Våra tester har visat att det går att bygga en riktig bra och modern smartphone för mellan 2 000 och 2 500 kronor, som både känns modern och rapp att använda och som innehåller alla funktioner du behöver. Går vi ner ytterligare ett steg i pris är det dock många tillverkare som stöter på problem, och färre som lyckas.

Nokia 2.3 är den första i årets generation mobiler från HMD. De börjar tredje generationen med den enklaste och billigaste serien, om vi inte räknar med Android Go-mobilen Nokia 1, men den är lite av ett undantag. Nokia 2.3 kostar 1 390 kronor, vilket placerar den i samma prisklass som Moto G7 Play som vi testade i höstas. Den blev vi positivt överraskade av. Kan Nokia matcha det?

Snygg stil, sämre skärm

Börjar vi med utsidan är Nokia 2.3 en riktigt stilig skapelse. Här gäller mönstrat metallgrått bakstycke i plast med hög kvalitetskänsla och heltäckande upphöjt glas fram. Mobilen har en dubbelkamera baktill i ett kamerahus i mitten som inte sticker ut, och skönt greppvänliga ytor. Det är dock en relativt bred och tung mobil, så den är definitivt inte för alla.

Nokia 3.2 skärm
Nokia 3.2 har en stilig och modern look som tyvärr inte matchas av moderna kvalitéer.

Det beror dock på att Nokia 3.2 för det första har en rejäl skärm på hela 6,2 tum, med rundade hörn och snyggt droppformad flärp för selfie-kameran. Den har dock bara 720p-upplösning, så på nära håll kan pixlar göra sig påminda. Det är också uppenbar budgetkänsla i själva skärmpanelen, med tydliga skiftningar i kontrast i olika betraktningsvinklar, och rätt så måttlig ljusstyrka. Vi gillar dock att vi får manuell kontroll på vitbalansen.

En medioker bildskärm kompletteras med en lika medioker monohögtalare i botten. Vi får ordentligt med volym, men inte mycket bas och en överlag skränig ton. Pluggar vi in hörlurar låter det dock bättre. Det är inte hifi-klass på ljudet, men väl godkänt för den som inte är kräsen.

Räcker länge

Det andra som gör Nokia 2.3 extra massiv är ett stort batteri på 4 000 mAh. Då detta är en budgetmodell med beskedlig processor, inga extra avancerade funktioner och en både lågupplöst och ljussvag skärm resulterar det i riktigt bra drifttid. Vi strömmar video nonstop i nästan exakt tolv timmar, och vid sporadisk vardagsanvändning räcker batteriet ett par dagar.

Laddningsporten i botten är av gamla mikro usb-typen istället för usb-c, vilket känns lite trist, och med den medföljande laddaren kan det ta ett bra tag att fylla på batteriet. Det här är en mobil bu dehöver ladda över natten. Men å andra sidan lär du bara göra det varannan natt.

På ena långsidan hittar vi en extra knapp som precis som på flera andra Nokia-modeller aktiverar Google Assistent. Det är en behändig funktion, men då Nokia-mobiler kör helt avskalat Android, och Assistent är väldigt lätt att nå från skärmen, känns det lite som en onödighet. Knappen ser inte ut att gå att ställa om eller förse med sådant som alternativa funktioner vid lång- eller dubbeltryck.

Nokia 3.2 baksida
Den lätt rundade baksidan döljer ett stort batteri. 

Dubbla sim utan hinder

Drar vi ut sim-kort-släden på sidan ser vi också att Nokia 2.3 stödjer både dubbla sim-kort och minnesexpansion samtidigt. Behöver du mer än telefonens inbyggda 32 GB är det bra att veta att du slipper kompromissa.

Vad telefonen däremot saknar är en fingeravtrycksläsare. Så vill du ha enklare inloggning än att knappa in pin-kod får du förlita dig på ansiktsigenkänning. Telefonen har en enkel men kompetent kamera för ändamålet som inte har något problem att känna igen oss så länge ljuset inte är för dunkelt. Däremot går det väldigt segt.

Det beror troligen på att allt i den här telefonen går väldigt segt, för tyvärr har den försetts med en riktigt mesig Mediatek-systemkrets som konstant kommer till korta när det gället att leverera det som behövs. Vi ställer inte allt för höga krav på en budgetmobil som denna, men grundläggande saker som att navigera i menyer, starta appar, skriva text och ta ett foto ska inte behöva vara en övning i tålamod.

Alldeles för seg

Här är det flera tiondelars fördröjning i skärmrespons, laggig svepning i startskärmen, för att inte tala om på webbsidor, hackiga gränssnittsanimationer och släpig sökare i kameran. Och det drar ner upplevelsen på allt annat du gör i telefonen. Så här ska det inte behöva vara även om det är billigt. Det visar Moto G7 Play som med sin Snapdragon 632 ligger långt före och slipper alla dessa besvär.

Vore det inte för frustrerande seg hantering håller annars kameran väl godkänd klass. Här sitter en 13-megapixelsensor som ger oss jämna och neutrala färger, god skärpa och dynamik över förväntan, så länge vi fotar i dagsljus.

Nokia 3.2 undersida
Mikro-usb och en halvdan mono-högtalare. Inte telefonens stakaste sidor.

Dunkelt ljus orsakar inte överdrivet brus, men i gengäld är ljuskompenseringen svag. Den extra linsen baktill tillhör en två megapixel stödkamera för djupseende i kameraappens porträttläge. Bokeh-funktionen fungerar, men inte utan en del små missar i kantdetektering.

Omdöme

Att bygga budgettelefon är en balansgång. Det gäller att snåla på rätt saker. Här tycker vi tyvärr att Nokia missat målet. De två enligt oss viktigaste sakerna, godkänd prestanda och skärm, får de inte till. Då hjälper det inte att batteritiden är utmärkt, design och byggkvalitet håller hög klass och kameran är överraskande kompetent.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia 2.3 Dual Sim
Testad: Januari 2020
Tillverkare / Kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Mediatek Helio A22 MT6761
Processor: 4st Cortex-A53 2 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,2 tum ips , 720x1520 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm heasdset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 5.0, a-gps
Operativsystem: Android 9.0 (Android One)
Övrigt: Dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 12h webbvideo (wifi), 14h 30min blandad användning (4g), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,55 x 0,87 cm
Vikt: 183 gram
Rekommenderat pris: 1 390 kr
Pris: 1 390 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 67 706 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 265 poäng
Androbench 5, lagring: 276,92 MB/s

plus

Elegant design.
Godkänd kamera.
Bra batteritid.
Rent Android.

minus

Tveksam kvalitet på ljud och bild.
Stora prestandaproblem.
Ingen fingeravtrycksläsare.
Gammal usb-port.

Betyg 2 av 5