Doom

Fuskkoder

Än idag förekommer det att spelutvecklare medvetet lägger in fuskkoder i sina spel. I begynnelsen började koder användas för att underlätta för speltestare så att de kunde köra igenom hela spelet i jakten på buggar och andra problem. Numera kan det handla om nostalgi eller för att hjälpa spelare som tröttnat på en svår bana. Kommer du ihåg vad ”IDDQD” gör i Doom till exempel?

C64

Poke-koder på Commodore 64

På tidiga hemdatorer som Commodore 64 kunde du använda programmeringsspråket Basic och inte bara spela spel. Det utnyttjades snart för att redigera i minnet efter att ett spel hade lästs in. Basic-koden för att ändra värdet på en viss adress i minnet är Poke, och tidiga spelmagasin hade långa listor över så kallade Poke-koder för olika titlar.

Handkontroll

Up Up Down Down

Konamikoden är kanske det mest kända fusket i hela spelhistorien. ↑↑↓↓←→←→BA Start. Med den koden gjorde utvecklaren Mazuhisa Hashimoto det enkelt för sig själv att spela igenom arkadspelet Gradius. Koden spreds till Contra och andra spel, och är nu så känd att den dyker upp i filmer och andra medier.

Game Genie

Fuskhårdvara

Under 90-talet var produkter som Game Genie, Gameshark och Action Replay populära bland konsolspelare. De här hårdvaruverktygen injicerar kod direkt i arbetsminnet på spelkonsolen och kan därigenom göra nästan vad som helst som har med siffror att göra möjligt. Från oändligt antal liv till långsammare fiender och mäktigare vapen.

Mario

Buggar och glitchar

En kategori av fusk som kanske snarare borde kallas ”fusk” är glitchar – buggar i spelen som gör det möjligt att göra saker som utvecklaren inte hade tänkt på. Det kan handla om en vägg du kan gå igenom för att ta en genväg, eller en manöver som tar dig förbi ett hinder utan ett särskilt föremål det var tänkt att du skulle behöva. Men också en attack som inte går att blocka.

Sparfilsredigerare

Sparfilsredigerare

En så kallad save game editor är ett datorprogram som används för att göra ändringar i spelfiler till datorspel som lagrar dina framsteg i filer. Så länge det har funnits spel som måste spara mellan varven har det funnits program för att göra ingrepp i dessa. Det kan till exempel handla om att ge dig själv mer pengar i Civilization eller skaffa ett visst föremål du gärna vill ha i ett rollspel.

Aimbot

Aimbots och triggerbots

I den moderna eran med onlinespel har fusk förvandlats från något du gör för skojs skull till blodigt allvar. Många tar till exempelvis en aimbot för att ge sig själv en fördel i spel som Fortnite, och spelutvecklare gör sitt yttersta för att upptäcka fusken och banna spelarna. I synnerhet gäller det e-sport-spel, där prispengar och annat också är inblandat.