Filmstudion Warner Bros. har slutit ett avtal med den amerikanska startupen Cinelytic, som använder sig av maskininlärning för att förutspå en films ekonomiska framgång, rapporterar The Hollywood Reporter.

Warner Bros. kommer använda systemet för att hjälpa till att avgöra huruvida de kommer välja att finansera en film eller inte.

Systemet ska bland annat kunna visa hur populär en viss skådespelare är i ett visst område och hur mycket en film förväntas dra in både från biografer såväl som andra distributionsplattformar.

AI-systemet kommer inte ersätta mänskliga beslut utan målet är att de ska hjälpa Warners Bros. chefer fatta beslut mer effektivt. Uträkningar som tar dagar att göra för människor kan AI-systemet göra på några sekunder. Plattformen förväntas vara särskilt effektiv när det kommer till vilka festivalfilmer som kan vara intressanta för en studio.

I en kommentar till The Hollywood Reporter säger Cinelytics grundare Tobias Queisser att AI:n däremot inte klarar av att fatta några kreativa beslut gällande innehållet i en film.

"Vad den är bra på är att räkna och bryta ner stora mängder data och visa mönster som inte är synbara för människor. Men för kreativa beslut kommer du fortfarande behöva erfarenhet och magkänsla."

Läs också: Plex lanserar annonsfinansierad streamingtjänst