Idag finns det smarta hemmet-prylar överallt och i framtiden kommer de bara bli allt vanligare. Vad som däremot saknas är en kopplingsstandard för hela industrin, vilket kan starta frustration hos konsumenter och problem för tillverkare när olika ekosystem behöver fungera med varandra.

Google, Amazon och Apple med flera meddelar nu att de går samman för ta fram en ny gemensam standard för hur smarta prylar kommunicerar, Connected Home over IP, som är en ny självständig arbetsgrupp som sköts av Zigbee Alliance.

Målet är att ta fram en ny uppkopplingsstandard för det smarta hemmet som är baserad på Internet Protocol (IP). Något som gör det möjligt med end-to-end-kryptering med privat och säker kommunikation mellan olika smartenheter såväl som appar och molntjänster.

Tanken är att konsumeten i framtiden själv kan välja hur den vill kontrollera allt i hemmet varpå det kommer fungera felfritt och utan avbrott för samtliga enheter oavsett om de styrs genom Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant eller på något annat sätt. Något som kommer göra det enklare både för konsumenterna såväl som tillverkarna.

Läs också: Wifi 6 - tio frågor och svar om den nya tekniken