Uppdatering (2019-12-20):

Google har fixat databuggen i Chrome 79 på Android

Google har nu åtgärdat en uppmärksammad bugg i webbläsaren Chrome som gjorde att inloggningsuppgifter och liknande inte sparades i vissa Android-appar.

Problemet återfanns i Webview, en komponent som gör det möjligt för appar att visa webbinnehåll utan att öppna Chrome. I version 79.0.3945.79 ändrades platsen där användardata lagrades, men många tjänster ville fortsätta att lagra data på den gamla platsen. Följden blev att viss information gick förlorad.

När Google valde att dra tillbaka uppdateringen hade uppskattningsvis 15 procent av användarna redan uppdaterat, rapporterar Zdnet.

I och med version 79.0.3945.93 ska buggen vara åtgärdad och all data lagras på korrekt plats. Så det enda du behöver göra för att allt ska fungera som vanligt igen är att uppdatera webbläsaren.

Tidigare (2019-12-16):

Google drar i nödbromsen för Chrome 79 på Android – bugg raderar data

Chrome 79 började rullas ut till Android-användare 10 december, men nu har Google stoppat utrullningen. Sedan i torsdags har användare nämligen rapporterat om problem där både Chrome och andra appar plötsligt verkar ha glömt en massa viktiga saker, som loginuppgifter.

Problemet är att Googles utvecklare ändrade platsen där Chrome lagrar sin data i version 79, men glömde lägga till en funktion för att flytta existerande data från den gamla platsen, skriver Zdnet.

Det här innebär att appar som använder Chromes webbmotor tappar kontakten med sin data, som i detta fall lagras i “localStorage” och “WebSQL”. Det här är två funktioner som inte används så värst mycket ute på webben, men däremot väldigt mycket av webbappar.

En utvecklare Zdnet talat med sig att 250 000 användare av hans app har drabbats, och många har inte lagrat sina loginuppgifter någon annanstans så har stängts ute från sina konton.

Google håller på att ta fram en buggfix som ska försöka återställa den förlorade datan, men det är inte säkert att det kommer fungera för alla användare. Städappar kan till exempel ha raderat den gamla mappen när den inte längre hade en tillhörande app.