Testat spel: Star Wars Pinball
Pris: 329 kronor hos CDON.

Snart är det dags för årets kanske största biohändelse: Star Wars: The Rise of Skywalker. Även om det (tack och lov?) inte kommer något officiellt spel baserat på den nionde episoden, finns det ganska gott om andra Star Wars-titlar att ta sig an – åtminstone för Playstation- och Xbox-ägare. För Switch-spelare är utbudet däremot betydligt tunnare, men räddningen kan vara något så otippat som ett flipperspel.

Star Wars pinball clone wars

Det geniala knepet ändrar allt!

Zen Pinball har varit med länge nu. Det började sin resa på Xbox 360, spred sig sedan till PS3 och finns i dagsläget till de flesta format. Till en början känns Star Wars Pinball på Switch som vilken annan version som helst, om än lite suddigare jämfört med grafiken på de fullvuxna konsolerna.

Men så ser vi den. En liten ikon med roterande pilar. Ett klick senare vrider sig hela skärmen. Vi kopplar loss Joyconsen, ställer konsolen i knät och njuter av flipperspelande på ett sätt som bara Switch kan erbjuda. Vi ser hela flipperbordet utan panoreringar och andra störningsmoment, och kan lägga all fokus på att knäppa till flipprarna precis rätt. Allt känns oerhört naturligt och det är svårt att gå tillbaka till det liggande widescreen-läget.

Att spela normalt i liggande widescreen-läge fungerar också bra, så klart. Det är ju så vi får spela på majoriteten av de andra plattformarna. Det är också så vi får spela på tv:n och på Switch Lite. Men översikten och bekvämligheten når inte samma nivå här.

Star wars flipper clone wars

Vem bryr sig om flipper?

Nu kanske ni undrar varför ett digitalt flipperspel är något att bry sig om. Hur kul är ett spel som egentligen bara går ut på att slå på en stålkula med flipprar? Väldigt kul, faktiskt. Så vida du inte avskyr flipper i alla fall. Med 19 bord baserade på allt ifrån originaltrilogin, Solo och Rogue One, till Clone Wars och Rebels finns det gott om innehåll för Star Wars-fans att grotta ner sig i.

Det som utmärker Star Wars Pinball, och Zen Pinballs (numera Pinball FX3) övriga flipperbord för den delen, är att de i grunden är realistiska – men samtidigt innehåller uppdrag baserade på händelser i filmerna och varierade minispel. Varje bord är fyllt till bredden med läcker artwork och 3d-modeller av välkända karaktärer som levererar klassiska repliker. En annan kul detalj är att vissa bord innehåller korta klipp från filmerna, presenterade i gulsvart flipperbordsskärmsformat.

En annan höjdpunkt är de många minispel som kan aktiveras genom att träffa rätt ikoner på flipperbordet. Då flyttas vi från flipperbordet och får istället skjuta stormtroopers, duellera mot Darth Vader, guida X-wings genom asteroidfält med mycket mera. Även om kontrollen i minispelen ofta lämnar en del att önska lyfter de Star Wars Pinball en bra bit över vanliga flipperspel.

STar Wars pinball han solo

Omdöme

Star Wars Pinball är en samling innehållandes 19 av de flipperbord som tidigare släppts som nedladdningsbart innehåll till Zen Pinball 3. Trevligt nog tillhör flera av Star Wars-borden det bästa Zen Pinball 3 har att erbjuda, med både god variation och varierad svårighetsgrad. För att vara ett flipperspel, det vill säga. Har du inget intresse av genren, eller Star Wars för den delen, finns det inte mycket att hämta här. För alla Star Wars-fans är det däremot en perfekt uppvärmning inför Skywalker-sagans sista del.


Fakta: Star Wars Pinball

M3 rekommenderarUtvecklare: Zen Studios
Format: Nintendo Switch
Genre: Flipper
Testat: December 2019
Lansering: Ute nu
Pris: 329 kronor hos CDON.

plus

19 olika flipperbord som alla håller hög klass.
Fyllt med nostalgi.
Minispel och klassiska scener i flipperspelsskärmsformat skapar variation.

minus

Till och från kan det bli lite plottrigt.
Knepig kontroll i flera minispel.
Replikerna känner vi igen, men vad hände med rösterna?

Betyg 4 av 5