För fyra år sedan testade vi Yoyopower, en strömbrytare som kunde styras via 3g/4g. Vi var imponerade och gav Yoyopower en åtta i betyg och utmärkelsen ”M3 Rekommenderar”.

Nu är det dags för en ny pryl från Yoyomotion som kan styras och kommas åt via 3g/4g – kameran med det något omständliga namnet Yoyocam 4G/Wifi Indoor. Förväntningarna var höga, men tyvärr är vi inte lika imponerade denna gång.

Buggig app

Till en början är allt frid och fröjd. Att komma igång med Yoyocam 4G/Wifi Indoor är enkelt och den hittar snabbt 4g-uppkopplingen efter att vi stoppat i sim-kortet i kameran. Vi laddar ned appen och kommer snabbt igång även med denna. Här börjar dock problemen visa sig.

Trots att kameran inte är alltför funktionsrik är appen inte särskilt tydlig eller lättanvänd. Den är på svenska, vilket är bra, men plötsligt dyker det upp polska (tror vi) stycken mitt i menyerna.

Yoyocam 4G/WiFi Indoor
Plötsligt dyker det upp polska(?) i menyerna.

Vi lyckas heller inte få alla funktioner att fungera, som exempelvis larmavisering via sms eller uppringning. Registreringen av rörelse är inte heller hundraprocentig och någon inställning för rörelsekänslighet finns inte.

Tveksam bildkvalitet

Upplösningen är bara 720p (1 280 x 720 bildpunkter), vilket i och för sig kan vara vettigt vid en 4g-uppkoppling, men bildkvaliteten är inte särskilt bra, varken i dagsljus, lampljus eller mörker. I jämförelse med andra kameror med samma upplösning hamnar Yoyocam 4G/Wifi Indoor i botten.

Yoyocam 4G/WiFi Indoor
Bildkvaliteten är inte särskilt bra, varken i dagsljus…

Är Yoyocam 4G/Wifi Indoor uppkopplad via 3g/4g finns en fördröjning på cirka fem sekunder, men är den uppkopplad via wifi är responsen omedelbar.

Inspelning av videoklipp (vid larm eller manuellt) kan ske antingen till molnet eller ett micro sd-kort i kameran. Molntjänsten är positivt nog gratis och videoklippen lagras i upp till 30 dagar.

Yoyocam 4G/WiFi Indoor
…eller i mörker.

Yoyocam 4G/Wifi Indoor är också, vilket namnet antyder, avsedd för inomhusbruk, vilket är en nackdel då ett av huvudanvändningsområdena skulle kunna vara att övervaka en sommarstuga utan wifi.

Positivt är dock att Yoyocam 4G/Wifi Indoor även har batteridrift, vilket gör att den fungerar under exempelvis ett strömavbrott.

Omdöme

Yoyocam 4G/Wifi Indoor fungerar helt okej för att via 3g/4g liveströmma från exempelvis sommarstugan. Men en buggig app, tveksam bildkvalitet, endast inomhusanvändning och ett högt pris drar ned betyget.

Specifikationer

Produkt: Yoyocam 4G/WiFi Indoor.
Testad: December 2019.
Tillverkare/kontakt: Yoymotion, yoyomotion.com / Smarta Saker, smartasaker.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, 3g/4g-uppkoppling, smartphone med Android eller IOS.
Upplösning: 720p (1 280 x 720 bildpunkter).
Bildvinkel: 120 grader diagonalt.
Ljud: Mikrofon, högtalare.
Rörelsesensor: Ja.
Ljudsensor: Ja.
Nätverk: Wifi, 3g/4g.
Lagring: Molnlagring (30 dagar), micro sd-kort (upp till 32 GB).
Abonnemangskostnad: Gratis.
Mått: 3,0 x 9,4 x 5,4 centimeter.
Vikt: 140 gram.
Färg: Vit.
Övrigt: 3g/4g-anslutning kan delas med andra enheter.
Cirkapris: 2 000 kronor.

plus

3g/4g-uppkoppling.
Batteridrift.
Ingen abonnemangskostnad.

minus

Bara för inomhusbruk.
Tveksam bildkvalitet.
Buggig app.
Dyr.

Betyg 3 av 5