Testat spel: Avicii Invector
Pris: PS4: 199 kronor hos Spelbutiken. Xbox: Från 199 kronor hos Prisjakt. Switch: Från 299 kronor hos Prisjakt.

I slutet av 2017 lanserade Göteborgsstudion Hello There Games musikspelet Invector, ett spel skapat tillsammans med det svenska musikundret Avicii. Några få månader senare kom det chockerande beskedet om Tim Berglings död – och Invector hamnade i en underlig sits.

Men nu, i samband med hyllningskonserter och en ny skiva, gör Invector comeback. Denna gång med tre nya låtar, en multiformatsrelease – samt att hälften av vinsten går till Tim Berglings fond.

Musikspel med Avicii

Guitar Hero i rymden

Precis som många andra musikspel påminner Invector en hel del om Guitar Hero, fast med ett rymdskepp istället för virtuella gitarrsträngar. Själva spelplanen är också mer dynamisk och varierad, tyvärr på bekostnad av att det inte riktigt känns som om vi spelar med i eller framställer musiken. Istället känns det mer som en neonfylld hinderbana – där vi ska träffa varje hinder i takt med musiken.

Spelandet är betydligt mindre förvirrat än det låter och kontrollen sätter sig direkt. Därmed inte sagt att det är simpelt; när musiken tar fart är det ruskigt intensivt och underhållande att försöka träffa rätt knappar i hygglig takt med musiken.

Inledningsvis kan svårighetgraden kännas löjligt låg, men det tar inte lång tid innan det blir rätt knepigt att hänga med i rytmen. Faktum är att vi skulle rekommendera att spela ut alla låtar på den enklaste svårighetsgraden först, de två högre nivåerna blir nämligen ruskigt kniviga oväntat snabbt.

Invector avicii

Fyrverkeri i neon

Något annat som, tyvärr, höjer svårighetsgraden är den lite väl flashiga grafiken. Trots att vi följer en mer eller mindre fast bana är det ibland otydligt vilken knapp det ska tryckas på härnäst. Det gäller framför allt på de högre svårighetsgraderna där symbolerna kommer i snabbare takt och är betydligt fler, men även på den lägsta nivån kan snygga effekter strula till det.

Men trots att grafiken ibland ställer till det vill vi inte klaga för mycket. Den neonfyllda spelplanen är riktigt läcker och passar perfekt till musiken. Både ögon och öron bjuds på ett överflöd av godis under spelpassen.

Hey brother

Från A till A

Vad som däremot kan ses som ett problem är musikutbudet. Endast 25 låtar står på menyn, och samtliga från en artist. Avskyr du Aviciis musik är, så klart, det här spelet inget för dig. Varför läser du ens recensionen? Smågillar du musikstilen, eller inte har lyssnat nämnvärt på den tidigare, kanske du blir ett fan efter att ha spelat Invector. Så var i alla fall fallet för vår del. Om du är ett Avicii-fan och gillar rytmspel finns det inget att fundera över.

Wake me up avicii

Omdöme
Invector är ett flashigt musikspel som helt bygger på musik av Avicii. Själva spelandet är enkelt att lära sig, men svårt att bemästra – inte minst på de högre svårighetsgraderna. Tyvärr påverkar vårt spelande inte själva musiken nämnvärt, men grafik och ljud skapar ändå en svårslagen audiovisuell smällkaramell. Det är trist att låtarna är så få bara.


Fakta: Avicii Invector

Utvecklare: Hello There Games
Format: Xbox One, Playstation 4, pc, Switch (släpps senare)
Testat format: Xbox One X
Genre: Musik
Testat: December 2019
Lansering: 10 December
Pris: PS4: 199 kronor hos Spelbutiken. Xbox: Från 199 kronor hos Prisjakt. Switch: Från 299 kronor hos Prisjakt.

plus

Lättlärt men svårbemästrat upplägg.
Härlig musik.
Läcker grafik.

minus

Ganska få låtar.
Spelandet påverkar knappt musiken.
Gillar du inte Aviciis musik finns det inte mycket att hämta här.

Betyg 4 av 5

Avicii Invector (PS4) Pris vid test: 199 kr.

Bästa pris just nu: 169 kr