Betyg 4 av 5

Omdöme

Det blir gott betyg till Nokia, med snygg stil, bra kamera och en av prisklassens bästa skärmar. Men var vaksam över batteritiden och ha laddare till hands.

Positivt

  • Elegant design
  • Snygg ljusstark skärm
  • Rent Android

Negativt

  • Måttlig batteritid
  • Inte bästa ljudet

Testad produkt: Nokia 7.2 6/128 GB
Pris: Från 3 775 kronor hos Prisjakt.

Det har varit lite tyst från Nokia sedan en flod av mobiler i våras. Men på IFA visade de upp en handfull nya modeller, varav två är nya smartphones. Vi har nu testat den lite dyrare av de två, Nokia 7.2.

Nokia 7.1 var en intressant telefon med ovanligt bra skärm och välutrustad kamera i sin prisklass. Modell 7.2 ska alltså vara dess uppföljare. Och på flera sätt är det logiskt. De ligger i ungefär samma prisklass, strax under 4 000 kronor, och även här är det skärmen med sitt hdr10-stöd och kameran med 48 megapixel huvudsensor och en extra vidvinkellins som är dragplåster med luren.

Men den är klart större, nu med en 6,3-tumsskärm där föregångaren var mer kompakt på 5,8 tum, och den är märkbart bredare att greppa och tyngre. På den punkten är den mer lik Nokia 7 Plus. Den har också, liksom Nokia 7 Plus, en utstickande och riktigt tilltalande design.

Glas och plast i snygg kombination

Baksidan är i matt glas, och både fram och bak böjer glasytorna av i 2,5d-stil till en rundad kant som vi först tror är aluminium, men som visar sig vara plast med en snyggt matt yta. Baktill sitter det en rund kamera-ö med kamerans tre sensorer (den har också en hjälpsensor för djupseende) samt blixt, och under dem en fingeravtrycksläsare.

Nokia 7.2 baksida
Svalt frostad baksida med en rund kamera-ö i Moto-stil.

I botten sitter en monohögtalare som passar utmärkt för samtal på högtalartelefon, men som lämnar en del att önska om du vill spela upp musik eller titta på en film. Den har svag bas och lite vasst mellanregister. I gengäld har den rejält med volym så du kan få till en ringsignal som hörs i nästan vilken bullrig miljö som helst. Pluggar du in ett par hörlurar i 3,5-millimetersuttaget upptill låter det bättre, men någon hi-fi-maskin är inte Nokia 7.2.

Telefonen finns i tre färger: mattsvart, gråskimrande vit, och vår favorit, en svalt blågrön variant. Så länge du kan hantera bredden på telefonen är den bekväm att greppa och hålla, men den matta baksidan kan vara en utmaning då den blir hal i för torra händer.

Snabb nog men kunde vara vassare

Det finns två versioner av Nokia 7.2, med 4 GB ram och 64 GB lagring, eller 6 GB ram och 128 GB lagring. Du får både plats för minnesexpandering och två sim-kortsplatser med separat utrymme. Den vi testat är den större av de två. De har för övrigt samma funktioner och samma processor, Snapdragon 660.

Prestanda är lite av en besvikelse. Snapdragon 660 är ingen dålig systemkrets och telefonen hanterar vardagssysslor utan problem, men den börjar bli lite till åren, och vi hade hoppats få se en nyare och snäppet piggare plattform som nyare Snapdragon 665. Det hade om inte annat gett ett markant lyft för grafiken, samt minskat strömförbrukningen.

Bildskärmen på 6,3 tum har rundade hörn, halvtjocka skärmkanter runtom och en liten dropp-flärp för selfiekamera. Det är en relativt ljusstark ips-panel med 1080p-upplösning, rejäl stuns i färgerna och hygglig kontrast med god svärta i skärmen för att vara en ips. Färgomfånget verkar dock vara lite svårdefinierat och matchar ingen av de vanliga standarderna, men testfoton ser fortfarande bra ut när vi laddar dem.

Nokia 7.2 skärm
Skärmen kan se riktigt bra ut både för media, surf och appar. Men var försiktig med ljusstyrkan, den äter snabbt batteri.

Håller inte hdr-löftet, men bra ändå

Enligt tillverkaren stödjer skärmen hdr10, men vi har svårt att hitta filmmateriel som bekräftar det. Däremot kan vi slå på funktionen Pure Display som likt en och annan smart-tv ska kunna uppskala sdr-film till hdr, och jadå, det verkar fungera, även om resultatet inte är så imponerande som vi hoppats på.

Utöver det och en egen kamera-app har telefonen en helt ren Android-installation, precis som alla andra Nokia-lurar. När telefonen först presenterades pratades det om den som en Android 10-mobil, men just nu har den fortfarande Android 9. Förhoppningsvis är en uppdatering på gång inom en inte alltför lång framtid.

Den centralt placerade kameran på baksidan är kanske telefonens huvudnummer. Den bygger på Sonys IMX586-sensor på 48 megapixlar, har en f/1,7-bländare som släpper in mycket ljus och, som ofta i Nokia-mobiler, kvalitetsoptik från Zeiss. Det resulterar i en stabil och skarp kamera med utmärkt dynamik i dagsljus och goda egenskaper även i ett dunklare upplyst rum.

Nokia 7.2 gränssnitt
Android utan ett massa extra tjafs är alltid en välkomen syn. Synd bara att det är Android 9 och inte 10.

Fotar utmärkt, och undermåligt

Kameran sparar aldrig 48-megpixlelbilder utan som mest 12 megapixel, och den extra upplösningen kommer mest till sin rätt vid digitalzoom som fungerar dugligt upp till ungefär 3x, men sedan blir på tok för grynig. Kameran har inte blixtsnabb fokus, så du ska inte räkna med lyckade snabba actionbilder, men all annan fotografering klarar den galant, inklusive bokeh-foto med hjälp av den extra 5-megapixelsensorn vid sidan av.

I fullt automatiskt läge har den en scendetektering som för det mesta gör hjälpsamma autojusteringar av inställningar, men ibland kan träffa fel. Men den är lätt att gå in och stänga av om du vill det. Vi kan filma i 4k, men får inga alternativ för bildfrekvens. Det är 30 fps som gäller och inget annat.

Vidvinkelkameran är tyvärr inte lika imponerande. Den ger murriga bilder med en tendens till grova artefakter i tonade ytor, färger som sticker iväg åt slumpmässiga håll och skärpeproblem i periferin. Du kan ta en hjälplig landskapsbild i perfekt dagsljus, men med kvalitet långt under vad huvudkameran presterar. Selfiekameran på 20 megapixel framtill är bättre. Den håller färgen i de flesta ljusförhållanden, och blir endast vagt brusig när det är mörkt.

Nokia 7.2 kamera
Kameraappen är rik på funktioner och inställningar, men har också bra automatiskt läge om du inte bryr dig om sådant.

Slutligen är Nokia 7.2 utrustad med ett 3 500 mAh batteri. Det ger den en duglig driftstid så länge du inte maxar ljusstyrkan på skärmen, i vilket fall den kan tömma kraften fort. Det vi inte får är särskilt effektiv laddning, så räkna inte med att kunna plugga in den i väggen för en snabb påfyllning.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia 7.2
Testad: December 2019
Tillverkare/kontakt: HMD/Nokia
Systemkrets: Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2,2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 4 / 6 GB
Lagring: 64 / 128 GB, plats för micro-sd
Bildskärm: 6,3 tum ips, 1080x2290 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 8 MP vidvinkel + 5 MP djupsensor med led bak, 20 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 (Android One)
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 500 mAh, 6h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 10h 30min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 19h samtal (3g, släckt skärm)
Storlek: 16 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 183 gram
Rek. pris: 3 790 kronor (6/128 GB)
Pris: Från 3 775 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Bechmark: 179 638 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 495 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 355 poäng
Androbench, lagring: 275,08 MB/s

Betyg: 4 av 5