Vikbara mobiler var superhajp förra året. Först med Huawei som suktade om att deras Mate X var på väg att släppas i Sverige, och sedan Samsung som hann före med Galaxy Fold. Tätt på följde Motorola Razr och sedan faktiskt ett Huawei-släpp med uppgraderade Mate Xs, och tidigt i våras kom Samsung med kompakt lur i Razr-stuk med Galaxy Z Flip.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med sin andra upplaga har Fold mognat. Vi är fortfarande inte helt förtjusta i den rätt så tjocka enheten vi får i hopvikt läge. Men även där är de på rätt väg, och på nästan alla andra punkter har de tagit stora kliv framåt med genomtänkt form och gränssnittsfunktioner. Det är fortfarande en svidande dyr lyxpryl, men nu har det gått och blivit en riktigt bra sådan. Det är inte en pryl för alla, men nu ser vi potentialen, och känner du att den passar dina behov kan det vara en lyckad investering.

Positivt

  • Förbättrade skärmar både ute och inne.
  • Vassa prestanda.
  • Flera smarta funktionsförbättringar.
  • God batteritid.

Negativt

  • Fortfaranade ganska otymplig i hopfällt läge.
  • Högt pris.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Galaxy Z Fold 2
Pris: 22 690 kronor hos Webhallen.

Nu är nästa vikmobil här, med lite extra namnförvirring på köpet. Galaxy Z Fold 2 är namnet. Den har dock inte så mycket att göra med Z Flip, utan är direkta uppföljaren till Fold. Stor som två smartphones på varandra och uppvikbar till en liten surfplatta. Samma som sist med andra ord, men lite bättre på ett gäng punkter.

Den största och kanske bästa nyheten stirrar oss i ansiktet innan vi ens fällt upp den. Där förra Fold hade ett fånigt litet minifönster till extraskärm som inte var särskilt praktiskt till något mer än att möjligen läsa ett sms på, har Z Fold 2 en yttre skärm i mer eller mindre fullformat.

Den är lite smalare än de flesta smartphones, dels på grund av att telefonen hopfälld har en långsmal form i allmänhet, dels för att några millimeter på ena sidan tas upp av gångjärnet. Men den är bred nog för att kunna användas problemfritt till det mesta, och täcker hela luren på längden. Det innebär ett enormt lyft för användarvänligheten. Nu kan vi utan problem hala upp telefonen för lite enhandsanvändning på språng utan att kännas som ett handikapp.

Större och snabbare skärm

Även stora skärmen på insidan har fått ett par viktiga uppgraderingar. Med mindre marginaler i sidorna har storleken ökat från 7,3 till 7,6 tum, med i princip samma bildförhållande. Vi slipper också den breda och påträngande kamerapanel som satt i ena hörnet av skärmen. Den är nu ersatt av ett betydligt diskretare för en enkel selfiekamera.

Galaxy Z Fold 2 utsida
Mest påtagliga nyheten, fullstor skärm på utsidan. Det tackar vi för. Att den irriterande glipan mellan de två halvorna finns kvar är trist, även om den blivit mindre nu.

Skärmytan har blivit mer glasliknande, med ett glaslager i de bägge skärmhalvorma som gör att man slipper en viss vågighet i ytan som föregångaren hade. Inne i den böjda skarven är det mjukare materiel och en fortsatt tydlig fördjupning som ger kontrastskillnad i bilden. Men det går knappast att undvika. Vi tycker den har en bra kvalitetskänsla att både titta och peka på.

En viktig komponent för det är att själva skärmpanelen har förbättrats, med högre ljusstyrka och framför allt uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Den ska vara variabel och anpassas till vad som rör sig på skärmen, så det ska inte tära onödigt mycket på batteriet. Driftstiden med skärmen uppfälld och på hög ljusstyrka är dock inte dålig den heller.

Det beror lite på vilka appar du kör, multitasking på delade fönster tär till exempel lite extra på processorn, men en full arbetsdag ska inte vara något stort problem att få ut ur den. Växlar du mellan stor och liten skärm under dagen så lär den utan problem hålla från morgon till kväll. Det är i alla fall vår upplevelse med den, men varje enskild användares rutiner och vanor gör detta svårt att förutspå. Speciellt med ett så här obeprövat format.

Galaxy Note-stil på designen

Designen på nya Fold är annars tydligt inspirerad av årets Note-modeller. Den har matt, borstad metall i kanterna, centralt placerat hål för selfiekamera både på utsidan och insidan (centralt på en av de vikta halvorna i alla fall), och precis som i Galaxy Note 20 sitter en fingeravtrycksläsare inbyggd i på-knappen.

Det är fortfarande en något otymplig enhet att bära på och stoppa hopfälld i en ficka, men den har hyvlat av lite av måtten mot ytterkanterna, om vi bortser från det extra just runt kameran. I gångjärnet är den dock lika tjock som förr, eller någon tiondels millimeter tunnare. Det är dock omkonstruerat, med styvare mekanik som gör att du kan ställa skärmen i mer valfria lägen och den faktiskt stannar där, vilket inte var säkert med föregångaren.

Galaxy Z Fold 2
Nya färgen Mystic Bronze. Snyggt eller fånigt? Reaktionerna på redaktionen har gått isär. Men det finns ju också en klassiskt svart modell.

Den ska också ha blivit tätare inkaplsad med skyddande borstar som förhindrar att damm och smuts kommer in. På ett ställe får vi dock fortfarande dras med det. Det är alltjämt en glipa mellan de två halvorna av luren där både damm och riskabla partiklar som hårda sandkorn har en risk att komma in och skava mot själva skärmytan.

Vi vet inte riktigt hur tålig ytan på den böjbara skärmen är, men vi kan inte undvika att känna att det är ett orosmoment. Med tanke på att det är över 22 000 kronor teknik vi går och bär runt på blir det en tanke vi inte riktigt kan släppa. Likaså är det med viss nervositet vi ligger på sofflocket och tittar på en Netflix-serie framåt kvällen. Man vill ju absolut inte somna och tappa dyrgripen i golvet.

Bekant kamera, men smart gränssnitt

På baksidan sitter en stor, utstickande panel för huvudkamerorna i samma stil som Galaxy Note 20 Ultra, och samma färgval – matt brons eller blank gråsvart. Det är varken optik eller sensorer som vi tycker borde rättfärdiga en så utstickande kamera, här sitter tre 12-megapixelsensorer av klassisk Samsung-typ och inga enormt utrymmeskrävande linser. Troligen fick de helt enkelt inte plats för dem inne i den fullpackade plattan.

Galaxy Z Fold 2 fotar i samma kvalitet som just Note 20. Snabbt, snyggt och utan större krångel. Men zoomkameran har inte samma kvalitet och omfång. Vi får också samma trevliga filmfunktioner som i Note 20, alla utom den extra proffsiga zoomkontroll som vi hittar i Galaxy Note 20 Ultra. Det inkluderar smart val av ljudkälla eller riktning på de inbyggda mikrofonerna.

Kamera-app
I halvt uppfällt läge får kamera-appen, och även ett gäng andra, nytt och smart upplägg. Det finns utvecklingskit för funktionen så att fler app-utvecklare ska kunna utnyttja det framöver.

Det intressanta med kameran är dock de möjligheter som vikbara skärmen och dubbelskärmen ger dem. En anpassad kamera-app kan operera i ett delat skärmläge om du ställer den vinklad. Då får du sökare i övre halvan och kamerakontroller och förhandsvisning av tagna bilder i den nedre. Det, tillsammans med det stadiga nya gångjärnet gör att Fold 2 kan bli sitt eget kamerastativ för stadig fotning eller filmning. Vik upp, ställ på en plan yta och kör.

En annan rolig funktion är dubbelvikning av sökaren på stora och lilla skärmen samtidigt. Det gör att du kan använda huvudkameran för extra bra selfies om du fäller upp den, eller att den du fotar kan se vad du ser i sökaren direkt.

Genomtänkt mjukvara med rum för mer

Fler sådana funktioner för anpassning till dubbel skärm eller vikt läge på stora skärmen har implementerats. Det går snabbare och smidigare att flytta sig mellan stängt och öppet läge med appar som du väljer att aktivera det för, och flera appar har fått specialgränssnitt för halvt hopvikt läge.

Det gäller Samsungs egna appar, och en del utvalda andra appar som Youtube. De delar automatiskt upp sig och orienterar om sig till en sorts mini-laptopgränssnitt. Samsungs anteckningsapp får till exempel tangentbord på nederdelen, och i Youtube får vi videofönster upptill och navigation och kommentarer i nedre halvan.

Som mediaplatta är Fold 2 riktigt trevlig, även om formatet är lite korthugget för de vanligaste videoformaten, så det blir en hel del outnyttjad skärmyta. Men det som visas är i toppkvalitet, och ljudet håller hög klass. Det är kraftfullt och fylligt; en del detaljer i diskanten saknas till en början, men det beror på att ljudförbättring med Dolby Atmos inte är aktiverat som standard. Kör vi igång det, och dessutom trixar lite med den equalizer som finns i inställningsmenyn, får vi fin karhet och tydlighet även där.

Snabb hårdvara som håller igen

Till skillnad från Samungs vanliga mobiler är Galaxy Z Fold 2 bestyckad med Snapdragon 865+ istället för Samsungs egna Exynos 990. Det är samma som i nya proffsiga plattan Galaxy Tab S7, och ett klart lyft i både cpu- och grafikprestanda jämfört med vad Samsung kan producera för egen hand i årets generation processorer.

Galaxy Z Fold 2
Större, snyggare och snabbare skärm även på insidan.

I våra mätningar kommer dock Fold 2 inte upp i samma resultat som de snabbaste Android-mobilerna med samma krets. Det beror troligen på en annan konstruktion runt kylning. En uppfälld Fold 2 är tunnare än de flesta flaggskeppsmobiler, och vi får trots det aldrig någon jobbig värmeutveckling i ytorna vi greppar den.

Undan går det i alla fall, och när det kommer till grafikprestanda märker vi inte av några kompromisser. Enheten är för övrigt utrustad med 12 gigabyte ram-minne och 256 gigabyte lagring. Det kanske kan kännas lite lite, om du vill lagra stora mängder media och egentagen film och foton, med tanke på att det inte går att utöka med micro sd-kort. Ett mer maxat 512 GB-alternativ hade varit roligt.

Fullt med funktioner

Å andra sidan kanske du mest strömmar din media, och det har du utmärkta förutsättningar för med snabb wifi 6 och givetvis 5g-stöd. Den kör både esim och vanlig nano-sim, och på det sättet kan du då dubbel sim-funktion. För övrigt är detta som alla toppmodeller från Samsung en enhet som bockar av det mesta i funktionsväg, från trådlös laddning på dubbla standarder, omvänd trådlös laddning, Samsungs egna kringtjänster som Samsung Pay, Smartthings-stöd, ant+, extra säkerhet med Knox, och skribordsläget Dex.

Här är det mobilversionen av Dex som gäller, den där du kan ansluta till en extern skärm och få Android i ett Windows-liknande gränssnitt, komplett med anpassade Office-appar och lite annat just för det. Idealiskt vore om vi här även hade kunnat köra Dex som på en Galaxy Tab, det vill säga växla till Dex-läge i plattans skärm, ansluta tangentbordsdocka och köra den som en laptop.

Galaxy Z Fold 2
Möjligheten till delad skörm blir extra användbar här. Och Samsung har bättre gränssnittslösning för det än de flesta.

Att det inte finns ett tillhörande ställ med mini-tangentbord till Galaxy Z Fold 2, så att du kan duka upp den på jobb-mötet och börja skriva anteckningar känns nästan som tjänstefel från Samsung. Det är en produkt som osar business-lyx för övrigt, så det känns som en naturlig användning av den. Vi får hoppas på det till en framtida systemuppdatering. 

Specifikationer                           

Produktnamn: Galaxy Z Fold 2 SM-F916B
Testad: September 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 865+
Processor: Kryo 585 3,1 GHz + 3st Kryo 585 2,42 GHz, 4st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 7,6 tum vikbar amoled, 1768 x 2208 bildpunkter, 120 Hz
Extra skärm: 6,32 tum amoeld, 816 x 2260 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2x telefoto med led bak, 10 megapixel uppfälld fram, 10 megapixel hopfälld fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI 2.5
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, esim, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 15h 15 min webbvideo (wifi, stor skärm), ca 20h blandad användning (4g, blandad skärm), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 6,8 x 1,68 cm hopfälld, 15,9 x 12,8 x 0,7 cm uppfälld
Vikt: 282 gram
Rek. pris: 22 690 kr
Pris: 22 690 kr hos Samsung

Prestanda

Antutu Benchmark: 599 238 poäng
Geekbench 5: 3 170 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 7 543 poäng
Androbench, lagring: 1 690,55 MB/s

Betyg: 4 av 5