Dags att tygla el-elementet

Billy julklapp

Billy Ekblom (nyhetsredaktör): ”Till alla husägare får det blir någonting som hjälper dem att spara in på eller effektivisera sin energianvändning. Kanske en smart termostat som reglerar golvvärmen eller tyglar det där elslukande elementet? Aktörer som Sensibo och Tado bygger enkla och effektiva lösningar; som nybliven villaperson har jag bara börjat botanisera i deras sortiment.

Jag tror att de senaste årens elkris kommer att ge hela segmentet ett enormt uppsving, vilket i förlängningen bara kan betyda bra saker för det smarta hemmet.”

Tado Wireless Temperature Sensor
Pris: Från 1 095 kronor via Prisjakt


Håll kaffet lagom varmt

Julklappar

Ida Blix (videoredaktör): ”Jag skulle ge bort en Ember-mugg. Det fiffiga med den är att den håller kaffet i precis din favorittemperatur länge. Roligt nog ställer du den i ett fat för att ladda. Den funkar precis lika bra med te eller annan varm dryck förstås. Ja, den har en app och med den kan du göra några olika profiler som passar dina favoritdrycker.

Muggen finns i olika färger och storlekar. Det finns också en resemugg för den som ofta är på språng. Nackdelen är förstås att det är enbart handdisk som gäller. ”
Ember 295 milliliter
Pris: Från 1 595 kronor via Prisjakt


Spara stålar med enkel mätare

Julklappar

Mattias Inghe (testredaktör): ”I dessa tider kan det vara bra att gå igenom alla uppkopplade prylar där hemma och se vad som ska ställas i eko-läge eller rentav pluggas ur mellan varven när de inte används. Men det kan vara svårt att veta vad som ger kännbar effekt och när det bara är onödigt.

Sparar du något på att ladda den bärbara datorn långsammare? Vad betyder sänkt ljusstyrka på tv:n? Är airfryer eller miniugn bäst? Med en mätare mellan vägguttaget och en pryl får du enkelt koll på det.”

Jula Elmätare
Pris: 249 kronor hos Jula


Renare luft med tidsenlig snygging

Julklappar

Andreas Bergsman (testare): "I år hoppas jag att tomten (eller svärfar) har pressat ner en luftrenare i säcken. Med tanke på alla partiklar som far runt i luften är ett förbättrat inomhusklimat klart prioriterat.

Gärna då sprillans nya Jya Fjord som övertygade rejält när vi nyligen testade den. Och då inte enbart för den effektiva reningen, utan även för dess snygga och tidsenliga design!
Jya Fjord
Pris: 3 190 kronor hos Webhallen eller för Pro-modellen 4 109 kronor hos Proshop


Prylen som hittar dina prylar

Karin julklapp

Karin Enblom (webbredaktör): ”I jul vill jag lägga en prylhittarbricka under granen. Det är en både nyttig och rolig liten pryl som du kan köpa för omkring 300 kronor, och som är perfekt att ge bort till vänner och släktingar som ofta tappar bort sina saker.

Placera prylhittarbrickan på eller i dina oftast borttappade saker för att enkelt hitta dem när de kommer bort med hjälp av en mobiltelefon. Du kan spåra allt från plånbok och nycklar till glasögonfodral eller kläder. Exempel på prylhittarbrickor är Apple Airtag, Samsung Smarttag och Tile.”

Tile Pro
Pris: 280 kronor hos Amazon Sverige


Ljuv musik utan onödigt brus

Julklappar

Andreas Thors (webbredaktör): ”Årets pryl jag vill stoppa under granen i år (och adressera till mig själv) är ett par brusreducerande hörlurar. För det första är resor äntligen tillbaka på menyn efter det långa corona-uppehållet, och på både tåg och flyg är brusreducering ovärderligt. Har du en gång testat vill du aldrig resa utan igen.

För det andra är det skönt att enkelt kunna stänga ute ljud på såväl kontor som hemmakontor för att fokusera bättre. Jag sneglar glupskt på Sony WH-1000XM5 som vår hörlursexpert gav högt betyg.”
Sony WH-1000XM5
Pris: 3 790 kronor hos Amazon Sverige


Smart paket för att fjärrstyra värmen

julklappar

Mikael Lindkvist (chefredaktör): ”Det här lilla paketet kan bli en riktig hit om personen i fråga har en luftvärmepump (hemma eller på lantstället).

Komplettera gärna med ytterligare klimatsensorer så att det går att hålla koll på temperaturen i hela huset – på distans. Inte bara bra för att kunna fjärrstyra ditt värmesystem (eller ac på sommaren), ett smart sätt att hålla ned elförbrukningen också i dessa tider då varje sparad kWh räknas. Om du vill bli riktigt poppis inkluderar du Plus-abonnemang i paketet för att låsa upp alla smarta funktioner.”

Sensibo Air
Pris: 1 490 kronor hos MediaMarkt


Läs e-böcker – med avfall från havet

julklapp

Martin Appel (konsumentredaktör): ”En e-boksläsare är den perfekta julklappen till bokmalen – oavsett vad hen vill läsa. Med en oöverträffad batteritid och en knivskarp skärm som har papperskänsla ger den en helt annan läsupplevelse än alla andra prylar.

Själv är jag just nu mest nyfiken på Kobo Clara 2E, som är en avskalad platta utan onödigt lullull. Den klarar alla e-boksformat – inklusive böcker som du lånar på biblioteket och den har även stöd för att lyssna på ljudböcker. Kobo Clara 2E, som är vattentät, är tillverkad av 85 procent återvunnen plast, varav 10 procent är avfall från havet.”

Kobo Clara 2E
Pris: 1 539 kronor hos Amazon Sverige


En himla läcker dator

julklapp

Petter Ahrnstedt (redaktör): ”Apples senaste datorkreation är en stramt formgiven dator som är så där himla läcker bara en dator från Apple vara. På insidan sitter Apple egenutvecklade M2-processor, vilken ger tvåsiffrig batteritid och tillräckligt med kraft för att redigera flera strömmar av 4k-video – och det utan att den ens blir varm. Den har inte ens fläktar.

Macbook Air M2 är den snyggaste och bästa prylen du kan lägga under granen. Såvida inte tomten bestämmer sig för att behålla den själv. ”

Macbook Air M2
Pris: 14 990 kronor hos Amazon Sverige