Senaste uppdateringen (2019-12-20):

Com Hem överens med TV4: Saknade kanalerna snart tillbaka i rutan

Med bara några dagar kvar till jul har Com Hem nått en muntlig överenskommelse med TV4, något som innebär att TV4 och Cmore-kanalerna kommer tillbaka i rutan senast på söndag.

– Jag är oerhört glad över att vi äntligen har nått en muntlig överenskommelse med TV4. Jag förstår att våra kunder är besvikna över hur de har drabbats av detta, och vi kommer fortsätta jobba dag och natt för att få det nya grundavtalet på plats. Det är tydligt att många av våra kunder saknar TV4 och oroar sig inför julens tv-tittande. Därför känns det väldigt skönt att vi kan återuppta sändningen med några få dagar kvar till jul, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen i ett pressmeddelande.

Även TV4, med vd Casten Almqvist, har skickat ut ett pressmeddelande för att kommentera framstegen:

– Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar under eftermiddagen och kvällen. Det är med stor glädje jag nu kan berätta att tittarna får tillbaka TV4 och C More. Det är också ett välkommet besked för föreningslivet runt om i Sverige att Bingolottos uppesittarkväll ser ut att kunna sändas som planerat. Vi kommer att återkomma med mer information så snart överenskommelsen är färdig.

De exakta villkoren i avtalet har ännu inte offentliggjorts, men det är troligt att båda parter har fått göra vissa eftergifter.

Uppdatering (2019-12-10, kl 21:00):

Klart: TV4 släcks ned för Com Hem- och Boxerkunder

Nu står det helt klart att en tredjedel av de svenska hushållen kommer bli av med tillgången till TV4 vid midnatt.

Via ett pressmeddelande från Com Hem får vi veta att förhandlingarna mellan Telia och Tele2 inte resulterade i ett nytt avtal om rättigheterna.

– Vi ser positivt på att vi haft en första seriös dialog med Telia om ett förnyat avtal. Det är dock ett misslyckande för alla parter att kunderna hamnar i kläm, då vi ännu inte lyckats hitta en långsiktig lösning som säkerställer TV4s tillgänglighet, och valfriheten för Sveriges tv-tittare. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att hitta en långsiktig lösning som gör TV4 tillgänglig för alla, och under tiden kommer vi självklart kompensera våra kunder så gott vi kan”, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen i en kommentar.

Som plåster på såret kommer Com Hem och Boxer att ersätta TV4:s kanaler med andra kanaler. Vad gäller C More kommer det bli tal om motsvarande innehåll från Viasat i stället.

I övrigt utlovas att bredbandskunder med FiberKoax ska få 100 megabit snabbare uppkoppling i hemmet och att alla Com Hem- och Boxer-kunder med mobiltelefoni från Tele2, Comviq eller Com Hem ska få obegränsad mobildata.

I sammanhanget bör nämnas att det naturligtvis går att använda TV4 Play eller C More på datorn, surfplattan eller mobilen, så det finns fortfarande möjlighet för dig att se dina favoritprogram även om det inte sker via Com Hem eller Boxer.

Uppdatering (2019-12-10, kl 14:43):

Tele2 kräver förhandling

Nej, det erbjudande om förlängt sändningstillstånd över julhelgen som TV4 erbjöd Com Hem för att undvika nedsläckning av TV4-kanalerna vid midnatt höll inte måttet. Efter lunch på tisdagen skickade operatören via sin ägare Tele2 ut ytterligare ett pressmeddelande. Man bedömer "julklappen" som ytterligare ett sätt att förhala förhandlingarna, och att den inte innehöll de efterfrågade rättigheterna för digitalisering.

Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen är bestört. I en kommentar säger han att han aldrig varit med om parterna inte kan inleda seriösa förhandlingar.

– Com Hem har förhandlat med TV4:s ägare i decennier och alltid nått en överenskommelse utan större problem. Men TV4:s förhandlingsvilja försvann direkt när Telias köp av TV4 offentliggjordes för ett halvår sedan. Det har nu blivit uppenbart att TV4 inte har mandat att förhandla och vi söker därför Telia för en seriös dialog så vi kan lösa detta utan att tv-tittarna kommer i kläm.

Tele2 uppger att man nu söker Telias tillförordnade vd och koncernchef Christian Luiga för att få till en sista minuten-förhandling. Vid 23:59 ikväll, om inte förr, vet vi hur de försöken gått.


Uppdatering (2019-12-10):

"Digital julklapp" från TV4 – motparten skeptisk

Avtalsbråket mellan Com Hem och TV4 (som ägs av Tele2 respektive Telia) fortsätter. Parterna ser inte ut att vara nära någon lösning på tvisten – som du kan läsa mer om längre ned – men håller inte tyst för det.

Senaste nytt är att TV4:s och C Mores operativa chef Mathias Berg från tv-soffan i Nyhetsmorgon erbjudit Com Hem en "digital julklapp" som innebär att operatören ges möjlighet att fortsätta sända TV4 över julhelgen – ända fram till den 10 januari nästa år. Detta utan krav på ersättning.

TV4 säger sig vilja undvika att "kommersiella meningsskiljaktigheter förstör julefriden för miljoner svenskar."

Com Hem var snabbt ute och tackade för "julklappen" samtidigt som de ifrågasatte huruvida det verkligen rör sig om just en julklapp.

"Vi ser nu fram emot att prata med Telia för att säkerställa att julklappen inte bara är ett försök från dem att förhala förhandlingarna ytterligare, och något som TV4-tomten kommer dra tillbaka så snart den annonstäta perioden är över i januari", skriver operatören i ett uttalande.

Fortsättningen lyder:

"Om de bekräftar att de ger oss rättigheter så att alla tv-tittare fortsatt ska ha möjlighet att titta på TV4-kanalerna och C More på det sätt de själva vill, så kommer vi inte behöva släcka ner kanalerna inatt."

Innebär morgonens passivt aggressiva meningsutbyte att TV4 inte släcks ned vid midnatt? Det är fortfarande oklart. Till Dagens Media säger Tele2:s pr-chef Joel Ibson att risken alltjämt stor om TV4 fortsätter med charader i stället för att förhandla fram ett nytt avtal.


Tidigare (2019-12-09):

Com Hem- och Boxerkunder kan tappa TV4

Avtalet mellan Tele2 (som äger Com Hem och Boxer) och Bonnier Broadcasting (TV4 och C More) löper ut vid midnatt natten till 11 december, och om inget nytt avtal sluts i sista minuten kommer det betyda att alla TV4- och C More-kanaler släcks för Tele2:s kunder.

Tele2:s vd Anders Nilsson har via debattinlägg först i SvD och senare i Expressen klagat på att TV4 ska ha skjutit upp förhandlingar om ett nytt avtal. I Expressen skriver han att TV4 inte är intresserat av att förhandla.

TV4 svarar på anklagelserna i ett uttalande till Dagens Media:

– Först och främst, det är viktigt att förstå att det här är en helt vanlig affärsförhandling som inte har något med Telias köp av TV4 att göra. Den här typen av förhandlingar sker regelbundet mellan oss och operatörerna. Det är mycket olyckligt att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av sin opinionsbildning. De stora förlorarna i det spelet blir publiken. Vi för inte förhandlingar i media och vi arbetar intensivt för att hitta en lösning med alla tittare och användare i fokus.

Enligt ett uttalande från TV4 handlar konflikten om att Com Hem vill ha nya rättigheter utan att betala för dem. Motparten hävdar att man inte erbjuds en rättvis möjlighet att "digitalisera" sina kunder och låta dem titta på kanalerna via fler plattformar utöver tv:n, som surfplattor och mobiltelefoner.

Under måndagseftermiddagen beskriver Tele2:s vd Anders Nilsson läget på följande sätt i ett pressmeddelande:

– Vi vill att Sveriges konsumenter och våra kunder ska ha öppen tillgång till tv och film, oavsett vilken leverantör de har och på det sätt de själva vill – från en tv, surfplatta eller mobiltelefon. Telias motvilja att förhandla visar att de istället vill begränsa antalet konkurrenter och därmed minska kundernas valfrihet.

Tele2 uppger vidare att Telia fortfarande inte verkar vara intresserade av att förhandla ett nytt avtal.

Com Hem hade en liknande konflikt med Discovery innan Tele2 köpte upp företaget. Den gången släcktes bland annat Kanal 5, Kanal 9 och Discovery Channel tills dess att konflikten hade lösts.