Det finns tydligen ett ordspråk som lyder ”Att våga bryta ny mark är oftast bästa sättet att lära sig” – och visst har Ikea på senare tid visat att man inte drar sig för att lansera produkter som till viss mån gränsar till nya produktområden. Möbeljätten erbjuder numera alltifrån fjärrstyrda, uppkopplade smarta hemmet-produkter i form av belysning, eluttag och rullgardiner till bluetooth- och wifi-högtalare med modellerna Eneby och Symfonisk, de sistnämnda i samarbete med Sonos.

Inget wifi, enbart bluetooth

Nu är Ikea Frekvens här – ett bärbart ljud- och ljussystem i begränsad upplaga som utvecklats tillsammans med det svenska design- och teknikföretaget Teenage Engineering. Kollektionen består av ett gäng olika högtalare, samtliga med inbyggt batteri och således bärbara, liksom anslutning via bluetooth.

Utöver högtalarna finns även en spotlight, en multibelysning som kan fästas ihop med högtalarna eller på det kompatibla stativet, samt ett gäng med tillbehör för att förändra lamporna eller högtalarnas look. Man skulle kunna kalla det för ett modulärt party-kit till en inte alltför blodig prislapp. Klart vi måste testa!

IKEA Frekvens

Vi får in ett paket bestående av den större av högtalarna, som dels kan köpas separat för 699 kronor, eller som i detta fall med en kompletterande subwoofer och ett pris på 1 495 kronor. Ikea skickar även med två uppladdningsbara batterier, ett stativ, fyra lampor samt lite tillbehör i olika färgkulörer (bärrem, förlängningsdelar, handtag samt galler och rör för att fokusera eller sprida ljuset). Totalt går kalaset på knappt 4 200 kronor. Knappast växelpengar, men med tanke på allt som då ingår känns det på förhand ändå prisvärt.

Med en sexkantsnyckel skrider vi till verket

På klassiskt Ikea-manér krävs givetvis en viss dos av monteringsarbete. I detta fall ska en hel del fästen monteras på lamporna för att sedan kunna monteras på stativet, likaså ska högtalaren och subwoofern sammanfogas, med både fästen samt aux-sladd. Efter en halvtimmes skruvande är allt monterat, sedan ska varje ”byggkloss” strömförsörjas vilket sker via ac-portarna (in/ut) på var och en av enheterna. Totalt kan upp till sju lampor kopplas ihop med högtalaren.

IKEA Frekvens

Det behövs med andra ord endast en stickkontakt som ansluts till någon av högtalarna och därefter via seriekoppling vidare. Vill du använda högtalarna helt trådlöst krävs två batterier som köps separat. Då kan du ta med dem på utflykten eller likande. Lamporna kräver däremot nätanslutning för att kunna drivas. Installationen är en barnlek, så snart högtalaren slås på går enheten automatiskt in i parningsläge. Därefter är det bara att söka upp den i din smartphones bluetooth-inställningar och ansluta till den.

Ljusupplevelsen – något av en besvikelse

Lamporna kommer alltså i två olika varianter. Dels en led-spotlight som kan användas på tre olika sätt – med fast ljus, konstant pulserande eller ”i takt med musiken”. Det sistnämnda är en sanning med modifikation då lampan reagerar på allt inkommande ljud så någon taktkänsla är det inte tal om överhuvudtaget. Blinkandet uppfattas mer som slumpartad vilket förtar en hel del av upplevelsen. Används fast sken går ljuset att dimma till önskad ljusstyrka.

IKEA Frekvens

Den andra led-spotlighten, den så kallade multibelysningen, består av ett antal lyspunkter och även den reagerar på ljud. Här finns sju olika ljusmotiv att välja mellan, vilket görs med en knapp på baksidan. Och samma sak gäller här – enheten reagerar på ljud men den där ”move with the music”-känslan uteblir även här.


Blir det någon fest, eller?

Ljudet då, klarar den här relativt lilla högtalaren skapa den där riktiga partykänslan? Stativet med lamporna är ju på plats, så nu saknas bara den där detaljerade och luftiga diskanten, ett välbalanserat mellanregister och en djupbas som känns i hela kroppen.

Tyvärr blir svaret nej, det räcker inte till på långa vägar. Möjligtvis för en mindre sammankomst med dämpad musik i bakgrunden och där deltagarna fokuserar på annat än just ljudkvalitet. För ett riktigt party krävs betydligt mer, både när det gäller närvaro och basåtergivning.

IKEA Frekvens
Skilda världar. Marshall Acton får hoppa in som referens. Storleksmässigt skiljer de sig inte nämnvärt från varandra. Däremot i pris och inte minst när det gäller ljudkvalitet...

Visst, sett till högtalarens storlek och inte minst med tanke på prislappen är ljudet godtagbart och matchar i vissa avseenden flertalet andra jämförbara högtalare, med skillnaden att dessa saknar ofta attributet ”partyhögtalare” utan snarare framställs som lämpliga till köket, badrummet eller annat mindre utrymme. För när vi drar på ordentligt tenderar ljudet att brista och bli skränigt till sin karaktär.

Förutom otillräckligt tryck i basen är mellanregistret här det riktiga sorgebarnet, framför allt den nedre delen som förmedlar en ihålig ton utan värme. Längre upp i mellanregistret låter det något bättre och diskanten presterar – upp till en viss volymnivå – glädjande nog utan att upplevas som vass eller skrapig.

Omdöme

Det är svårt att ta konceptet riktigt på allvar. Visst är grundtanken både kul och spännande – en kombo av både ljud och ljus till ett relativt lågt pris – men det vill helt enkelt inte lyfta. Ljuseffekterna, som inte mäktar med att reagera i takt med musiken, förmedlar mer en ”leksakskänsla” och i vår bok krävs betydligt bättre ljudprestanda för att kunna titulera en högtalare med ”ett ljudsystem för spontan fest med klubbkänsla”.

Specifikationer

Testad: Februari 2020
Modell: Frekvens
Tillverkare: Ikea
Typ: Bluetoothhögtalare med tillhörande subwoofer
Förstärkare: 1x8W / 1 x 24W
Anslutning: Bluetooth 4.2
Batteritid: Upp till 10 timmar (batteri ingår ej, köps separat)
Audio in/ut/sub: 3.5 mm jack
Frekvensåtergivning: 50Hz – 20 kHz
Mått (H x B x D): 30 x 20 x 10 cm
Rek.pris vid test: 1 495 kronor
Pris: 1 495 kronor hos Ikea, går ej att köpa online
Testenhetens tillbehör: Led-spot 299 kr/st, led-multibelysning 399 kr/st, stativ 599 kr, tillbehör till led-spotlight 179kr/pkt.

plus

Ljud- och ljuspaket till ett relativt lågt pris.
Högtalarna kan med batteri (säljs som tillbehör) även bli portabla.
Udda, spännande design.

minus

Osynkroniserat ljud/ljus.
Plastig, billig materialkänsla.
Räcker inte till ljudprestandamässigt.

Betyg: 2 av 5