Testad produkt: Philips PH805 Performance
Pris: Cirka 1 067 kronor hos Amazon Sverige

När det gäller varumärket Philips och deras ljudprodukter, det vill säga soundbars, hörlurar, trådlösa högtalare, har det sannerligen varit ett par omvälvande år. Gibson Innovations, som låg bakom produkterna, ansökte konkursskydd i början av 2018 och sedan dess har det i stort sett varit locket på både gällande nyheter och produktlanseringar.

Lyckosamt nog har TPV, som sedan tidigare redan har ett samarbete gällande produktionen av Philips-märkta tv-apparater, från och med 1 juni 2018 även ensamrätt att använda varumärket för ljudprodukter.

Snygg flexibel design

Och nu ser vi frukten av samarbetet. Ett gäng nya produkter har på senare tid lanserats, bland annat denna modell – PH805 Performance, som är ett par over ear-hörlurar med aktiv brusreducering.

PH805 Performance

PH805 är riktigt snygga med en klassisk design och kåporna kan vikas ihop på två sätt, beroende på hur du vill förvara dem – antingen helt platt eller hopvikt, mer kompakt. Riktigt smidigt, men baksidan är konstruktionen känns något sladdrig.

Till hörlurarna medföljer ett skyddande förvaringsfodral, flygplansadapter, ljudkabel samt en micro usb-strömkabel (vilket knappast känns som 2020) för laddning. Stoppningen i både kåpor och bygel är riktigt mjuk. Hörlurarna fick följa med på en 11 timmar lång flygresa och vi kan intyga att de kan bäras länge utan några som helst obehagskänslor. Hörlurarna är emellertid stora i storleken och för användare med något mindre huvudstorlek sitter de inte optimalt.

Användvänliga men passar inte alla storleksmässigt 

I bakkant på höger kåpa, för att enkelt kunna nås med tummen, finns ett reglage som skjuts uppåt eller nedåt för att byta spår samt trycks in för att pausa och återuppta uppspelningen. Samma knapp används även som strömbrytare liksom för att aktivera bluetooth-sökningsfunktionen.

Philips PH805 Performance

Utsidan av samma hörlurskåpa är beskaffad med touchfunktion där användaren med svepande rörelser reglerar volymen samt med snabba tryck aktiverar eller inaktiverar den aktiva brusreduceringen alternativt genomlyssningsläget där uppspelningsvolymen dämpas kraftigt och ljud från omgivningen istället förstärks. Samt – genom att hålla fingret mot ytan i två sekunder aktiveras Google Assistent alternativt Apple Siri.

Med på resan som referens hade vi även med oss Bose 700, en erkänt kompetent hörlursmodell, både gällande ljudkvalitet och brusreducering, och med tanke på skillnaden i pris modellerna sinsemellan är PH805 Performance ett riktigt lyckopiller. På 10 000 meters höjd gäller det att prestera ordentligt för att kunna erbjuda en behaglig färd och det är just vad Philips nya modell gör.

De når förvisso inte upp helt till samma höga nivå som Bose 700 men nästintill, vilket är ett riktigt bra betyg. Ljudmässigt finns inte heller mycket att anmärka på. De 40 millimeter stora akustistiska neodym-elementen förmedlar en basåtergivning som går riktigt på djupet liksom ett evident mellanregister och en högupplöst diskant. Det går glädjande nog även att dra på ordentligt utan att det brister.  

Omdöme

PH805 Performance är ett välkommet tillskott i mellanprisklassen som övertygar, både ljudmässigt och gällande brusreducering. Den något ostadiga konstruktionen samt att man lätt ofrivilligt kommer åt utsidans touchkontroll drar ner betyget något, men överlag är det här en comeback som heter duga!

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: PH805 Performance
Testad: Januari 2020
Tillverkare: Philips
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 2,5/3,5 mm.
Frekvensomfång: 7Hz - 40000kHz
Batteritid: upp till 30 timmar ( 25 med ANC aktiverat)
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 278 gram
Övrigt: Aktivering av röststyrning (Google Assistent, Siri)
Rek pris vid test: 1 990 kronor
Pris: Cirka 1 067 kronor hos Amazon Sverige

plus

Lätt, vikbar konstruktion.
Bra ljud, effektiv aktiv brusreducering.
Batteritid.

minus

Flexibiliteten gör dem mindre stabila.
Storleksmässigt passar de inte alla.

Betyg: 4 av 5