En prototyp för en ny funktion som ska göra musiklyssnandet på Spotify mer socialt, Tastebuds, har upptäckts i webbversionen av musiktjänsten av ingenjören Jane Manchun Wong. Den som vill kan se den ofullständiga startsidan för Tastebuds här.

Tidigare har Spotify-användarna främst fått förlita sig på Spotifys egna spellistor och smakalgoritmer för att upptäcka ny musik på plattformen. Något som gjort att Spotify blivit lite av en envåldshärskare gällande vilka låtar och artister som fått synas, vilket i sin tur förstås justeras av skivbolagens marknadsföring.

Tastebuds kan bli möjligheten att demokratisera lyssnandet genom att du mer lättillgängligt kan utforska dina vänners musiksmak, kolla vad de lyssnat på i det senaste samt lägga till låtar i dina egna spellistor. Förmodligen förutsatt att vännerna har valt att hålla sina profiler öppna, men inget är officiellt sagt.

Spotifys sociala funktioner har historiskt sett annars varit begränsade och användarna har istället främst fått förlita sig på att dela Spotify-länkar via andra sociala nätverk och meddelandetjänster.

När och om Tastebuds kommer dyka upp i fullversionen av Spotify återstår att se. I ett svar till Techcrunch säger Spotify att de alltid jobbar på nya produkter och upplevelser, men att de inte har några ytterligare nyheter att dela för stunden.

Läs också: Sagan om Spotify blir tv-serie på Netflix