Testad produkt: Samsung Smartthings
Pris hub: 899 kronor hos CDON. Övriga tillbehör finns att köpa bland annat hos CDON, Netonnet och Webhallen (klicka för att se utbud och pris just nu).

Samsung Smartthings är, precis som Homey 2.0, Animus Heart 2.0 och Vera Secure, i grund och botten en hub för att samstyra hemmets alla smarta prylar. Men Samsung Smartthings har en tvist som skiljer det från konkurrenterna – istället för att bara koppla samman en mängd produkter från andra tillverkare bidrar Samsung även med en hel del egna saker i Smartthings-serien.

Förutom den ovan nämnda hubben finns i samma serie bland annat en kamera, rörelsesenor, multisensor (för att känna av om dörrar/fönster öppnas), sensor för vattenläckage, smarta pluggar för att slå på/av ström och en ”knapp” som kan programmeras för att styra en mängd olika prylar med ett enda tryck. Kort sagt det mesta man kan önska sig för att övervaka och styra sitt smarta hem.

Tanken är god, vare sig man ser det som ett eget smart system som kan utökas med produkter från andra eller en hub för andra produkter som har ett eget litet ”startpaket” för smart övervakning och styrning av hemmet. De flesta av tillbehören är också riktigt bra och prisvärda, undantaget några som exempelvis Vision som är en övervakningskamera som filmar konturer.

Men tyvärr visar det sig att Samsung Smartthings dras med en app som lämnar en hel del övrigt att önska.

Onödigt knepig installation

Till en början går installationen bra och vi lyckas ansluta hubben utan problem. Det går att välja mellan kabelanslutning eller wifi-anslutning, vilket är bra. Men redan när vi börjar installera Samsungs egna prylar i Smartthings-serien stöter vi på problem.

Prylarna i Smartthings-serien finns förvirrande nog inte under Samsung, utan har en egen rubrik. Dessutom ligger de utanför den bokstavsordning som allt annat är sorterat under. När vi försöker lägga till en smart plug försöker appen installera ett kylskåp och plötsligt installeras delar av vårt Sonos-system utan att vi blir tillfrågade. När vi sedan försöker lägga till återstående Sonos-enheter visar det sig inte gå (appen säger sig sakna stöd för Sonos).

Samsung SmartThings
Ööh, va?

Så fortsätter det sedan i samma stil. Installationen av Philips Hue-lampor strular, rörelsedetektorn vill inte låta oss använda upptäckt rörelse som en parameter när vi ska ställa in en automatisering och när vi väl får igång den slutar den med ojämna mellanrum att fungera. Och så vidare. Till slut får vi i den i övrigt helt svenskspråkiga appen upp en sida med text på vad vi tror är koreanska. Ridå.

Användarvänligt – egentligen

Alla dessa buggar i appen är olyckliga, för i grund och botten är det en väldigt smidig och lättanvänd app med tydliga instruktioner för hur man ställer in så kallade scener (exempelvis slå på eller stänga av en mängd enheter med ett enda tryck eller röstkommando) eller automatiseringar (exempelvis att alla lampor i huset tänds vid en viss tidpunkt eller när någon kommer hem).

Samsung SmartThings
Att skapa automatiseringen är verkligen enkelt.

Tyvärr saknar Samsung Smartthings också stöd för lika många produkter som konkurrenterna. Det är med andra ord långt ifrån säkert att alla de smarta saker man har hemma faktiskt kan ansluta till hubben. Förutom ovan nämnda Sonos saknas exempelvis stöd för prylar från Nest.

Omdöme

Samsung Smartthings består av en mängd bra smarta prylar för att styra och övervaka hemmet, men betyget dras ned av den mycket buggiga appen och begränsat stöd för prylar från andra tillverkare.

Fakta Samsung Smartthings

Tillverkare/kontakt: Samsung, samsung.com/se/smartthings.
Testad: December 2019
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått hub: 12,7 x 12,7 x 2,9 centimeter.
Vikt hub: 157 gram.
Övrigt: Stöd för Z-Wave Plus, Zigbee, Wifi, Ethernet, Google Assistent, Amazon Alexa.
Cirkapris hub: 900 kronor.
Cirkapris övriga tillbehör: Kamera 1 500 kr, rörelsesensor 300 kr, multisensor 300 kr, knapp 250 kr, vision 1 290 kr, sensor vattenläckage 300 kr, plug in-kontakt 400 kr.
Pris hub: 899 kronor hos CDON. Övriga tillbehör finns att köpa bland annat hos CDON, Netonnet och Webhallen (klicka för att se utbud och pris just nu).

plus

Billig.
Stor mängd egna smarta prylar.
Anslutning både via ethernet och wifi.

minus

Buggig app.
Inte stöd för lika många prylar som konkurrenterna.
Inget webbgränssnitt.

Betyg 7 av 10

Samsung SmartThings Hub V3 (2018) Pris vid test: 865 kr.

Bästa pris just nu: 869 kr