Testad produkt: Sennheiser Momentum Wireless 3
Pris: Cirka 2 888 kronor hos Amazon Sverige

Sennheiser Momentum får ses som något av en ikon i hörlurssammanhang och det känns som om modellen har hängt med betydligt längre än de sex år som förflutit sedan den första generationen lanserades. Ledstjärnan har alltid varit kvalitet, elegant design och inte minst ett rejält och fylligt ljud. Med tiden har Momentum även förärats med både aktiv brusreducering och trådlös signalöverföring.

Nu är tredje generationen här och med på tåget finns givetvis högt ställda förväntningar. Och hela dess väsen formligen skriker kvalitetskänsla och doften kuddarna var tjockare och mjukare av äkta läder är påtaglig när vi packar upp dem ur sin låda. Passformen är precis som tidigare riktigt bra och kuddarna är både tjockare och mjukare – eller rättare sagt, det är i alla fall så vi upplever dem (även om de inte når upp till samma komfort som Bose 700). För designen är i stort sett densamma och det är först vid en närmare granskning man ser skillnaderna.

Momentum 3 Wireless

Förutom ett par små detaljer, exempelvis att bygeln inte längre är öppen i mitten och att laddning sker via usb-c istället för mikro usb, är den stora skillnaden (både visuellt och praktiskt) knappsatsen på höger kåpa. Multifunktionskappen, med vilken du styrde uppspelningsfunktioner och volymstyrkan med på förra modellen är ersatt tre separerade knappar för samma uppgifter. Mittenknappen ansvarar för spårbyte, paus/play samt för att svara, avvisa och avsluta samtal med medan den övre och undre reglerar volymen.

En klar förbättring med mindre risk att trycka fel. Under dessa knappar hittar vi aktiveringsknappen för sammankopplingen (Bluetooth 5.0 inkl. aptX och aptX Low Latency AAC) som när telefon och hörlurar har parats ihop sedan används för att aktivera Siri eller Google Assistant.

Logisk och användarvänlig knappsats

Längst upp finns slutligen ett skjutreglaget med vilket du slår av eller på den aktiva brusreduceringen alternativt aktiverar genomlyssningsläget. I det sistnämnda förstärks istället ljuden utifrån och du kan i den medföljande appen även välja om musikuppspelningen samtidigt ska pausas automatisk eller inte. Den aktiva brusreduceringen har tre lägen som är anpassade för olika miljöer och även här väljer du i appen vilket av dessa som ska aktiveras med den fysiska knappen: ”Max”, ”Anti Wind” eller ”Anti Pressure”.

Sennheiser Momentum

Överlag är funktionen effektiv och träffsäker gällande filtrering även om det inte når riktigt ända upp till klassledarna Bose 700 eller Sony WH-1000XM3. Har du svårt för den där ”vacuum-känslan” som slutna hörlurar med aktiv brusreducering i vassa fall framkallar kommer du troligtvis komma riktigt bra överens med Momentum 3, framför allt om du använder dem med läget Anti Pressure aktiverat.

Saknar avstängninsknapp

Appen erbjuder även en inbyggd eq-funktion för att justera ljudbilden genom att med fingret dra markören i olika riktningar. Något som däremot saknas är en av/på-knapp. Visst, hörlurarna stängs av när du viker ihop dem, men glömmer du den lilla detaljen eller har dem placerade runt nacken går de enbart ner i standby-läge och drar således fortfarande ström.

Precis som i vissa hörlurar från exempelvis Bose eller Skullcandy har även Momentum 3 inbyggd Tile-teknologi vilket innebär att du kan hitta dina borttappade hörlurar antingen med hjälp av en ljudsignal (om högtalarna finns inom räckvidd) eller via kartfunktion (där appen senast hade kontakt med dina hörlurar).

Momentum Wireless

Trots omarbetad knappsats och ett par nytillkomna funktioner är det ändå ljudkvaliteten som lämnar det mest bestående intrycket på oss. Precis som det ska vara alltså, för pungar man ut med drygt 4 000 koronor ska det tamejtusan även låta därefter! Och det gör det onekligen. Basen är omslutande och går rejält på djupet, mellanregistret är detaljerat och klart och anrättningen toppas av en högupplöst och tydlig diskant. Det finns för övrigt duktigt med volymresurser och det går att dra på rejält utan att det brister.


Omdöme

Ett par eleganta hörlurar med ställbar aktiv brusreducering för finsmakaren. Ljudmässigt presterar de i stort sett felfritt och de är sköna att bära även under längre perioder. Vi gillar appen och inställningsmöjligheterna, men den har en tendens att förlora kontakten med hörlurarna emellanåt. Och räckvidden – vad hände där? Inomhus räcker det med fem, sex meters avstånd för att kommunikationen mellan hörlurar och telefon brister, utomhus något längre.

M3 rekommenderarSpecifikationer
Modell: Momentum 3 Wireless
Testad: December 2019
Tillverkare: Sennheiser
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm.
Frekvensomfång: 6Hz - 22kHz
Batteritid: upp till 17 timmar (bluetooth/ANC aktiverat)
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 305 gram
Övrigt: ANC i tre olika lägen, inbyggd Tile, aktivering av röststyrning (Google-assistenten, Siri och Amazon Alexa)
Rek pris vid test: 4 390 kronor
Pris: 4 390 kronor
Pris: Cirka 2 888 kronor hos Amazon Sverige

plus

Komfort och ljudkvalitet.
Användarvänlig app med möjlighet att justera ljudbilden.
Integrerad Tile-teknologi.

minus

Saknar av/på-knapp.
Räckvidd.
Instabil app.

Betyg: 4 av 5