CES-mässan har knappt kickat igång, men redan nu kan vi se att 2020-upplagan är fullspäckat med fantasieggande koncept på produkter som ännu inte existerar. Mobiltillverkaren Oneplus drar sitt strå till stacken genom att visa upp mobilen Concept One, som stoltserar med osynliga kamerasensorer där bak.

Hur är det möjligt? Jo, Oneplus-teamet har använt sig av elektrokromt glas, som med hjälp av organiska partiklar kan skifta i transparens beroende på om mobilkameran används eller inte. Dessutom har Oneplus sett till att det dynamiska glaset även extraknäcker som polariseringsfilter vid fotografi i starkt utomhusljus.

Elektokromt glas har sedan tidigare en mängd olika tillämpningsområden. Bland annat möjliggör de dimbara fönster i flygplan och vanliga hus – och i mobiltillämpningen var Oneplus största utmaning att få glaset tunt nog för att inte påverka formfaktorn negativt.

Lägger vi ihop panelerna och det mellanliggande skärmskiftande materialet blir tjockleken blott 0,35 millimeter. Oneplus ingenjörer har alltså haft ett riktigt pillgöra inför årets CES-mässa. Själva färgskiftningen uppges äga rum under 0,7 sekunder.

Video: Vi packar upp Oneplus 7t Pro McLaren Edition

Oneplus Concept One är också en vidareutveckling av företagets designsamarbete med biltillverkaren McLaren, som hittills resulterat i extremt snabba och sportiga utseenden. Den här gången har man kikat på lyxsportbilen 720S Spider, vilket vi tycker oss skönja inte minst genom att titta på det svarta mönstret på bilens baksida.

Eftersom det här rör sig om ett koncept har vi ingen information avseende tänkbart lanseringsdatum eller pris. Faktum är att vi inte ens vet om Concept One – som den ser ut i dag – någonsin når butikerna.