Testad produkt: Airthings Wave Plus
Pris: 2 690 kronor hos Webhallen.

För snart två år sedan testade vi Airthings Wave, som på ett smart och smidigt sätt mäter radonnivåerna i hemmet. Nyligen testade vi även lillasyskonet Airthings Wave Mini, en billig budgetmodell (900 kronor jämfört med 1 900 kronor för Airthings Wave) som trots att den gjorde vad den skulle ändå kändes som en ofullständig produkt.

Nu har turen kommit till storasyskonet Airthings Wave Plus och denna gång är vi mycket nöjda med det vi testar.

Att komma igång med och använda Airthings Wave Plus är precis som för småsyskonen verkligen enkelt. Bara att ladda ned appen, skapa ett konto, och koppla ihop mobilen med den batteridrivna dosan. Sedan är det bara att placera ut den där man vill få sina mätvärden. Den vill visserligen ha en vecka på sig för att kalibrera, men man behöver inte göra något annat än att låta den ligga still på en hylla eller uppsatt på en vägg.

Superenkelt

Airthings Wave Plus är, precis som småsyskonen, en rund dosa utan några knappar eller annat. Jämfört med nyligen testade Mini är dock Airthings Wave Plus lite större, lite tyngre och saknar Minis praktiska bordsställ. Istället måste den monteras på väggen eller bara läggas plant på ett bord eller i en hylla.

Den är ständigt igång och skickar sina data till mobilappen via bluetooth. För att få en snabb uppfattning om luftkvaliteten kan man vifta med handen framför den. Lyser den grönt är allt okej. Lyser den gult är luftkvaliteten inte optimal, men det är heller ingen direkt fara på taket. Lyser den däremot rött är det hög tid för åtgärder.

För att få reda på exakt vad problemet är (och vad som kan göras för att åtgärda det) måste man dra igång appen. Där finns sedan dels en summarand översikt, dels värden för respektive mätområde. Förutom att se aktuellt mätvärde kan man få fram en kurva och ett genomsnittsvärde för senaste två dygnen, veckan, månaden eller året.

Airthings Wave Plus
Ett öppet fönster gör ofta underverk för luftkvaliteten.

Komplett

Vår största invändning mot Airthings Wave Mini var att den kändes ofullständig. Med Airthings Wave Plus är det precis tvärtom. Förutom temperatur, luftfuktighet och lättflyktiga organiska föreningar (TVOC – Total Volatile Organic Compounds), som även Airthings Wave Mini klarar, mäter Airthings Wave Plus även radonnivåer, lufttryck och koldioxidhalt.

Kort sagt alla de mätområden som man kan tänkas önska sig. Med Airthings Wave Plus känns det som man får en så god kontroll på luftkvaliteten som man som lekman kan önska sig. Det är en lättanvänd dosa med en app som är ett föredöme i pedagogik och användargränssnitt.

Finns det då inga nackdelar? Förutom den lilla detaljen att ett bordsstöd hade varit önskvärt är det förstås priset. 2 800 kronor svider rejält i plånboken. Att försäkra sig om en god luftkvalitet är å andra sidan värt otroligt mycket det också.

M3 rekommenderarOmdöme

Airthings Wave Plus kostar en hel del, men ger med sina sex mätområden en komplett koll på luftkvaliteten hemma. Bryr man sig om sin hälsa och sin hemmiljö (och vem gör inte det) är detta helt klart något som är värt ett köp.

Specifikationer

Produkt: Airthings Wave Plus
Testad: December 2019
Tillverkare/kontakt: Airthings, airthings.com.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Strömförsörjning: 2 x AA-batterier.
Mått: 12.0 x 12.0 x 3.0 centimeter.
Vikt: 221 gram.
Funktioner: Mäter TVOC, temperatur, luftfuktighet, radonnivåer, lufttryck och koldioxidhalt.
Övrigt: Stöd för Google Assistant och Amazon Alexa.
Rek. pris: 2 800 kronor.
Pris: 2 690 kronor hos Webhallen.

plus

Lättanvänd.
Bra och lättöverskådlig app.
Ger komplett kontroll på luftkvaliteten.

minus

Dyr.
Saknar bordsstöd.