Audi Q5 i nuvarande generation har ett par år på nacken nu. När vi våren 2017 provkörde den då uppdaterade modellen (Audi Q5 2.0 TDI) var det idel lovord, främst gällande komforten och den adaptiva luftfjädringen i kombination med den i sammanhanget effektiva ljudisoleringen. Drygt två år senare presenterades så laddhybriden Q5 55 TFSI e quattro, och nu är den här.
Utbudet av laddhybrider växer
Utbudet av just suvar som laddhybrider är som bekant i dagsläget aningen begränsat. Mitsubishi var tidigt ute med Outlander Phev och har onekligen tillåtits härja ostört under en längre period, även om det på senare tid både presenterats och lanserats flertalet modeller, exempelvis hela Volvos XC-familj, Kia Niro eller Mini Countryman.
Läs även: Extraljus och led-ramp till bilen – vi listar smarta lösningar
Även premiumtillverkarna Mercedes, BMW och Audi erbjuder alternativ i segmentet. Den senare bland annat med helt nya Q5 55 TFSI e quattro.

Vi har som sagt kört modellen tidigare och testet finns att läsa i sin helhet här. Det nya är att Q5 nu även finns som laddhybrid. Väderförhållandena för att testa en laddhybrid kunde ha varit bättre, Runt fem grader, allmänt grått och trist gör väl inte någon speciellt munter. I denna kontext har vi således inte möjligheten att pressa batteriet i rejäl kyla, något som alltid är av intresse för oss nordbor.
Audi Q5 55 TFSI e quattro har en 252 hk stark bensinmotor liksom en elmotor integrerad i växellådan. Tillsammans levererar dessa två en toppeffekt på 270 kW (367 hk), tillräckligt med kraft för att skjutsa iväg ekipaget från noll till hundra på 5,3 sekunder. Kombinationen är riktigt trevlig och dubbelkopplingslådan som skickar ut kraften till alla fyra hjul växlar mjukt utan någon som helst ryckighet.
Tyst gång och ljudisolering som imponerar
Tidigare berömde vi modellens otroligt tysta gång och vi måste återigen lyfta på hatten. Vid enbart eldrift hörs naturligtvis nästan ingenting, men även när förbränningsmotor aktiveras – vilket sker i stort sett sömlöst – går Q5:an nästintill ljudlöst. I alla fall är det så vi inne i kupén upplever det. Visst, trycker vi ner pedalen och gasar på ordentligt hörs den givetvis, men överlag har tillverkaren lyckats rejält med just isoleringen.

Litiumjonbatteriet på 14,1 kWh ligger under bagageutrymmets golv vilket innebär att den totala bagagevolymen har minskat jämfört med den ”vanliga” Q5:an från 550 – 1 550 till 395–1 335 liter. Men de flesta av dessa försvunna litrar är det under lastgolvet som annars är avsett för reservhjul alternativt småfack. Värre är det med den platskrävande väskan med laddningskablarna som tar upp duktigt med plats. Vi plussar dock för att lastgolvet är helt plant.
Enligt körcykeln WLTP ska batteriet klara upp till 40 kilometers körning på enbart el, vilket stämmer överens med vår mätning. Vi lyckades kräma ut hela 44 kilometer på enbart el och då utan att försöka köra överdrivet snålt. Nu låg som sagt temperaturen på runt fem grader hela sträckan, men visst är det trevligt med en uppgiven siffra som verkligen stämmer överens med verkligheten.

Smart teknik sparar el
Det finns tre körlägen där hybriddrift är standardläget och där båda motorerna jobbar tillsammans. EV-läget innebär enbart eldrift och ”Battery Hold” sparar på batteriets kapacitet. Utöver dessa tre lägen finns även Audis Drive Select med olika körprofiler såsom Dynamic, Offroad och Effeciency, och i det sistnämnda gör systemet vad det kan för att minimera förbrukningen. Dels återvinns en del av energin vid inbromsningar liksom att karossen sänks (luftfjädring) för att minska luftmotståndet.

Beroende på vilka inställningar du väljer i menyn kan det prediktiva och konstant uppkopplade navigationssystemet tillsammans med bilens sensorer hålla avståndet till framförvarande fordon, liksom bromsa in fordonet vid annalkande rondeller och avfarter. Det liknar till mångt och mycket uppträdandet som när den adaptiva farthållaren är aktiverad, om än något mindre distinkt just när det gäller att hålla avståndet framåt.
Omdöme
En sedan tidigare konstaterad bra bil har blivit än mer intressant. Prisskillnaden mellan dieselalternativet Q5 40 TDI och hybriden Q5 55 TFSI e quattro i grundutförande är i runda slängar 100 000 kronor. En ansenlig summa, men erbjuder din arbetsplats laddningsmöjligheter och ligger inom en fyrmilsradie kommer du inte behöva besöka bensinstationen ofta. Lägg därtill en betydligt lägre bilskatt…
Specifikationer
Modell: Q5 55 TFSI e quattro
Testad: December 2019
Tillverkare: Audi
Pris: Från 596 700 kronor
Pris testbil: 736 600 kronor
Motor: Fyrcylindrig tvåliters turboladdad bensinmotor, 252 hk vid 6 000 v/min, vridmoment 370 Nm från 1 600 v/min. Elmotor med 105 kW/143 hk och max vridmoment på 350 Nm. Systemeffekt 367 hk, systemvridmoment 500 Nm. Litiumjonbatteri 14,1 kWh.
Kraftöverföring: 7-växlad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0–100 km/tim på 5,3 sekunder, toppfart 239 km/tim
Bagagevolym: 395–1 335 liter
Angiven förbrukning (Testcykel WLTP): 2,7 – 2,3 l/100km
CO2-utsläpp (Testcykel WLTP): 62 - 53 g/km
Skatt: 360 kr/år (2019)

Utlovad el-räckvidd stämmer.
Komfort och ljudisolering.
Uppkoppling och avancerade förarhjälpmedel.

Mmi:t i Q5 börjar kännas "gammalt” jämfört med Audis senaste modeller.
Räcker el-räckvidden på 40 kilometer?
