Samsung har länge varit en stor spelare på bland annat mobil- och tv-marknaden. Deras linje uppkopplade produkter under namnet Smartthings, med allt från sensorer till eluttag, har däremot gått under radarn något.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Trots sitt sparsmakade yttre döljer Smartthings Hub riktigt smarta och smidiga funktioner under chassit. Med många olika anslutningsmöjligheter, ett användarvänligt gränssnitt och riktigt bra automatiseringsmöjligheter är det här en genialisk liten puck.

Positivt

  • Användarvänligt gränssnitt
  • Många smarta automatiseringsfunktioner
  • Stöder i princip alla standarder

Negativt

  • Inte Homekit-kompatibel

Smartthings Hub är som namnet antyder deras smarta styrenhet som ska hjälpa dig koppla ihop ditt smarta hem, vare sig prylarna kommer från Samsung eller inte.

Snabbt och lätt att komma igång

Hubben är knappast exalterande att titta på. Den har en liten lampa som berättar om status, i övrigt får vi här varken mikrofon, högtalare, skärm eller liknande. Installationen går smidigt och varje gång vi stöter på patrull är appen tydlig med hur vi ska felsöka problemet. Inom några minuter är vi igång med såväl hubb som tillbehör.

Smartthings
Smartthings app håller oss i handen och guidar oss steg för steg.
M3 rekommenderar

Under tiden vi använder Smartthings stöter vi nästintill aldrig på några buggar eller trassel, vare sig med de enheter som är från Samsung själva eller från tredje part. Ibland får appen för sig att vissa enheter är offline och vi måste uppdatera i appen för att den ska nå prylen igen, men i övrigt är det en riktigt smidig upplevelse.

I den tillhörande Smartthings-appen kan vi enkelt lägga till enheter, rum, scener och automatiseringar. Gränssnittet i själva appen är väldigt likt det som Apple använder i sin Hem-app. Samtliga funktioner för våra enheter implementeras direkt i Smarthingsappen så att vi enkelt och på ett användarvänligt sätt kan styra alla funktioner i samma app.

Automatiseringarna som kan göras är förhållandevis simpla men ändå tillräckligt avancerade för att de flesta användare inte ska känna ett behov av att använda en tredjepartsapp såsom IFTTT. Det kan till exempel handla om att tända lampor när det blir mörkt eller släcka dem när det inte är någon hemma.

Kompatibel med det mesta

Skulle vi utse mest kompatibilitet per krona hamnar Smartthings högt upp med såväl Z-Wave som Zigbee-stöd. Här finns Philips Hue, Ikea och TP-Link, många av de alternativ som vi misstänker är viktigast för svenska hushåll. Däremot finns ingen av Googles smarta enheter, inklusive Nest.

Smartthings är inte Homekit-kompatibel, men kan kopplas till din Google Home-app. På så sätt kan den bli ett smart komplement till din smarta högtalare eller hubb från Google som ger dig ytterligare automatiserings- och anslutningsmöjligheter. Observera att du då får radera dina tillbehör från Home-appen innan du synkar med din Smartthings-hubb, annars kommer du få dubbletter av enheterna i Google Home-appen.

Samsung Smartthings Hub

Specifikationer

Produkt: Smartthings Hub
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Samsung
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 127 x 29 x 126 mm
Processor: 528 MHz Arm Cortex-A7
Lagring: 4GB, 256MB ddr ram,
Anslutningar: Zigbee, Z-Wave, Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0. LE,
Övrigt: Google Home-kompatibel
Rek. pris: 900 kronor.
Pris: 893 kronor hos Proshop.

Betyg: 5 av 5