Testad produkt: Samsung Galaxy S10 Lite
Pris: 7 047 kronor på CDON.

Strax innan Samsung presenterade nya flaggskeppen, tre modeller av Galaxy S20, så släppte de också en sista eftersläntrande lur i Galaxy S10-serien. Eller egentligen inte. Den heter Galaxy S10 Lite, men är varken särskilt mycket lik en Galaxy S10, eller särskilt mycket en lättversion av någonting alls.

Designmässigt påminner den absolut mest om de nya telefonerna, med samma mittplacerade hål för selfiekameran i skärmens ovankant, och baktill har den ett liknande designat kamerahus, en rektangel i ena hörnet. Men den har inte böjt glas på långsidorna, och skärmmarginalerna är lite mindre, om än fortfarande ganska tunna.

Designen är för övrigt elegant men omärkvärdig, med böjt glas baktill och halvtjock blank metallram runtom. Telefonen finns i tre färger, en blanksvart, en lätt pärlemoskimrande vit och en dämpad gråblå variant som inte verkar säljas i Sverige. Byggkvalitet är i god flaggskeppsklass, men som vanligt är helblanka ytor som dessa inte snygga särskilt länge om du inte har en putsduk till hands. Den samlar på sig osnyggt damm och fingeravtryck snabbt.

Stabil Samsung-klass på skärm

På tal om fingeravtryck så sitter läsare för det under skärmen. Det är en av optisk typ istället för den ultraljudläsare Galaxy S10 och Note 10 har, men den fungerar överlag snabbt och korrekt. Vårt första försök att registrera ett finger blev lite inkomplett, men efter ett andra försök var resultatet mer pålitligt. Du kan även logga in med ansiktet, men det har inte samma säkerhetsnivå.

Samsung Galaxy S10 Lite skärm
Nya Samsung-mobilerna, både denna och nya toppmodellerna, har lånat skärmdesign från Galaxy Note 10, med sitt kamerahål i mitten.

Bildskärmen är som alltid från Samsung av hög klass, här en amoled med 1080p-upplösning, mycket lik den i Galaxy A70 som kom förra våren. Den ger oss god ljusstyrka i normalläge och rejäl extra stuns i ett autoläge utomhus så att du kan använda den i direkt solljus utan större problem. Med amoled är givetvis kontrasten klockren, och vi saknar inte att det är 1080p istället för 1440 som i mest maxade Galaxy-modellerna.

Skärmen har stöd för HDR10+ och upp till nära dci-p3-klass på färgomfånget om du ställer skärmen i så kallat livfullt läge. Då får vi dock lite spretig färgåtergivning. I srgb-läge är den däremot utmärkt färgkorrekt. Det är helt enkelt en smaksak vilket du föredrar.

Ljudet en besvikelse

Ljudmässigt märks det tydligare att detta är en lite nerbantad version av ett flaggskepp. Galaxy S10 Lite har en monohögtalare i botten istället för det livfulla Atmos-stödda stereoljud som toppmodellerna levererar. Det vi får är rent, men realtivt svagt ljud som skulle må bra av lite mer tryck. Med hörlurar i usb-c-uttaget kan du dock få snyggt Dolby Atmos-ljud och fin dynamik och detaljering.

Ser vi över specifikationerna gällande mindre funktioner och uppkopplingsmöjligheter ser vi att Samsung sparat in lite på det vanliga överflöd som vi väntar oss i Galaxy S-telefoner. Den har inte wifi 6-stöd, konstruktionen är inte ip-klassad för vattentålighet, den har inte toppmodellernas inbyggda pulsmätare, och vi får inte stöd för trådlös laddning.

För att vara en telefon som kallar sig ”Lite” har den riktigt tunga prestanda. Precis som i Galaxy Fold i höstas har Samsung här valt Snapdragon 855-krets istället för en av sina egna Exynos. Det är en beprövad processor och grafik-kombination som verkligen inte går av för hackor trots att den nu har nästan ett år på nacken.

Samsung Galaxy S10 Lite botten
Bara en monohögtalare i botten, och en ganska svag sådan. Det känns inte som det vi är vana vid från Samsung S-serie.

Batteritid i toppklass

Samsungs nya toppkretsar i Galaxy S20-serien verkar vassa, och nästa generation Snapdragon kommer i mobiler framåt våren, men du lär knappast känna dig akterseglad med denna telefon. Speciellt grafikprestandan är skönt solid. Du får utöver det åtta gigabyte ram-minne och 128 gigabyte riktigt snabb flash-lagring. Skulle inte det vara nog så kan du stoppa in micro sd-kort på en av lurens två sim-kortplatser.

Med en vikt på 186 gram är telefonen inte överdrivet tung med tanke på dess rätt så stora skärm. Trots det har Samsung lyckats få in ett rejält batteri på hela 4 500 mAh, och med det får vi riktigt bra driftstider vid blandad normalanvändning.

Kolla på strömmad video kan vi göra i nästan ett oavbrutet dygn, och att surfa eller köra sociala och kontors-appar klarar den nästan lika länge. Vid normalt bruk borde du klara dig två dagar utan laddning. En bra snabbladdare på 25 watt medföljer, och kan toppa upp för full dag på mindre än en timme.

Mångsidig kamera, men utan zoom

Kamerorna i Galaxy S10 Lite är en lite udda uppsättning. Istället för mer vanliga kombinationen vidvinkel, standardobjektiv och telefoto-zoom får du här vidvinkel, standardobjektiv och en makro-kamera. Huvudkameran är på 48 megapixel, och ser ut att vara Sonys sensor IMX586. I alla fall får vi samma typ av bildkvalitet på detaljnivå som med flera andra mobilkameror baserade på samma sensor. Vanligen tar den 12-megapixelbilder, men du kan växla till full storlek i kameraappens pro-läge.

Samsung Galaxy S10 Lite kameror
Stor kamerarektangel i hörnet är årets trend för mobilkameror. 

Huvudkameran är utrustad med vad Samsung kallar Super Steady OIS, en sorts optisk bildstabilisering med 3d-upphängning som blir extra effektiv för att jämna ut kamerarörelser. Vi uppskattar vad den gör för nattfoto med lång exponeringstid, även om det gör kameran lite långsam i de lägena så blir slutresultatet bättre än den mer artificiella ljusjustering de flesta kameramobiler tar till. Även vid filmning är bildstabiliseringen utmärkt, men där handlar det mestadels om en effektiv digital variant.

Vidvinkelkameran har en 12-megapixelsensor och 123 graders synfält. Den levererar bilder med bra lyster i färgerna i dags- och inomhusljus, men är inte lika bra på att fota i mörker med som huvudkameran, även om den gör bra ifrån sig jämfört med andra telefoner med vidvinkelkamera. Vill du inte ha påtaglig fiskögeeffekt i bilderna går det att slå på en linskorrigeringsfunktion, men då minskar det breda synfältet en aning.

Kommer inte nära nog

Slutligen har vi makrokameran. Den är helt klart bättre än de flesta separata makrokameror vi sett, med sin fem-megapixelsensor där många andra har två megapixlar och fin skärpa. Den har fast fokus och rätta avståndet för skarpt motiv är nästan fyra centimeter, klart längre ifrån kameran än vad vi tycker är idealt, så man kommer tyvärr inte riktigt så nära inpå som med till exempel en Xiaomi Mi Note 10 Pro med separat makrokamera eller en Huawei P30 Pro med makroläge i vidvinkelkameran.

Galaxy S10 Lite kör Android 10 med Samsungs gränssnitt One UI 2. Är du van vid Samsung-telefoner är det ett igenkännligt upplägg, men går du från en annan mobil får du räkna med lite inlärningströskel. Så Samsung gör en del saker på sitt eget sätt, som bakvända navigeringsknappar, en del egna svepgester, egna digitala assistenten Bixby, och många extra funktioner och snabbmenyer för att komma åt funktioner och appar.

Det är smart och snyggt när man väl lärt sig hur det är tänkt, och det mesta går att anpassa efter eget tycke och smak med lite letande i inställningsmenyerna. Vi är inte helt förtjusta i att Samsung envisas med att överösa oss med appar vi inte bett om. De har en egen app-butik, egen webbläsare och Galleri när Googles också ligger där och är lika bra eller bättre.

Samsung Galaxy S10 Lite One UI
One UI 2 har en ren och avskalad startsida, men det blir snabbt lite rörigt när vi navigerar runt i systemet.

De trycker också in ett stort gäng förinstallerade appar som Office, Linkedin, Netflix, Spotify och Facebook, vilket vi lika gärna hade kunnat ladda hem själva vid behov. Samsungs egna extraappar och funktioner som kontaktlösa betaltjänsten Samsung Pay, och egna träningsappen Health är däremot trevliga. Men även de skulle varit lätt att låta användare göra ett personligt urval av. Samtidigt saknar den stöd för en av Samsung-flaggskeppens bästa funktion, skrivbordsgränssnittet Dex. Detta eftersom det inte ser ut att vara stöd för bildutgång via usb-c-porten.

Omdöme

Galaxy S10 Lite är en förvirrande telefon. Den verkar vara ett försök av Samsung att konkurrera med premiumlurar i 6 000 till 8 000-kronorsklass, som Oneplus 7T, Asus ROG Phone II och Sony Xperia 5. Och den gör en del saker bra, medan konkurrenterna imponerar mer på en del andra punkter. Samsung hade behövt pressa priset lite till för att verkligen vara ett självklart val i klassen. Dess starkaste kort är den utmärkta batteritiden. Det mest förvirrande är dock att den heter Galaxy S10 Lite och inte Galaxy S20 Lite, då den är aktuell nu och delar design och gränsnnitt med de nya telefonerna.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy S10 Lite SM-G770F/DS
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,7 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 12 MP vidvinkel + 5 MP makro med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI 2
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 5600 mAh, 21h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 23h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 16,25 x 7,55 x 0,8 cm
Vikt: 186 gram
Rek. pris: 7 290 kronor
Pris: 7 047 kronor på CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 471 572 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 785 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 5 778 poäng
Androbench, lagring: 1 526,45 MB/s

plus

Bra prestanda.
Snygg skärm.
Utmärkt batteritid.
Kvalitativ kamera...

minus

...men ingen optisk zoom. 
Halvdant monoljud.
Saknar en del andra premium-egenskaper.
Mycket onödigheter i mjukvaran.

Betyg: 4 av 5