Varje år rivstartar vi på redaktionen prylåret genom att åka till CES – världens största prylmässa – som går av stapeln i Las Vegas. Mässan är gigantisk och trots att vi var 4 personer på plats var det en utmaning i sig att hinna se alla montrar. Förutom själva mässområdet passar många tillverkare på att visa upp nyheter även på de närliggande hotellen och på utomhusytor.

Motordelen på mässan fortsätter att växa och ett stort antal spännande konceptbilar visades upp för första gången här i Las Vegas. Mest intresse var det kring Mercedes Avatar-inspirerade bil med "bionic flaps", motoriserade fjäll likt djur, för att bilen ska kunna "visa känslor". Och visst ser bilen mäktig ut när den reser ragg...

Men här fick vi också titta närmare på mer konkreta nyheter som inte ligger jättelångt fram i tiden. Fiskers kommande prispressade el-suv var ett exempel, och vi fick även provsitta i Rivians el-pickis som ska ge Tesla Cybertruck en ordentlig match. Dessutom provåkte vi i BMW:s X7:a som utrustats med en riktigt häftig stol och ny teknik för att motverka åksjuka. Överlag ligger fokus hos många biltillverkare nu på hur bilen ska se ut när den blir självkörande. När du ska sitta och koppla av helt enket.

Under ett antal år har tv-apparater varit huvuddragaren på CES, där vi sett tillverkarna tävla om att visa upp de största modellerna och med flest antal pixlar. I år var inte smart-tv:n i fokus på samma sätt, men det visades ändå upp några häftiga modeller med intressant teknik och vettiga nya funktioner.

LG:s nya oled med 8k-upplösning är extremt snygg och bjuder på fantastisk bild, men Samsungs Qled-serie (också den 8k) var ännu mer intressant tycker vi. Även här snackar vi riktigt bra bild och supertunt format, men i kombination med en hel del intressanta nya funktioner på ljudsidan. Det råder ingen tvekan om att 8k kommer nu. Med AI-baserad uppskalning och nya metoder för att komprimera video kan vi nog ganska snart få se ännu skarpare innehåll än det vi vant oss vid i nya 4k-modeller.

Vikbara skärmar blev ordentligt hypade förra året på mobilsidan och nu på CES-mässan har tekniken hittat till datorerna. Både Lenovo och Dell visade upp häftiga laptops utan fysiskt tangentbord men med en skärm som du viker på mitten.

En annan intressant nyhet kommer från Razer som visade upp sitt nya Barebone-system Tomahawk. Den riktar sig till dig som vill bygga dator, men som uppskattar enkelhet och inte vill göra avkall på grafiken. Trots att det är en liten minidator kan du nämligen enkelt montera ett fullstort PCIe-grafikkort i systemet.

Det är tydligt att gaming driver på datorutvecklingen just nu, men överlag också att tillverkarna satsar på att locka alla köpare – konsumenter som företagsanvändare – med modern design och känslomässiga köpargument.

Min personliga favorit från mässan är ändå Linksys Aware, en teknik där tillverkaren använder wifi-radiovågorna för att känna av rörelser med otrolig precision. Vi kan exempelvis använda tekniken som en traditionell rörelsesensor, exempelvis i hemlarmet, men även för att varna om någon ramlar. Eller om en person slutar att andas, hemma eller i baksätet i bilen om du använder nätverkstekniken där. Det här otroligt spännande helt enkelt och det känns som att det kan komma att öppna upp helt nya möjligheter i det smarta hemmet - med färre prylar.