Sedan maj i år har Facebook-ägda Instagram samarbetat med faktagranskare för att flagga falsk information som osann och minska spridningen. Det här har fungerat så bra att företaget nu ska börja rulla ut funktionen i resten av världen, skriver Zdnet.

Instagrams faktakoll fungerar så här: När innehåll antingen rapporteras av användare eller flaggas upp av företagets automatiska system tittar oberoende faktagranskare på det, och kan märka innehållet som falskt om trovärdiga källor kan visa att det som påstås inte är sant.

Innehåll som har märkts som falskt dyker inte upp i Upptäck-fliken och syns inte när du söker på hashtaggar. Stöter du på ett inlägg med innehållet döljs det bakom en varning att det är osant, och du får ytterligare en varning om du försöker dela det.

Det här gäller i hela världen oavsett var innehållet har märkts som falskt och därför kommer systemet börja fungera för alla användare globalt redan från start. Facebook delar också databasen över falskt innehåll mellan Instagram och Facebook, så något som har märkts som osant på den ena plattformen märks automatiskt även på den andra.