Testade produkter: LG OLED55C9
Pris: 13 990 kronor hos Cdon.

I år har vi testat prispressad lcd-tv samt påkostad premium-oled från LG. Men deras kanske mest intressanta modell har vi missat, därför passar vi på att kolla in prisvärda oled-tv:n C9 så här precis innan jul.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med tanke på att bildkvaliteten och funktionaliteten är i princip den samma som i betydligt dyrare LG-flaggskeppet E9 övertygar LG C9 stort. Du får inte samma exklusiva design och inte riktigt lika rent och kraftfullt ljud, men den gör inte bort sig på de punkterna heller. De små brister den har, som saknat stöd för hdr10+, har vi mer överseende med här, med tanke på det fördelaktiga priset. Det här är, kort och gott, ett grymt bra köp i sin prisklass.

Positivt

  • Fina färger.
  • Utmärkt uppskalning från 1080p och sdr.
  • Snabba responstider och hdmi 2.1.

Negativt

  • Inget hdr10+.
  • Saknar enstaka appar.
M3 rekommenderar

C9 skiljer sig från E9 på en handfull punkter, mest uppenbart i designen. Skiljer sig åt i design. C9 har en bred, framåtskjutande fot där E9 har en plan glasyta. Även här monterar man på en tung fot på baksidan, men den är inte lika massiv. Liksom E9 lutar C9 en aning bakåt, men står ändå mer upprätt.

Skärmpanelen har lite tjockare skärmkant runtom än de allra mest premium oled-modellerna, vilket också gör den marginellt bredare. Den har ett relativt brett men inte så tjockt bakstycke med tydlig plastkänsla i höljet, och matt metallplåt i oled-panelens bakdel.

LG C9 framifrån
LG C9 kan trots pressat pris mäta sig med många premiummodeller i bildkvalitet.

Samma bild som i flaggskeppet

C9 finns i tre storlekar, 55, 65 och 75 tum. Här har vi testat samma storlek som vi testade av E9, nämligen 55-tummaren. Den har ett standardpris i ett flertal stora butiker på 16 790 kronor, men finns att få tag på för runt 15 000 kronor om du letar runt lite och jämför priser. Det är riktigt bra för en 4k-oled. Speciellt en med så bra bild som denna.

För i bildkvalitet är det inget som ser ut att skilja den från LG:s flaggskepp. Den är byggd på samma bildpanel, har samma bildprocessor, samma kontrast-, färg-, och ljusegenskaper och samma hdr-stöd. Du får Dolby Vision och hdr10, men inte hdr10+.

Det är inte den ljusstarkaste tv:n på marknaden, över medel för en oled med hdr, men det finns även där snäppet vassare. Ljuskontrollen över hela skärmen kan i vissa fall kännas lite ryckig med något aggressiv abl (Automatic Brightness Limiter), men överlag gör den ett bra jobb. Du får ett gäng förkonfigurerade profiler, varav flera olika för biofilmvisning, ett för stort, ett helmanuellt och så vidare.

LG C9
Hdmi 2.1-portar, men inte så mycket annat.

Snabb bild eller smart uppskalning

Det finns en specialprofil för spel med extra korta svarstider. Den ställer dock ner färgomfånget en bit och gör bilden blek. Känner du ingen lagg i standardläget så skulle vi rekommendera att du kör det istället. Det har rejäl lyster i färgerna.

LG C9 gör ett bra jobb med uppskalning från 10890p till 4k, medan uppskalning från lägre upplösningar kan kännas lite onaturliga. Du kan också få utökad interpolerad dynamik i sdr-film, och för det mesta ger det en övertygande effekt.

Positivt är att liksom i LG E9 är bildingångarna även här hdmi 2.1. Det gör att den är väl förberedd för de kraftfullare spelkonsoler som kommer till nästa julsäsong. Och med snabba responstider är det en idealisk gaming-tv även för denna generation, en som du alltså inte behöver hosta upp en förmögenhet för. En sak som kanske kan vara ett problem för enstaka användare är att du inte får några analoga bildingångar, varken komposit, komponentvideo eller scart.

LG C9
Foten är stor och synlig, men allt annat än ful.

Enklare högtalare

När det gäller upplevelsen som användare är det framför allt i ljudet C9 skiljer sig från E9. Du får 40 Watts effekt istället för 60 Watt, och inte riktigt samma kristallklara detaljnivå, framför allt i diskanten. Den har inte heller riktigt samma rymdkänsla när vi kör video med Dolby Atmos-ljud. Det är dock fortfarande överlag väl godkänt. Bara mer som vi förväntar oss i den här lägre prisklassen.

LG: s smart tv-system Web OS är väl genomtänkt och lättnavigerat, både till installerade appar, olika bildkällor och enklare inställningar, medan det kan bli lite knepigt att navigera sig till detaljerade inställningar. Vi får en handfull medieappar förinstallerade, och de flesta stora svenska tjänsterna finns i en appbutik, tillsammans med ungefär 300 andra blandade spel och appar. Enstaka appar som TV4 Play och Cmore saknas dock.

Gränssnittet styrs med fördel med den medföljande Magic Remote-fjärrkontrollen, som med inbyggt gyro ger dig en förvånansvärt korrekt kontroll över en muspekare. Gillar du inte det kan funktionen stängas av och du kan använda traditionellt styrkors.

LG C9 fjärrkontroll
Vift-fjärren Magic Remote medföljer.

Specifikationer

Produktnamn: OLED55C9
Testad: December 2019
Tillverkare: LG
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Dolby Vision, hdr10 och hlg
Operativsystem: WebOS 4.5
Ljud: 40W 4.2 med Dolby Atmos
Anslutningar: 4 st hdmi 2.1, lan, 3 st usb 2.0, optisk s/pdif, hörlur/audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A
Mått inkl. fot: 122,8 × 25,1 × 73,8 cm
Vikt inkl. fot: 23 kg
Rek. pris: 16 790 kronor
Pris: 13 990 kronor hos Cdon.

Betyg: 4 av 5