C40 plus tillbehör

Testad produkt: Astro C40 TR
Pris: 2 099 kronor hos Webhallen

I vanliga fall brukar konsoltillverkarnas egna handkontroller göra susen i de allra flesta spelen, oavsett om du föredrar Xbox One-kontrollen eller Dual Shock 4. Den senare har på sistone även blivit mer lättillgänglig för andra format än Playstation 4. Men om du av olika anledningar behöver extraknappar eller vill anpassa din kontroll efter eget behov behöver du nog ett dyrare alternativ. Astro C40 TR är just en sådan kontroll, och definitivt en av de bättre till Playstation 4.

Astros senaste tillskott ger oss egentligen allt vi kräver av en proffskontroll, och lite mer därtill. Styrkorset är av vanlig modell, alltså helt istället för de fyra riktningsknapparna på Dual Shock 4. Funktioner som skakningar, touch-platta och headsetingång är alla intakta och gör att kontrollen är garanterad att fungera med alla typer av spel. Ljusskenan saknas dock, men då den sällan används till något vitalt är dess frånvaro inget vi märker av. Och hör och häpna ­– till skillnad från många andra tredjepartskontroller kan C40 TR även användas i trådlöst läge.

Bättre grepp än Dual Shock 4

Det första som slår oss när vi greppar tag i Astros nya pro-kontroll är hur ordentlig den känns. Tyngden är verkligen påtaglig och ytan helt klädd i gummi, vilket gör att kontrollen känns riktigt bekväm att hålla i under längre spelsessioner. Astro C40 TR är också större än en Dual Shock 4 och påminner mer om Xbox One-kontrollen. 

Astro C40 Dual Shock 4-läge
Foto: Raphael Cano Felix

En populär funktion hos pro-kontroller är de extraknappar som finns på undersidan. Här rör det sig däremot inte om löstagbara ”paddlar” i stil med Elite-kontrollen till Xbox One, utan två extra avtryckare som sitter i perfekt läge för våra långfingrar. De är dessutom tillverkade av samma material som övriga L- och R-knappar, vilket gör att de känns helt naturliga direkt. I shooters blir dessa ovärderliga då vi exempelvis kan ställa in så att vi kan hoppa och sikta samtidigt.    

Anpassningsbar till max

Och det bästa är att vi kan programmera om knapparna på momangen via en knapp på baksidan av kontrollen. Processen tar bara ett par sekunder och sträcker sig även till att inkludera möjligheten att sätta ut funktioner på själva styrkorset. Vi kan spara upp till två olika konfigurationer via en liten spak och för ytterligare kontroll finns det även en tillhörande pc-app.

Konfigurerar spakar på Astro C40
Foto: Raphael Cano Felix

Tyvärr hade vi svårigheter med att få programmet att känna igen vår kontroll, så vi fick nöja oss med att konfigurera direkt på den istället. Och det är också direkt på kontrollen som den största och mest betydande konfigurationen görs. Båda analoga spakarna och styrkorset är nämligen flyttbara moduler och kan flyttas om bäst vi önskar. Av förklarliga anledningar måste vi öppna upp fronten på kontrollen via en medföljande skruvdragare, men processen tar inte mer än ett par minuter. 

Astro C40 Xbox-mode klar
Foto: Raphael Cano Felix

Det första vi gjorde var att testa en Xbox-influerad uppsättning där vi enbart byter plats på vänsterspak och styrkors, något som fungerade väl över förväntan. Allt som krävs är lite mental omprogrammering, speciellt efter flera år av Dual Shock-användande. Detta är självklart en smakfråga, men vi uppskattar att möjligheten finns och efterlyser fler kontroller med samma funktion.

Allt är inte guld och gröna skogar

Vad som först verkar vara en ultimat handkontroll visar sig dock ha skavanker, vissa mer överkomliga än andra. Sett till mjukvarusidan har vi ju programvaran som inte fungerade för oss, men även det faktum att kontrollen dyker upp som en Xbox-kontroll i operativsystemet. Det betyder att vi inte kan dra nytta av Dual Shock 4-funktioner när vi spelar på pc och att själva spelen inte visar de rätta knappanvisningarna.

Baksidan astro c40
Foto: Raphael Cano Felix

Vi fick även med en uppsättning av olika varianter på spakar, som tyvärr är alldeles för svåra att byta ut. Till skillnad mot Xbox Elite Controller Series 2 som sköter detta smidigt via magneter måste vi i fallet Astro C40 TR ta till våld för att dra ut spakarna från själva modulerna, vilket gör att vi inte byter ut dessa så ofta som vi velat.

Omdöme

Det bör sägas på en gång att Astro C40 är en av de bästa kontrollerna vi har testat till Playstation 4. Kvaliteten är riktigt robust och knapparna enkla att programmera om. Dessutom uppskattar vi att kunna byta plats på spakarna och styrkorset – vissa spel fungerar trots allt bättre så. Men så har vi den lilla detaljen att kontrollen kostar nästan lika mycket som spelkonsol, vilket lär avskräcka en hel del.

Vi skulle i första hand rekommendera Astro C40 TR till den seriöse Playstation 4-gamern som är frälst i shooters som Fortnite eller fps-spel som Call of Duty. Enbart då är det verkligen värt den stora investering det ändå handlar om.  


Specifikationer Astro C40 TR

Produktnamn: Astro C40 Tournament Ready
Testad: November/December 2019
Tillverkare: Astro Gaming
Format: Playstation 4 och pc
Anslutningar: Usb micro, headset
Vikt: 318 gram
Rek. pris: 2 099 kronor.
Pris: 2 099 kronor hos Webhallen

plus

Känns helt rätt i händerna.
Mer konfigurerbar än andra kontroller.
Kan användas både trådat och i trådlöst läge...

minus

...men varför måste vi fortfarande ha fula usb-mottagare inkopplade?
Dyr.
Programvaran till pc kände inte igen vår kontroll.

Betyg 4 av 5

Astro C40 TR PC/PS4

Bästa pris just nu: 2099 kr