Testad produkt: Huawei P Smart Pro
Pris: Från 3 709 kronor hos Prisjakt.

Vi trodde Huawei skulle få slut på mobiler att släppa, men än så länge har de lyckats få ut sig en hel del nya modeller som lyckas kringgå USA-embargot och har full Google-funktionalitet. Det kan göras genom att introducera modeller som redan finns ute på en ny marknad, som i fallet med Huawei Nova 5T, eller med mindre variationer av redan befintliga lurar.

P Smart Pro har helt klart en del saker gemensamt med P Smart Z som kom i somras. De har liknande form, samma 6,53 tums flärplösa skärm och en popup-kamera på ovansidan för selfies. De är också byggda på samma systemkrets, Kirin 710F. Men nya Pro-modellen med ett lite högre rekommenderat pris på 3 590 kronor har ett gäng uppgraderingar och ett par andra små förändringar.

Premium-material och flyttad läsare

För det första har den mer ram-minne och lagring, 6 GB respektive 128 GB, och lagringen är dessutom ovanligt snabb för en telefon utanför flaggskeppssegmentet. Det ger den ett litet lyft i prestanda jämfört med P Smart, och lägger den i samma klass som mellanmobiler som Nokia 7.1 och Samsung Galaxy A50.

Huawei P Smart Pro
Två färgval, som alltid med fantasifulla namn: Breathing Crystal och Midnight Black.

Till det yttre skiljer sig två saker, P Smart Pro har fingeravtrycksläsare i på-knappen på sidan istället för mitt baktill. Det är inte riktigt lika smidigt i vårt tycke, och gör att du får hantera den olika som höger- och vänsterhänt. Huawei håller sig i alla fall från att stoppa in den i skärmen, vilket vi är tacksamma för. Det är det hittills ingen som klarat av särskilt bra förutom i de mest kraftfulla flaggskeppen.

Sedan har den ett bakstycke i glas med en intressant lätt grynig textur på ytan under. Den finns i svart och en tonad modell i stil med Huawei P30. Kamerahuset är också av förklarliga skäl större, då P Smart Pro har en extra lins.

Mystisk begränsning

Ett par saker i hårdvaran förvånar oss negativt. Det ser ut som om P Smart Pro bara har wifi 4, det vill säga 802.11n-klass på trådlösa nätverket, och enbart 2,4 GHz-band. Det är för det mesta inget problem, men vi får ibland kompromissa med kvaliteten på strömmad video, och att ladda ner enstaka större appar går segt. Telefonen ser också ut att sakna nfc, så du kan inte göra sådant som snabb parkoppling eller använda Google Pay.

Annars är det mesta sig likt. Du får monohögtalare med hyggligt om än inte så detaljerat ljud, samt usb-c-kontakt och hörlursuttag i botten. På ovansidan sitter som sagt popup-kameran, plus en sim-kortplats. Här kan du stoppa in dubbla sim-kort eller byta ut ett av dem mot extra micro sd-kort.

Huawei P Smart Pro baksida
Baksidan i böjt glas har en fin premium-känsla. Men kan också vara lite hal att greppa.

Det är en rätt så stor telefon, och att greppa den passar inte för alla, speciellt då den är aningen halare i ytan än P Smart Z. Men det är sådant man får leva med för att få en så här pass stor skärm. Det är bra skärmkvalitet i prisklassen, med fin stuns i färgerna och god kontrast, så länge vi inte pressar upp ljusstyrkan till max.

Trippelkamera med blandad kvalitet

Den kanske främsta orsaken att spana in P Smart Pro är dess kamera. Huvudkameran är uppgraderad till en 48-megapixlare, och den har fått sällskap av en 8 megapixel vidvinkelkamera. Tredje linsen baktill är en 2-megapixelsensor som bara används för djupseende.

Vi har inga uppgifter om vilken av de olika 48-megapixelsensorerna som används. Systemet identifierar inte modell-id och Huawei själva har inte så detaljerad information. Den ger oss inte riktigt den krispiga detaljskärpa som vi förväntar oss av den bästa av dem, Sonys IMX586.

Men det kan också ha att göra med optik och bildprocessor. För på andra punkter, som dynamik och färghantering levererar den hög klass, både för dags- och kvällsfoto. Precis som i nyligen testade Nokia 7.2 med en mycket snarlik kamerauppsättning kommer inte vidvinkelkameran upp i samma kvalitet, utan foton får en varmare ton och det blir lätt brus i bilden om du inte fotar i klart dagsljus. Men den sköter sig klart bättre än Nokias och får i alla fall godkänt.

Popup
Popup-kamera funkar bra om du inte använder selfiekamera så ofta, och om du aldrig använder ansiktsupplåsning. Den funktionen finns överhuvudaget inte tillgänglig i P Smart Pro.

Telefonen levereras med Android 9 plus gränssnittet EMUI 9.1, och har all Google-funktionalitet som behövs, samt normal plan för uppdateringar. Här bjuds vi inte på några direkta överraskningar. Har du haft en Huawei- eller Honor-mobil vet du vad du kan förvänta dig – ett funktionsrikt men ibland lite rörigt system.

Omdöme

Det mesta med Huawei P Smart Pro håller god mellanklasskvalitet, speciellt byggkvalitet och materialval, den snygga skärmen och mestadels bra kameran. Pålitligt batteri är också ett plus, även om den stora ips-skärmen drar ner det en bit. Avsaknaden av snabb wifi och nfc känns dock som något vi kanske kunde ha överseende med i en telefon under 2 000 kronor, men inte här.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei P Smart Pro STK-L21
Testad: December 2019
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Kirin 710F
Processor: 4st Cortex-A76 2,2 GHz, 4st Cortex-A55 1,7 GHz
Grafik: Mali-G51 MP4
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,59 tum ltps, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 8 MP vidvinkel + 2 MP djupsensor med led bak, 16 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 4.2, a-gps
Operativsystem: Android 9 med EMUI 9.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 9h 40min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 14h 30min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 23h samtal (3g, släckt skärm)
Storlek: 16,3 x 7,7 x 0,9 cm
Vikt: 206 gram
Rek. pris: 3 590 kronor
Pris: Från 3 709 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Bechmark: 180 427 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 332 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 937 poäng
Androbench, lagring: 808,75 MB/s

plus

Hög byggkvalitet och premiumkänsla.
Stor, snygg skärm.
Mestadels bra kamera.

minus

Halvbra ljud.
Endast wifi 4.
Ingen nfc.

Betyg 4 av 5

Huawei P Smart Pro 128GB Pris vid test: 3709 kr.

Bästa pris just nu: 2468 kr