Sista tv-testet i år blir en riktigt vräkig historia, Philips absoluta toppmodell 2019, som du hittar i butiker med namnet OLED984 eller 65OLED984. Till skillnad frän andra tv-modeller från Philips så finns det dock ingen 55OLED894 i 55-tumsformat, utan det är en storlek som gäller.

Den har ett pris på precis under 50 000 kronor. Det är en rejäl prislapp även för en bra oled-tv men så är det också en tv med en hel del av det lilla extra, framförallt i ljudväg, med en rejäl separat soundbar. Det är verkligen inte en pjäs som passar i alla hem. Den går inte att ställa på en tv-bänk utan är byggd för att antingen monteras på en vägg eller på ett golvstående stativ som medföljer. Vi testade den med det senare.

Att skruva ihop det hela är ett jobb för två. För att hantera en 65-tums-tv bör man ju i vilket fall som helst ha ett par extra händer, men här blir det extra viktigt för försiktig lyftning och måttning av tv och stativets olika delar.

Slimmad tv med mer ljus runtom

Det är dock enkelt att montera ihop och kräver förvånansvärt få skruvar. När allt är klart står tv:n stadigt på en bred fot och en stabil metallpelare. Den kan vicka lite om man kommer åt den dock. Inuti stativet går det också att dra strömkabel ner till golvet, så att du skipper ha den hängande löst. Det går det tyvärr inte lika smidigt att göra med externa bildkällor och antennkabel. Det går med lite slöjdande, men är inte lika smidigt, och kan kräva att du monterar ner stativet.

Philips 65OLED984
Philips 65OLED984 är en imponerande pjäs, men det är inte säkert att den har en naturlig plats i alla hem. 

Själva tv-delen av 65OLED984 är en slimmad historia med samma avskalade design som OLED804 sokm vi testade tidigare i år. Den har en tunn, lätt kopparglänsande metallram runtom en svart glasyta med relativt små marginaler runt själva oled-panelen och tv-bilden. Bakstycket är också relativt tunt och alla kontakter är riktade bakåt eller åt sidan så att de kan kommas åt även med tv:n tätt mot en vägg.

På två sätt skiljer den sig från OLED804. För det första har den inte samma subwoofer på baksidan. Det behövs knappast med den kraftfulla soundbar som den har istället. För det andra har den Ambilightdioder även i underkant, där OLED804 bara har det på sidorna och upptill.

Android och mångsidig fjärrkontroll

Som alla bättre Philips-modeller kör den Android TV, numera byggt på Android 9, vilket innebär att den har ett enormt app-utbud, god grundfunktionalitet för kanalhantering, inspelning, mediauppspelning och inbyggd Chromecast. Det är ett smidigt system för att komma åt innehåll i en handfull utvalda appar, men ett överdrivet bökigt system för vissa saker, som att göra finjusteringar i bild och ljud eller att hitta de rätta apparna i Androids enorma utbud.

Vi får med en fjärrkontroll som på ena sidan ser iu och beter sig som en klassisk sådan med styrkors, siffror och Neytflix-knapp. Den har också mikrofon, så att du kan röstdiktera sökningar och göra en del kommandon med hjälp av Google Assistent.

Vi hade hoppats att denna hade fått mer moder svenskt stöd så här till julen 2019, men tyvärr har Google ännu inte släppt på alla konversationsfunktioner. Men för att söka innehåll fungerar den fint. Och vill du inte prata med tv:n vänder du fjärrkontrollen upp och ner. På undersidan har den nämligen ett fullt qwerty-tangentbord.

Philips 65OLED984 på vägg
Vi testade den med golvstativ, men det medföljer också monteringssats för väggupphängning.

Kvalitet i bilden

Bildkvalitén är såvitt vi kan se identisk med den i OLED804 som vi testade tidigare i höstas. Det är i alla fall så snarlikt att vi inte upplever någon skillnad. Bildsignalen behandlas i bägge fallen av samma två parallellt jobbande P5-processorer, vilket bland annat har resulterat i extra naturlig känsla i uppskalning från lågupplöst material.

Uppskalning från hdr ger oss samma lätt överdrivna känsla i 65OLED984 som i OLED804 med överdriven kontrast, men den går att ställa ner till en mer dämpad nivå. Bägge modellerna har också riktigt bra hantering av rörelseoskärpa.

Det här är en ljusstark tv med rejält tryck i färgerna. Den har färgomfång upp till dci-p3-nivå och rec.2020, och stöd för alla viktiga hdr-standarder hlg, hdr10, hdr10+ och Dolby Vision. Ljusstyrkan på upp till 1 000 cd/m2 ger hdr-film den där rätta glimrande känslan, men det kommer bara till sin rätt riktigt bra just i ett av tre separata biolägen, ett som bara heter bio och två ifs-kalibrerade lägen anpassade för antingen extra ljust rum med infallande dagsljus eller helt nersläckt rum på kvällen.

Philips 65OLED984 anslutningar
hgfhf

Kan behöva tyglas manuellt

På hög ljusstyrka tenderar standardläget och flera andra bildprofiler att vara lite överentusiastiska med skärpe- och kontrastparametrarna. Allt detta går givetvis att justera manuellt, men Android har inte de smidigaste menyerna för just det. Det blir till att böka sig ner flera nivåer i lite otydliga menyer.

Förutom att tv:n är lite överentusiastisk på att visa upp alla smarta saker den kan göra, och vi ibland behöver gå in och ställer mer en och annan effekt, så är det ingen tvekan om att den levererar en kanon-bild. Det är bara det att den kräver lite mer manuell handpåläggning för att bli perfekt än till exempel LG E9, Samsung Q90R eller Panasonic TX-65GZ2000E.

Det är bara på en punkt den inte riktigt levererat i toppklass, och det är med längre insignalslagg än en del konkurrenter. Det innebär att den inte passar om du har extra högra krav på snabb svarstid från en spelkonsol. De flesta av oss mer vardagliga gamers lär dock inte märka skillnaden.

Tungt ljud i separat låda

Det som främst skiljer 65OLED984 från både andra Philipsmodeller och konkurrenterna är ljudet, och den maffiga soundbar framtagen av hifi-experterna Bowers & Wilkins, som sitter monterad under tv-rutan. Den är decimeterdjup, nästan lika bred som tv:n och innehåller tre ljudkanaler på 20 Watt vardera. Systemet har ingen subwoofer, men du har ett extra uttag baktill där en kan kopplas in.

Philips 65OLED984 soundbar
fsfsd

Ärligt talat tycker vi inte att det behövs, för det tryck och djup som befintliga högtalarna levererar räcker och blir över i både mindre och större vardagsrum. Högtalaren är indelad i tre sektioner med bas/mellanregister och diskant-tweeter.

I mittendelen sitter tweetern separat ovanför soundbaren. Det bryter den annars så rätlinjiga designen men det finns en orsak till det, de högfrekventa ljuden har en tendens att ”fastna” i textilen som skyddar resten av högtalarna. Den fria högtalaren hjälper därför till att lyfta fram diskantdetaljer.

Nästan perfektion

Det här är kort och gott det bästa ljud vi upplevt från en tv. Den levererar mycket övertygande för alla typer av media, men kanske speciellt som vanlig soundbar för att spela upp musik på. Det verkar inte gå att komma åt den och strömma bluetooth-ljud till den separat. Det hade varit pricken över i att kunna utnyttja den till det utan att dra igång själva tv:n. Nu får vi strömma via Chromecast istället.

Högtalarna ger oss också en fin rumskänsla med Dolby Atmos-ljud. Vi imponerandes tidigare i höstas av Panasonic TX-65GZ2000E med dess extra högtalarelement på baksidan, men Philips och Bowers & Wilkins tar den generella ljudkvaliteten till en helt annan nivå. Däremot tycker vi fortfarande att Panasonic
har vassare surroundupplevelse.

Philips 65OLED984 fjärrkontroll
Philips karakteristiska fjärrkontroll som gör det extra enkelt att hantera textinmatning.

M3 rekommenderarOmdöme

Den feta golvmonteringen, extra Ambilight och den stora soundbaren gör Philips 65OLED984 till en iögonfallande pjäs. Vill du ha en mer diskret tv är den inte för dig, men annars är det här nog årets vräkigaste modell för den som har råd. Och den levererar bild- och framförallt ljudkvalitet som lever upp till det, så länge du tar dig tid att lära dig kontrollera den.

Specifikationer

Produktnamn: Philips 65OLED984
Testad: December 2019
Tillverkare: Philips
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Dolby Vision, hdr10+, hdr10 och hlg
Operativsystem: Android TV 9
Ljud: med Dolby Atmos
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0a, komponent, lan, 2 st usb, line in, hörlur, s/pdif ut, subwoofer ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Energiklass: B
Mått inkl. stativ: 163,9 x 133 cm
Vikt inkl. stativ: 28,5 kg
Rek. pris: 49 995 kronor
Pris: 49 990 kronor hos Hifi-klubben.

plus

Utstickande design.
Vässad uppskalning och dynamik.
Behändig fjärrkontroll och smarta funktioner.
Rätta hdr-stödet.
Fantastiskt ljud.

minus

En del bökig manuell justering behövs.
Endast vägg- eller golvmonterad.
Priset

Betyg 5 av 5