Betyg 5 av 5

Omdöme

Samsung gör här nästan ingenting fel. Förutom en lite tålamodsprövande fingeravtrycksläsare är den ett solklart toppval just nu i denna prisklass. Den kombinerar premiumkänsla, utmärkt skärm och bra batteritid med hög lägstanivå på allt annat.

Positivt

  • Snygg, slimmad och bekväm
  • Utmärkt skärm och bra ljud
  • Kvalitetskamera
  • Bra batteritid

Negativt

  • Makrokameran inte makro nog
  • En del onödigheter i mjukvaran

Testad produkt: Samsung Galaxy A51
Pris: Från 3 595 kr hos Prisjakt.

M3 Bäst i test

Samsung släppte en handfull modeller i årets A-serie strax efter nyår, och nya A51 låg precis rätt i pris för att vara med i detta test. Det är en enkelt men elegant designad telefon med slimmade former. Baksidan är i plast men har hög kvalitetskänsla. Trots ett stort batteri på 4 000 mAh känns telefonen slimmad och lätt.

Färgen på vår modell är dämpat grå med regnbågsskimmer i ytan. Det finns också en blå och en vit modell. Kanterna på sidorna är tunna och telefonen kan vara lite hal att hålla i. Det kan vara värt att leta reda på ett bra skal.

Galaxy A51 har en nästan heltäckande skärm med hål för selfiekamera mitt på ena kortsidan, och samma rektangulära kamerahus i ena hörnet på baksidan som flaggskeppet Galaxy S20 Ultra, fast mindre och inte lika utstickande.

Bästa skärmen i klassen

Skärmen är en amoled med samma fina egenskaper som vi har blivit vana vid från Samsung. Den har bra stuns i ljusstyrkan, över 600 cd/m2 som mest, och går bra att använda i nästa alla typer av ljus. Den har också både stort färgomfång och går att få relativt färgkorrekt. En mono-högtalare i botten levererar balanserat och krispigt ljud. Galaxy A51 stödjer Dolby Atmos, men bara via externt ljud, på hörlursuttaget eller bluetooth.

Samsung Galaxy A51

Fingeravtrycksläsare sitter inne i skärmen. De har på senare tid har blivit snabbare och mer pålitliga även i billigare telefoner, men är fortfarande lite sega. Vi har inga problem att läsa, men det innebär alltid en viss fördröjning att låsa upp.

Under huven hittar vi Samsungs egna systemkrets Exynos 9611 som levererar övertygande prestanda för prisklassen. Den är inte snabbast i klassen – det är tveksamt Huawei Nova 5T med sin premiumprocessor från fjolåret, och det finns en handfull andra kraftfullare konkurrenter. Men den levererar det som behövs för en rapp upplevelse i de allra flesta situationer. Med Exynos-kretsen, amoled-skärm och generöst batteri får vi riktigt övertygande batteritid.

Nya Android under eget gränssnitt

Möjligen bidrar det faktum att luren kör Android 10 till extra energioptimering. Som vanligt har Samsung sitt egna One UI-gränssnitt, med många extra funktioner, både bra och onödigt extra appar och egen stil på ikoner och navigering. Samsung skulle vinna på lite mer minimalism där.

Kameran har en 64-megapixelsensor som med nedsampling levererar 12 megapixlar av riktigt fin kvalitet, både i solljus och dunklare inomhusljus. Så länge du inte försöker digitalzooma, då får vi snabbt en del artefakter. En separat vidvinkelkamera tar lite övermättade men annars snygga landskapsbilder. Slutligen har vi en extra kamera för djupseende, och en makrokamera som visserligen levererar bra bild, men som inte kommer så nära motiven som en del konkurrenters.

Samsung Galaxy A51

Galaxy A521 är en riktig topptelefon i prisklassen. Den är inte snabbast men med god marginal snabb nog, bjuder på ett gäng bra andra funktioner, och kan leverera lång batteritid utan att bli klumpig och tjock av extra batteri.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy A51
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9611
Processor: 4srt Cortex-A73 2,3 GHz + 4st Cortex-A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP3
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,5 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 64 MP + 12 MP vidvinkel + 5 MP makro + 5 MP djupsensor med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), wifi 5, bluetooth 5, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 17h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 32h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,35 x 0,8 cm
Vikt: 172 gram
Rek. Pris: 3 990 kr
Pris: Från 3 595 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark v8: 179 857 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 328 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 567 poäng
Androbench, lagring: 486,17 MB/s

Betyg: 5 av 5