Betyg 4 av 5

Omdöme

Hårdvarumässigt gör Huawei det mesta rätt, om inte allt. Det finns även hopp om att de med tiden kan få rätsida på app-situationen. Men i dagsläget kan vi bara rekommendera P40 Pro till en begränsad skara gör det själv-entusiaster. 

Positivt

  • Höga prestanda
  • Skarp och högfrekvent skärm
  • Högintressant kamera
  • Utmärkt batteritid

Negativt

  • Inte så ljusstark skärm
  • Monohögtalare
  • App-osäkerheten

Testad produkt: Huawei P40 Pro
Rek. pris: 10 990 kr
Pris: 7 412 kr hos ComputerSalg.

Efter ett tungt slut på 2019 gör Huawei nu ett försök att återerövra marknaden utanför Kina, fast denna gång utan Googles hjälp. Hur det kommer gå att stå på egna ben utan Google-tjänsterna är givetvis ett stort frågetecken, och inget som det finns något rakt svar på ännu. Men det faktum att de faktiskt är här tyder på att de tror att det kan gå.

Läs även: Jämförelse: Här köper du P40 Pro billigast (med och utan abonnemang)

P40 Pro hade global lansering idag, tillsammans med enklare P40 och kommande värstingmodellen P40 Pro Plus. P40 och P40 Pro ska gå att förboka direkt, för leverans i slutet av april.

Välja mobil utifrån kamera – tänk på detta innan köpet

Så låt oss börja med det: Operativsystemet är alltså Android 10, med Huaweis vanliga EMUI-gränssnitt – fast utan Google Mobile Services (GMS) i bakgrunden. Det innebär att en del saker som många användare tar för givet i en Androidmobil inte finns där, främst Googles egna appar som Maps, Drive, Docs, Youtube och framför allt Play Store. En del tredjepartsappar använder också GMS, men långt ifrån alla.

Huawei EMUI
EMUI är sig likt. Extraboxarna med appar till höger, Företag, Underhållning, och så vidare, är inte massor med förladdade appar, utan widgets från Huawei som rekommenderar appar att ladda ner. 

App-monopol tar tid att bryta

Däremot är det ganska vanligt att det enda ställe där du kan få tag på dem är just i Play Store. Huawei jobbar på att få in populära appar i sin egna appbutik, och att locka app-utvecklare som använder GMS att även stödja Huawei Mobile Services (HMS). Det kan gå vägen på lång sikt, men i dagsläget är inte Huawei AppGallery särskilt välförsedd.

Det beror delvis på att vi testar innan lanseringen. Huawei uppger till exempel att en version av Bank-ID som använder HMS kommer att finnas vid leveransstart. Det är en viktig komponent för oss svenskar.

Läs även: Vi tipsar om mobilskal till Huawei P40

Det finns också alternativa vägar att få in appar, som direkt webb-nerladdning från utgivare som erbjuder det. Facebook och Instagram är två exempel. Med säkerhetskoll via webbläsaren går det att hålla sig hyfsat trygg från bluffappar. Det går också att utforska tredjeparts-appbutiker, till exempel Amazons. Där hittar vi flera bra appar som ännu inte finns i Huaweis butik.

Smart verktyg hjälper

Det enklaste sättet att få in många appar är att föra över dem från en annan Andoid-mobil med ett Huawei-verktyg som heter Phone Clone. Med det får vi över nio av tio appar från en annan lur, allt från kontrollappar till Netgear-router, Philips Hue och en Sony-tv, till TV4 Play, Twitter, Spotify och Dropbox.

En del appar som Netflix och Uber får vi dock klara oss utan. Och det blir lite av ett lappverk av appar från olika källor, med olika möjlighet att hålla uppdaterade. En del tjänster får vi helt enkelt köra via webbläsaren. Dock ibland med lite tveksam användarvänlighet. Enstaka tjänster går slutligen inte alls att få tillgång till.

Allt det här är sådant som kan bli bättre med tiden. Men hur mycket bättre och hur fort det går är inget vi tänker spekulera i. För den händige och Android-kunnige användaren finns det stora möjligheter att komma runt många av hindren. Men inte alla.

Huawei P40 Pro
Lätt böjda skärmkanter, men inte så böjda som på en del modeller. 

Lagom unik stil

Huawei har med P40 Pro fått till en riktigt intressant design, som utan att sticka ut extremt mycket har en egen identitet. Det som mest ger den karaktär är det dubbla böjda glaset på framsidan, det är rundat båda på långsidorna, men också lite på kortsidorna. Precis som med Samsungs nya telefoner har dock Huawei tagit det lite lugnare än i tidigare modeller, och glaset är inte böjt så långt in i på sidorna att det stör skärmbilden.

Kamerorna både fram- och baktill är också extra synliga. Framtill har den ett ett brett kamerahål i panelen i ena hörnet istället för en flärp. Den rymmer både en selfie-kamera och en extra djupsensor-kamera för säkrare ansiktsidentifiering. Baktill sitter en stor, rektangulär kamerapanel i samma stil som i Samsungs nya mobiler, med ett gäng linser och en blixt.

Även här sticker kamerapanelen ut ungefär en millimeter. Det gör telefonen lite vickig att använda om du har den liggande på ett bord. Ett skyddande skal rekommenderas därför. Både för balansen, för att slippa det lite svettiga greppet som en glasbaksida innebär och för att skydda mot olyckor.

I skrivande stund vet vi inte vilka olika färger som telefonen kommer i och inte heller vilka färgval som kommer att finnas för svenska kunder, men en av de vi kikat på och fotat till detta test, med en dämpat grå baksida, ska finnas tillgänglig. En annan som är mörkblå i ytan kommer enligt uppgift inte hit.

Modernare skärm än ljud

På undersidan sitter en sim-kortslucka som antingen har plats för två sim-kort eller ett simkort och ett av Huaweis egna nm-minneskort. Här hittar vi också snabb usb 3-port av typ c och en högtalare, som tyvärr är telefonens enda för mediauppspelning. Vi får inte stereoljud, men monoljudet är i alla fall både kraftfullt och rent.

Huawei P40 Pro kamerahål
Kamerahålet i skärmen är inte direkt diskret, men ska man ha plats för extra sensor är det en kompromiss man får acceptera.

Skärmen täcker nästan hela framsidan, förutom någon millimeter runtom, kamera-hålet upptill och en extra millimeter i nederkant. Det är en skarp oled-panel med 19,8:9 i bildförhållande och 1 200 x 2 640 bildpunkter. Vi har inga uppgifter om färgomfånget, men de två lägen du kan växla mellan, Normal och Vivid, ser ut att motsvara srgb och dci-p3. Ljusstyrkan verkar bra men inte så extremt hög som i en del konkurrenter på senare tid. Vi får lite problem med att tyda skärmen i starkt solljus.

Nu sällar sig även Huawei till dem som stoppar in högfrekvent skärm i sina mobiler. P40 Pro har 90 Hz-panel precis som Oneplus 7T-lurarna som kom i höstas. Du kan välja mellan 90 Hz för extra snabb respons, snyggare flyt i scrollning, animationer med mera, eller traditionella 60 Hz vilket inte är lika snyggt men spar batteri.

Vi vet inte om Huawei gör som Oneplus och har adaptivt 90 Hz-läge, vilket innebär att det bara är hög frekvens när det behövs, men 60 Hz när du till exempel tittar på video. Men det verkar så, för vi märker ingen skillnad på batteritiden i 60- och 90 Hz-läge när vi strömmar film.

Lysande batteritid

I bägge lägena är det utmärkt bra batteritid. Dess 4 200 Mah-batteri ger oss videoströmning i precis över ett dygn, medan andra sysslor som webbsurf och användning av sociala appar och mobilt Office drar lite mer. Men även då är batteritiden övertygande lång. I alla fall så länge vi håller oss undan från energislukande aktiviteter som att fota och filma, då får man alltid räkna med att batteritiden hyvlas av.

Huawei P40 Pro bakifrån
Huawei P40 Pro i dämpat blått utförande. Trots en aningen bullig form och tjocklek på nio millimeter, upplever vi den som behändig.

Vid vardaglig användning kan en laddning varannan dag vara fullt rimligt, och liksom i tidigare Huawei-flaggskepp går det snabbt med medföljande Supercharge-laddare. Även den trådlösa laddningen ska ha fått en boost i effekt på upp till hela 27 Watt, men det har vi inte haft tillfälle att testa. Funktionen för omvänd trådlös laddning som gör mobilen till en laddplatta, finns givetvis kvar.

Det Huawei själva lyfter fram som det hetaste med P40 Pro är dess kameror, och det är lätt att se varför. De bygger här vidare på samma goda egenskaper som gjorde föregångaren P30 Pro till en höjdare att fota med – en huvudkamera med smart dynamik och mobilmarknadens bästa egenskaper för foto i mörka miljöer, en pålitlig vidvinkelkamera och en 5x optisk zoom med liggande teleskopdesign som ger upp till 50x i max inzoomning när det kombineras med ytterligare digital zoom.

Lite bättre kamera på de flesta punkter

Samtliga är förbättrade här. Framför allt har zoomen blivit vassare tack vare en större sensor, högre ljuskänslighet, nya algoritmer och finjustering av optiken. Det ger skarpare bild och mer detaljer vid hög inzoomningsgrad, och till och med i 50x-läge känns bilder nu användbara, om än inte särskilt snygga. Den utmanar Samsung Galaxy S20 Ultra som bästa zoomkamera. Samsung extremzoomar bättre, men Huawei har bättre kontrast och färger i zoomade bilder, och nu klart förbättrad bildstabilisering.

Huawei P40 Pro kamera
Kameran har tre aktiva sensorer och en extra för 3d-djupseende. 

Huvudkameran har fått större sensoryta och fler megapixlar, 50 mot tidigare 40. Men den är i princip byggd på samma sätt som förr, med samma färgfiltertyp och pixelsammanslagning vid fotning i mer normal upplösning. Små förbättringar av ai och vidareutveckling av bildprocessning gör den också till en snäppet bättre kamera än P30 Pro. Framför allt gillar vi den i helautomatiskt läge tack vare konsekvent snabb autofokus och välbalanserad färg- och ljushantering,

Även vidvinkelkameran är klart förbättrad, då den fått en större 40-megapixelsensor och ärver många av huvudkamerans fina egenskaper för mörkerfoto, även om den givetvis inte är lika vass på det. Däremot saknar vi det makro-läge som P30 Pro och även ett par andra Huawei-mobiler också använder vidvinkelkameran till.

Kameran har slutligen en fjärde liten lins, men den är enbart till för extra djupinformation, för sådant som bokeh-foto och ar-tillämpningar. Bokeh har Huawei länge varit bra på (och först ut med, i alla fall i mobiler här i väst), och vi har inga klagomål på funktionen i P40 Pro.

Zoomfoto
Med kameran inzoomad till max får vi detaljer i bilden som vi inte fick med föregångaren. Dessutom är bildstabiliseringen klart förbättrad. Men 50x-zoom är som synes inte lämpad för någon fin-fotografering, det blir uppenbara uppskalnings-artefakter i bilden.

Tunga prestanda

Telefonen drivs av övertygande systemkretsen Kirin 990 5G som ger oss all den flaggskeppsprestanda vi kan tänkas behöva och som fortfarande verkar kunna leverera strömsnål drigt mellan varven. 256 GB riktigt snabb flashlagring bidrar också till en kvick upplevelse. Som namnet på kretsen antyder är P40 Pro klar för när det (förhoppningsvis) under året blir 5g-fart på utvalda platser i Sverige, och givetvis får vi också pigg lokal surf tack vare wifi 6.

Att Huawei kan bygga en bra mobil är det inget snack om, framför allt med en av marknadens absolut vassaste kameror. P40 Pro levererar toppklass på många punkter, om än inte på alla. Vi hade till exempel önskat oss stereoljud och lite mer ljusstyrka i skärmen i ett sånt här flaggskepp.

Och även om den rådande mjukvarusituationen är virrig så ser framtiden inte omöjlig ut för Huawei. Men vi kan inte rekommendera P40 Pro i skrivande stund för andra än riktiga entusiaster som verkligen vill ha kameran och har rätta ”gör det själv”-andan när det gäller mjukvaran.

Huawei P40 Pro
Även i ovan- och nederkant har skärmen en viss böjning, men den är väldigt liten.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei P40 Pro ELS-NX9
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Huawei Kirin 990 5G
Processor: 2st x Cortex-A76 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 2,36 GHz + 4 x Cortex-A55 1,95 GHz, dual NPU
Grafik: Mali-G76
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB, plats för mn-kort
Bildskärm: 6,58 tum oled, 1200 x 2640 bildpunkter, 90 Hz.
Kameror: 50,3 megapixel + 40 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 5x telefoto + 3d-djupsensor med led bak, 32 megapixel + 3d-djupsensor fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: EMUI 10 baserat på Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning, dubbla sim + esim, vattentålig (IP68)
Batteri: 4 200 mAh, 24h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 32h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,2 x 0,9 cm
Vikt: 209 gram
Rek. pris: 10 990 kr
Pris: 7 412 kr hos ComputerSalg.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 458 610 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 959 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 5 697 poäng
Androbench, lagring: 1 464,32 MB/s

Betyg: 4 av 5