Youtube fick i USA böta hela 170 miljoner dollar till myndigheten FTC under 2019. Fickpengar för Google måhända, men att bryta mot Children’s Online Privacy Protection Act i USA är desto värre för ryktet, rapporterar Engadget.

Efter att många videor dykt upp på sajten med stötande material som våld och självmord, förtäckta i videor med barnkaraktärer som Musse Pigg och Peppa Pig – uppenbart riktade mot barn att klicka på videon – har Youtube fått utstå mycket kritik.

Google ska ha satt ihop en 40 personer stor arbetsgrupp kallad Crosswalk för att stävja problemen, enligt uppgifter från Bloomberg. Bland arbetsmetoderna ska även en drastisk lösning ha varit uppe på bordet: Att kolla igenom alla videor på Youtube Kids i jakt på olämpligt material.

Diskussionerna var så pass långtgående att ett pressmeddelande redan var förberett, men i sista stund valde man att inte lansera satsningen. Argumentet var att det skulle låta Youtube för mycket likna en mediakanal med ett redaktörskap, vilket inte var i vd:n Susan Wojickis intresse.

Andra metoder har ändå låtit Youtube minska våldsamt innehåll riktat mot barn med 80 procent.