg brusnivå, men detaljskärpan försvinner om det blir alltför mörkt. Kameran blir lite extra förvirrad om vi fotar i rum med blandade typer av ljuskällor. Då kan färgtemperaturer hamna lite hur de vill. Kameraappen är väldigt enkel, med ett fåtal inställningar och tre lägen; foto, video och ”stående” som verkar vara en felöversättning av ”portrait mode”, för här tar du porträtt med ansiktsigenkänning.

Rent system med extra appar

Mjukvara för övrigt är i stort sett Android 9 utan några stora ändringar i gränssnittet. Uppgradering till Android 10 ska också vara på gång. Du får dock av någon anledning en handfull förinstallerade sociala appar som Facebook, Twitter, Whatsapp och Skype. Utöver det finns två ”appar”, en för support och en som heter Toolbox. Dessa är i själva verket länkar till webbsidor – supportinformation respektive en sida med tips på appar att ladda ner i Google Play.

Slutligen kollar vi in batteritiden. Cat S52 har ett normalstort batteri på 3 100 mAh, men tack vare en strömsnål processor och liten skärm räcker den behändigt länge. Vid normal blandad användning bör du klara dig utan laddning hela dagen utan oro.

Cat S52 Android 9
Förutom en handfull appar som vi lika gärna kunde ha hämtat hem från Google Play själva, har Cat S52 ett avskalat Android-gränssnitt. 

Omdöme

Cat lyckas här precis med det de hade ambitionen att göra – bygga en smartphone som är tålig som en biffig ruggad telefon, men som är lika behändig att hålla i och stoppa i fickan som en vanlig smartphone. Frågan är om du är beredd att betala flera tusenlappar extra för den. Det här är i princip Samsung Galaxy Xcover 4s när det gäller telefonkvalitet och funktioner, fast ett par steg tåligare. Men också mer än dubbelt så dyr. 

Specifikationer

Produktnamn: Cat S52 Dual Sim
Testad: November 2019
Tillverkare: Cat Phones / Bullit
Systemkrets: Mediatek Helio P35 MT6765
Processor: 8st Cortex-A53 2,3 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 256 GB
Bildskärm: 5,65 tum ips, 720 x 1440 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel med led bak, 8 megapixelfram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5, gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), vattentålig (IP68), stöttålig (MIL-SPEC-810G)
Batteri: 3 100 mAh, 8h 45min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 12h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,66 x 0,97 cm
Vikt: 210 gram
Rek. pris: 5 690 kr
Garanti: 2 år
Pris: Från 5 673 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 103 264 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 019 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 511 poäng
Androbench, lagring: 289,38 MB/s

plus

Äkta ruggat i behändigt format.
Greppvänlig baksida.
Ljusstark skärm.
Enkel men överraskande bra kamera.

minus

720p-skärm.
Vasst ljud från högtalare.
Fortfarande högt pris.

Betyg 4 av 5