Utgivaren Netease, som ger ut Pro Evolution Soccer-serien i Kina, meddelar att fotbollsspelaren och Arsenal-mittfältaren Mesut Özil tagits bort från det senaste spelet. Det rapporterar BBC.

Enligt Netease har Mesut Özil gjort uttalanden som sårat de kinesiska fansens känslor och vanhelgat sportens själ av kärlek och fred. Något som Netease säger att de varken kan förstå, acceptera eller förlåta.

I ett inlägg i sociala medier kritiserade Mesut Özil Kinas behandling av den muslimska folkgruppen uigurer samt övriga muslimers tystnad kring det hela. Mesut Özil, som själv är muslim, skrev att uigurer är "krigare som motsätter sig förföljelse". Kinas utrikesministerium svarade med att Mesut Özil blivit lurad av "fake news".

Flera människorättsgrupper säger att Kina fängslat omkring en miljon uigurer i landet utan rättegång. Kina själva har vid upprepade tillfällen nekat till att de särbehandlar uigurer utan säger att utbildar dem för att förhindra våldsam extremism.

Arsenal har valt att ta avstånd från fotbollsstjärnans kommentarer med hänvisning till att klubben är "opolitisk", rapporterar The Guardian.

Läs också: Apple frågas ut om appar med koppling till utlandet