Testad produkt: JBL Pulse 4
Pris: Från 1 390 kronor via Prisjakt

JBL har en lång tradition av att levererar kompakta partyhögtalare och de gör det allt som oftast riktigt bra. Modellerna i Pulse-familjen sticker ut lite extra och då främst för högtalarna inbygga led-lampor som bjuder på en spektakulär ljusshow.

Ny läcker design

Till formen liknar Pulse 4 till stor del föregångaren Pulse 3 men nu sträcker sig den yttre genomskinliga och glasliknande hårdplasten hela vägen från botten till toppen. Något som resulterar i en än mer intensiv och uppseendeväckande ljusupplevelse än tidigare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

JBL Pulse 4 är ögontjänaren som initialt känns riktigt spännande med de snygga pulserande ljuseffekterna. Men ljudet är mediokert, i vilket fall om du vill dra på ordentligt och appen är under all kritik. Lägg därtill att den nya standarden för sammankoppling av flera högtalare inte är bakåtkompatibel, så är förstår ni att helhetsbetyget inte blir det bästa.

Positivt

  • Snygg design, häftig ljusfunktion
  • IPX7-klassad
  • Går att sammankoppla med upp till 100 PartyBoost-kompatibla högtalare

Negativt

  • Ljudet räcker inte till
  • Buggig app
  • Partyboost-funktionen inte bakåtkompatibel

Kontrollknapparna har följaktligen fått flyttas om och är nu placerade runt det övre gummerade avslutet på högtalaren. Upp till två uppspelningsenheter kan anslutas och på en laddning klarar Pulse 4 runt tolv timmars uppspelning. Att ladda upp högtalaren tar cirka 3,5 timmar.

JBL Pulse 4

JBL Pulse kan kopplas ihop med flera andra av tillverkarens kompatibla högtalare. Men inte via det som i tidigare modeller kallades Connect+, utan nu går funktionen under benämningen Partyboost. Funktionsmässigt fungerar det likadant. Addera alltifrån en till flera (upp till 100+) Partyboost-kompatibel högtalare för att skapa antingen ett stereopar med separerad vänster och höger ljudkanal eller låta samtliga högtalare i konstellationen spela upp musiken synkroniserat.

Ett nytt namn och en ny standard alltså, problemet är att Partboost inte är bakåtkompatibelt så de användare med modeller som exempelvis Extreme, Charge och Flip (4 och bakåt) kan således inte kopplas ihop med nya Pulse. Den käftsmällen såg man inte komma och det vore onekligen intressant att få information om hur tillverkaren resonerade i detta fallet…


Buggig app drar ner Pulse under ytan

Så har vi då den tillhörande appen. JBL Connect som i teorin är helt okej. Här får du en överblick över dina anslutna enheter och kan välja effekter, färger och styrka som ska tillämpas för ljuseffekterna. Här konfigurerar du även om de sammankopplade högtalarna ska spela synkroniserat eller i stereoläge.

Problemet är att appen är hopplöst buggig. Det kan vara alltifrån att den inte hittar högtalaren (trots att de/den är hopkopplade med telefonen och det fungerar att strömma musik) till att de måhända hittats och syns i appen men då i ”passivt” läge och inte svarar på några kommandon.

JBL Pulse 4
Användarvänlig app med vettiga funktioner. Synd bara att den är buggig och fungerar sporadiskt...

Det spelar ingen roll hur många olika telefoner vi prövar med, resultatet är lika nedslående varje gång, och spontant vill vi påstå att det fungerar felfritt en gång av tio. Riktigt illa – och frustrerade då högtalarna uppenbarligen är sammankopplade med telefonen och går att strömma musik till.

Ljudmässigt presterar Pulse riktigt bra, i alla fall i lite lägre volymer. Drar vi på lite brister det i övre frekvensområdet och basåtergivningen lämnar en del att önska. Med andra ord inte i klass med exempelvis JBL Charge 4, med liknande yttermått. Är du helt såld på ljusshowen rekommenderar vi två enheter som stereopar, vilket ger en klart förbättrad spridning och ljudbild överlag.

Specifikationer

Testad: Januari 2020.
Modell: Pulse 4.
Tillverkare: JBL.
Typ: Bluetooth-högtalare.
Anslutning: Bluetooth 4.2.
Batteritid: Upp till 12 timmar. 
Frekvensåtergivning: 70 Hz – 20 kHz.
Handsfree-funktion: Nej.
Vikt: 1 260 gram.
Rek. pris vid test: 2 290 kronor.
Pris: Från 1 390 kronor via Prisjakt