Testad produkt: Audio Pro A36
Pris: 7 990 kronor/par hos Prisjakt.

Uppskattar du Audio Pro överlag och dessutom högtalare med en mer klassisk formgivning kommer du utan tvekan få ditt lystmäte tillfredsställt med den nya modellen A36, alternativt den mindre A26, som får ses som en vidareutveckling av modellerna Addon T20/T14. I detta fall kikar vi närmare på den större av dessa två modeller, golvhögtalaren A36, som kommer i antingen svart eller vitt utförande med matchande magnetiska frontskydd.

Audio Pro A36

Nu är det i och för sig inga resliga högtalare, A36 mäter endast dryga 83 centimeter i höjd och ståendes sida vid sida med exempelvis klassiska modellen Black Diamond ser den i det närmaste något förkrympt ut. En smaksak, men är du ute efter ett par till utseendet ståtliga högtalare kommer du bli aningens besviken.

Wifi-anslutna golvhögtalare

A36 kommer givetvis i par, varav förstärkarna (2 x 75W) liksom alla anslutningar, sitter i den vänstra högtalaren. Denna kopplas sedan via kabel ihop med den högra, passiva högtalaren och väl på plats kan vi sedan börja med det riktigt intressanta, installationen och de olika alternativen. Precis som i fallet Addon T20 finns möjligheten att förutom via aux eller optiska ingångarna ansluta högtalarna via bluetooth.

Audio Pro A36

Med A36 tar Audio Pro ytterligare några steg och adderar både wifi-anslutning liksom en hdmi (arc)-ingång för anslutning till tv:n och möjligheten att justera volymen med dess fjärrkontroll.

Den trådlösa nätverksanslutningen innebär att högtalarna kan implementeras i multiroom-installation, förutsatt att du sedan tidigare införskaffat eller planerar att framledes addera några av tillverkarens övriga wifi-högtalare, och inställningar för detta liksom eventuella rumsindelningar hanteras i den tillhörande appen.

Audio Pro A36

I appen går det även att justera inställningarna för basåtergivning, diskant samt – om du anslutit tv:n via arc-anslutningen – lägga till en virtuell surroundeffekt som är ställbar i tre olika lägen. Här kan du mata in användaruppgifter till en rad olika streamingtjänster, såsom Tidal, Napster, TuneIn eller Deezer. Och då högtalaren är ansluten till nätverket går det naturligtvis att skicka musik via Spotify Connect.

Den fysiska knappsatsen som tillverkarens övriga wifi-högtalare är beskaffade med saknas, men på den tillhörande fjärrkontrollen liksom i appen finns de uppskattade fem snabbvalsknapparna som var och en kan programmeras för favoritspellistor eller radiokanaler. 

Audio Pro A36

Som hemmabiohögtalare presterar A36 givetvis flera resor bättre än tv:ns inbyggda högtalare, men kan utan vidare även axla en traditionell ljudlimpas arbetsuppgifter. Den levererar i och för sig inte en lika öppen och oansträngd dialogåtergivning, men levererar å andra sidan en bredare stereobild och en basåtergivning som en dedikerad soundbar inte ens kommer i närhet av utan uppbackning av en kompletterande subbas.

Virtuell surround för en mer omslutande upplevelse

En jämförelse med ett komplett hemmabiosystem och alla högtalare som ingår blir självklart haltande, men avsaknaden av bakre högtalare kan till viss mån kompenseras med hjälp av den virtuella surroundeffekten, även om den givetvis inte gör det fullt ut.

Vore det inte så att vi redan här var övertygade och sålda på dessa högtalares kompetens blir vi det vid musikavlyssning, som utan tvekan är A36:ans paradgren. Trots att det är ett par relativt kompakta högtalare har man här lyckats skapa en välavstämd och träffsäker förening.

Högtalarelementen, ett 1-tums diskantelement samt två 4,5-tums långslagiga baselement, matade av de helt nya förstärkarna i kombination med en kompetent signalprocessor, levererar en fylligare och mer engagerad ljudbild än vad vi någonsin kunnat hoppats på. De trivs bäst placerade med lite luft mellan sig och bakomvarande vägg och det går att dra på duktigt. A36 mäktar med att fylla vilket större rum som helst i hemmet med både detaljerade och engagerade toner – och det helt trådlöst!

Omdöme

Som så många gånger tidigare lyfter vi återigen hatten av för Audio Pro. Med A36 erbjuds inte bara ett par golvhögtalare som presterar mästerligt ljudmässigt – förutom att anrättningen kan serveras trådlöst erbjuds här även hdmi arc-anslutning för en smidig anslutning till tv:n liksom kompatibilitet med tillverkarens övriga multiroom-enheter.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: December 2019
Modell: A36
Tillverkare: Audio Pro
Typ:  Aktiva Wi-Fi-högtalare
Förstärkare: 2 x 75W Digital class D
Anslutning: Wifi, bluetooth 5.0
Digitala ljudingångar: Hdmi arc, Optisk
Analoga ljudingångar: 3.5mm stereo
Analoga ljudutgångar: Subwoofer pre out
Frekvensåtergivning: 32Hz – 25kHz
Mått (H x B x D): 83,2 x 19 x 31 cm
Rek.pris vid test: 8 000 kronor/par
Pris: 7 990 kronor/par hos Prisjakt.

plus

Wifi- samt hdmi arc-anslutning.
Kompatibla med tillverkarens övriga wifi-högtalare.
Ljudet!
Snygg design.

minus

Trist gränssnitt i appen liksom att…
…det saknas möjlighet att ansluta center- eller surroundhögtalare.

Betyg 5 av 5